banner913
banner932
banner1012

MS Tedavisinde Aşama Kaydedildi

banner1020

Yapılan ayrı klinik çalışmalarda ocrelizumab adı verilen ilacın , yineleyen düzelen (relaps-remitting) multipl skleroz hastalarında yeni atak oluşumunu ve birincil progresif MS’de yeni semptom oluşumunu önemli ölçüde engellediği ortaya kondu

banner974
MS Tedavisinde Aşama Kaydedildi

banner971

Montreal Neurological Enstitüsü’nden Amit Bar-Or ve McGill Üniversitesi Hastanesi’nden Douglas Arnold’ın yer aldığı uluslar arası araştırmacılardan oluşan 3 çalışmanın yürütülmesiyle, ocrelizumab’ın relaps MS hastalarında yeni atak oluşumunu önemli ölçüde engellediği gösterildi. Ayrıca ilaç birincil progresif MS’in neden olduğu semptomları da yavaşlatıyor. Yapılan bir araştırmada birincil progresif MS’li hastalarda 2:1 oranında ocrelizumab alımı, CD20+B hücreleri yoksunu plasebo ile randomıze edildi. 120 hafta sonunda ocrelizumab verilen hastaların plasebo verilen hastalara göre kat be kat daha iyi olduğu, daha az beyin lezyonu geliştirdiği ve daha az beyin hacmi kaybı olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar ocrelizumabı iki ayrı yineleyen-düzelen(relapse-remitting)MS grubu hasta grubunda (biri 821, diğeri 835 kişi) 1:1 oranında ocrelizumab veya devam eden MS tedavileri ile randomıze edildi. Haftada üç kez cilt altı interferon beta enjekte edildi. Plasebo ile karşılaştırıldığında bir çalışmada ocrelizumab % 46 düşükken, diğerinde % 47 daha az çıktı. Ocrelizumab’ın 12 ila 24 haftada ilerleme riskini ve yeni beyin lezyonu sayısını da azalttığı bulundu. 

Araştırmada ocrelizumab tedavisinde % 34,3 infüzyon ilişkili reaksiyon oluştuğu görüldü. Ocrelizumabla interferon kıyaslandığında (1,3’e ;2,9) ciddi enfeksiyon olasılığı sıklığı daha yüksek değil. 4 ocrelizumab hastasında ve interferon tedavisi alan 2 hastada habis tümör gözlendi. İlacın uzun süreli güvenliğini test etmek için ilaveten gözlem gerekiyor. Araştırmacılar yineleyen-düzelen MS hastalarında, ataklara karşı çok yüksek fayda görülürken, atakların gelişmesinde bağışıklık hücreleri B hücrelerinin önemli bir rol oynadığının da altını çiziyorlar. Çalışmalar için Roche’dan fon alırken, öncesinde tedavi edilemeyen birincil progresif MS tedavisinde yeni bir aşama olduğu belirtiliyor.
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.