banner913
banner932
banner1032

Dünya siyaset alanı


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 15 Mart 2019, 18:06

Dünya siyaset alanı içinde yer alan önemli  güçleri söyle sıralayabiliriz: 1. ABD, 2. AB, 3.Rusya, 4. Çin, 5. İngiltere. Tabii ki bunların tümünü de içine alan BM’yi unutmamak lazım. Ancak  tüm bu önemli ülkeleri içine alan birleştirici ve dünya sorunlarını barışçı çözümlerle sonuçlandırmaya çalışan BM’nin, iyi niyetle ürettiği dünya barışını koruma stratejilerinin çoğu zaman hayal kırıklığı yaratan sonuçlarla sürekli ertelendiğini de gözlemlemekteyiz. Ancak BM’nin başarısızlığının nedeni sadece BM değil. Kuşkusuz bu “erteleme süreçlerinin” altında yatan BM Güvenlik Konseyi üyelerinin kendi aralarındaki görüş ayrılıkları ve sonuca gidebilecek politikalardan uzak kalmalarıdır. Güvenlik Konseyi üyeleri sürekli kendi ülkelerinin çıkarlarını koruma ve ileriye taşıma amacını güden politikalarla sahne almakta ve diğer dünya devletlerinin çıkarlarını da ön plana almakta zorlanmaktadır.

BM’nin, değişik dünya sorunlarını çözme çalışmaları içinde en zayıf kaldığı nokta, sorunlu bölgelerde sorunların çözümlenmesi için yapılan araştırmaları, hazırlanan  raporları ve sunulan çözüm önerileri hep yetersiz kalmakta ve BM bazen yıllarca süren sorunlara yeni öneriler sunmakta yetersiz kalmaktadır. İşte bu yüzden çözümsüz kalan sorunlar, bazen sürekli sürüncemede kalmaktadır. Tabii ki BM’nin  iyi niyeti ve sorundaki taraflara adil davranma çabaları ortada. Ancak, çözüm önerilerine hiçbir yeni çıkış yolu düzenlemeden, temcit pilavı gibi hep aynı önerilerle tarafları masada tutma çabaları sonuç vermemekte ve çözüm olasılığını çıkmaza sürüklemektedir. Yeni öneriler, yeni çıkış yolları, hiç kuşkusuz  herhangi bir sorunun çözümlenmesine yardımcı olacaktır.

BM diplomasisinin yeniden gözden geçirilmesi kaçınılmaz gibi gözükmektedir. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin herhangi bir sorunu görüşürken tarafsız olmaları çok önemli. Ancak tarafsız kalmakta çözüm değildir. Bir sorunun çözümlenmesi taraflara istediklerini büyük ölçüde vermekten geçer. Bunu yapabilmek büyük diplomasi becerisi ister. Bu diplomatik beceriyi gösterebilecek kişiler ya çok azdır ya da onların bu yolları izlemelerine engelleyici nedenler vardır. Herhangi bir sorunda iki taraftan birinin kararlılıkla hareket etmesi sorunun çözümlenmesinde büyük rol oynayacaktır. Bir gerçekte şu: S cemşit pilavı avaş olmayan bölgelerde iki tarafın iyi ilişkiler içinde olması ve işbirliği yapması sorunun çözümlenmesine yardımcı olacaktır kuşkusuz...  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.