banner913
banner932
banner1012

İzzetbegoviç'ten BM'ye "Srebrenitsa" mesajı

banner1020

İzzetbegoviç, BM'yi Srebrenitsa Soykırımı'nı kınamaya ve İngiltere tarafından hazırlanan Karar Tasarısı lehinde oy kullanmaya çağırdı.

banner974
İzzetbegoviç'ten BM'ye "Srebrenitsa" mesajı

banner971
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(dfp-haber-ici); });

 Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, BM Güvenlik Konseyi Başkanı Gerard van Bohemene gönderdiği mesajda, BMyi Srebrenitsa Soykırımını kınamaya ve İngiltere tarafından hazırlanan Srebrenitsa Karar Tasarısı lehinde oy kullanmaya çağırdı.

Tasarının, Srebrenitsa Soykırımının 20. yılında kurbanları saygılı ve sağduyulu bir şekilde onurlandırdığını kaydeden İzzetbegoviç, aynı zamanda hayatta kalanlara da destek olduğunu belirtti.

İzzetbegoviç, soykırımın 20. yılında BM Güvenlik Konseyinde anma töreni düzenlenmesinin tarihi öneme sahip olduğunu vurguladığı mesajında, şu ifadelere yer verdi:

Srebrenitsadaki BM Güvenli Bölgesi, BMnin en karanlık dersine dönüştü. Çünkü bu örgüt, sorumluluğunda olmasına rağmen Srebrenitsadaki sivil halkı korumadı. Dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan da 2000 yılındaki Srebrenitsa Raporunda, BMnin Srebrenitsa halkının kurtulmasına yardımcı olmak adına üzerine düşen görevi yerine getirmediğini ifade etmiştir. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Srebrenitsa Soykırımı dolayısıyla 1 Temmuz 2015te BMde düzenlenen anma töreninde, masum sivilleri korumak için kurulan BMnin Srebrenitsada sorumluluğunu yerine getiremediğini kaydederek, BM Genel Sekreterliği, BM Güvenlik Konseyi ve üye ülkelerin bu suçu paylaştığını söylemiştir.

Bazılarının, İngiltere tarafından Srebrenitsa Karar Tasarısının Bosna Hersekin istikrarına zarar verebileceği ve Bosna Hersek toplumunu bölebileceğini yönündeki iddialarının BM Güvenlik Konseyi tarafından kategorik olarak reddedilmesi gerektiğini savunan İzzetbegoviç, Hakikat ve adalet, barışın ve istikrarın düşmanı değildir. Aksine onlar, barışın ve istikrarın sağlayıcılarıdır ifadesini kullandı.

Soykırım gerçeği müzakere konusu edilemez

İzzetbegoviç, barış sürecinin yapılan katliamları kabullenmeden ve suçluları adaletin karşısına çıkarmadan ilerleyemeyeceğini belirterek, Bosna Hersekte ve Bosna Hersek ile daha iyi ilişkiler isteyenlerin geçmişi kabul etmesi, gerçekle yüzleşmesi, kurbanları ve hayatta kalanları aşağılamaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Soykırım gerçeğinin müzakere konusu edilemeyeceğini aktaran İzzetbegoviç, üst düzey devlet yetkilileri de dahil olmak üzere Bosna Hersek ve bölgede birçok kişinin, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanının kararlarına rağmen Srebrenitsadaki soykırımı inkar etmeye devam ettiğine dikkati çekti.

İzzetbegoviç, BMyi Srebrenitsa Soykırımını kınamaya ve tasarı lehine oy kullanmaya çağırırken, Ölüleri geri getiremeyiz. Onların en sevdiklerinin acısını silemeyiz. Bizim yapabileceğimiz, Srebrenitsadaki soykırımda hayatta kalanlar için adaleti sağlamak. Bunu sadece ölenlere ya da hayatta kalanlara değil, kendimize, içimizdeki insanlığa ve daha güvenli ve adil bir dünya hak eden gelecek nesillere borçluyuz ifadesini kullandı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.