banner913
banner932
banner1012

Karpaz sahilleri mezarlığa döndü

banner1020

Doğu Akdeniz yine Suriyeli mülteci dramına sahne oldu. Karpaz bölgesinde sahile vuran ceset sayısı 8'e çıktı. Sahil Güvenlik ekipleri gün boyunca denizde botlarla ve havada helikopterle arama yaptı

banner974
Karpaz sahilleri mezarlığa döndü

banner971

Karpaz bölgesinde sahile vuran ceset sayısı 8'e çıktı. Önceki gün iki cesedin sahile vurmasının ardından dün de 6 kişinin cesedine rastlandı.

Sahil Güvenlik denizde botlarla ve havada helikopterle arama başlattı.
Polis, 10 kişilik bir teknenin batmış olabileceğini değerlendirilirken, bir cesedin daha denizde olduğu sanılıyor.

Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde, ölümlerin yaklaşık bir hafta önce meydana geldiği belirlendi. 

Mersin üzerinden yola çıktığı sanılan göçmenlerin hangi tarafa gittikleri belirlenemedi. Suriyeli göçmenlere ait olduğu sanılan cesetler, Gazimağusa Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

“İÇİMİZ ACIYOR”

Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, evinden, yurdundan edilmiş çaresiz insanların Akdeniz’de can vermelerinin içini acıttığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC sahillerinde son 2 günde bulunan cesetlerle ilgili sosyal medya hesabından şu mesajı verdi:

 “Evinden, yurdundan edilmiş çaresiz insanların Akdeniz’de can vermeleri içimizi acıtıyor. Sahillerimize ulaşan cansız bedenler, bölgemizde barış ve istikrarın ne kadar gerekli olduğunu bize yeniden hatırlatıyor. Adamızda ve bölgemizde barış, huzur ve istikrar için uğraş vermek, başta toplumumuz olmak üzere tüm insanlık adına en büyük sorumluluk anlamındadır.”

Öte yandan SOS Çocukköyü Derneği – Kıbrıs’ta Sığınmayı Güçlendirme Projesi, Mersin’den yola çıkan ve sığınmacıları taşıyan teknenin Dipkarpaz açıklarında batmasını insanlık trajedisi olarak niteleyerek, bu durumun kendilerini derinden üzdüğünü kaydetti. 
SOS Çocukköyü Derneği – Kıbrıs’ta Sığınmayı Güçlendirme Projesinden yapılan yazılı açıklamada, devletlerin ve ülkelerin sığınmacıların daha insani şartlarda güvenli topraklara ulaşabilmeleri için sistemli politikalar üretmeleri ve en erken zamanda daha fazla insan hayatını kaybetmemek için sürdürülebilir bir sığınmacılık sisteminin ülkede de hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. 
Açıklamada, teknedeki yolculardan canlı kurtulan olmadığı bilgisini aldıklarını ifade edilerek, Kıbrıs’ta Sığınmayı Güçlendirme Projesi olarak yetkililerle işbirliği içinde, hayatlarını kaybeden kişiler hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilmek için çalıştıkları belirtildi. 
Sığınmacıların insan kaçakçılığı yapanların hedefi haline geldiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 
“UNHCR, BM Mülteci Örgütü, tarafından yayımlanan rapora göre, geçtiğimiz yıl Avrupa’ya ulaşan mülteci ve göçmen sayısında düşüş görülmesine karşın pek çok kişinin yolculukları sırasında yaşadığı tehlikeler bazı durumlarda artmış ve bu da mülteci hareketlerinde değişikliğe neden olmuştur. 
Rapor 2018’in ilk 3 ayında Akdeniz kıyılarındaki mülteci sayısının yüzde 74’e varan oranlarda azaldığını ortaya koydu. Ancak bu azalma, yolculukları daha da tehlikeli hale getiriyor. 2017 yılında 3 bin 100 sığınmacı ve mülteci denizde hayatlarını kaybetti, bu rakam 2016’da 5 bin 100 kişiydi. 2018’in başından beri 501 kişi denizde kayboldu ya da hayatını kaybetti. Bu rakamın içine, Dipkarpaz’da kıyıya vuran sığınmacılar dahil değildir. “

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.