banner913
banner932
banner1012

Doğal afetlere hazırlıklı olmak için toplum bilinci şart

banner1020

YDÜ Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emel Erkuş Sirkeci, afetlerin etkisini azaltıp kayıpları en aza indirmek için toplumun iyi bir eğitim alması gerektiğini söyledi

banner974
Doğal afetlere hazırlıklı olmak için toplum bilinci şart

banner971

 

 

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emel Erkuş Sirkeci, gelişen teknoloji ile artık doğallığını kaybeden afet olaylarının, insan kaynaklı veya teknolojik olarak da sık sık gerçekleşmeye başladığını, günümüzde ise afet olaylarının önlenememesinden dolayı afet yönetiminin önem kazandığını ifade etti.

Afet öncesinde, afet sırasında veya afet sonrasında yapılması gerekenler için idari, yasal ve teknik çalışmaların belirlenip uygulamaya aktarılması ile yaşanılacak bir olaya zamanında müdahale edilebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Emel Erkuş Sirkeci, her olaydan çıkarılması gereken derslerin olduğunu belirtti.  Sistemi geliştirecek olan yönetimin önceden planlanması gerektiğini, böylelikle afetin insanlar üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin en aza indirilebileceğini ifade etti.  Yrd. Doç. Dr. Emel Erkuş Sirkeci şöyle devam etti: “Her yıl bu konuya dikkat çekmek için Afet Eğitimi Hazırlık Günleri yapılmaktadır.  Buradaki amaç kişilerin bulundukları yerlerde afet anında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda eğitilmesidir.  Afetler sonrasında yerel kapasitenin olayları belirleme ve yönetmede yetersiz kaldığı durumlarda oluşan acil durumlar, ölümler, yaralanmalar, insanların yerlerini terk etmeleri, hastalık, sakatlık, gıda güvensizliği, altyapının hasar görmesi ya da kaybedilmesine yol açabilir.”

Afetlerin etkisini azaltıp kayıpları en aza indirmek için toplumun iyi bir eğitim alması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Emel Erkuş Sirkeci, bu yüzden afet konusunda halkın bilinçlenmesi ve eğitimin tüm öğelerinin seferber edilmesi gerektiğini belirtti.  Yrd. Doç. Dr. Emel Erkuş Sirkeci şöyle devam etti: “Öyle ki Kıbrıs, Dünya’daki depremlerin yaklaşık %15’inin meydana geldiği Alp ve Himalaya deprem kuşağında yer almaktadır.  Tarihsel kaynaklar ve arkeolojik bulgular geçmişte oluşan çok sayıda şiddetli depremin Kıbrıs’ta şehirleri tahrip ettiğini göstermektedir.  Bu nedenle afetlerin hangi türü olursa olsun, en iyi şekilde bilinçlenmek ve hazır hale gelmek gerekmektedir.  Bizler, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi olarak bu konunun ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz.  Bu nedenle her sene acil durum ve afet yönetimi adı altında lisans bölümü öğrencilerine üniversitemiz bünyesinde eğitim vermeyi, ülke çapında ise toplumu bilinçlendirmeyi hedeflemekteyiz.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.