banner913
banner932
banner1012

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yeni oyunu "Tartüf24"

banner1020

Her yüzyılın yobazı: “Tartüf” Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda 7 Şubat’ta başlıyor

banner974
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yeni oyunu "Tartüf24"

banner971
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, büyük mizah ustası Moliere’in 17. yüzyılda yazdığı, bir başka büyük yazar Nazım Hikmet’in 20. yüzyılda yeniden kurgulayarak uyarladığı “Tartüf 59” oyununu, Yaşar Ersoy’un çağdaş yorumu ve yönetimiyle 2024’de, “Tartüf 24” adıyla sunuyor.
Oyunun tarihsel ve ideolojik özünü çözümleyen Nazım Hikmet, oyunu adeta yeniden kurarak, anlamları çoğaltarak ve çağıyla, toplumuyla ilişkilendirerek, politik güldürünün oklarını ikiyüzlü sahtekâr yobazlara fırlatır. Nazım Hikmet yaptığı uyarlamada, Moliere’in klasik oyununda var olan iletisine destek verir.

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu da “Tartüf 24” oyununu sahnelerken, iki büyük yazarın; Moliere ve Nazım Hikmet’in yolunda Halk Tiyatrosu geleneğine dayalı, enerji dozu yüksek, bitip tükenmeyen bir tempo ve akışla yüzyıllardır yaşanan trajediyi gülünçleştirerek, gelmekte olan kara tehlikeyle izleyiciyi yüzleştirir.
İzleyici “Tartüf 24” oyununda dününü, bugününü komedinin eleştirel diliyle izlerken hem gülecek hem gelmekte olan kara tehlike karşısında düşünecek.
“Tartüf 24” oyunu, din maskesini kullanan, daha doğrusu dini kötüye kullanan bir düzenbazı ve bu düzenbaza körü körüne inananları gülmecenin diliyle anlatır. Oyun,    insanları, özellikle inançları üzerinden aldatarak, din sömürüsü yaparak avucunun içine alarak çıkar sağlamayı meslek edinmiş ikiyüzlü sahtekâr yobazları ve bu sahtekâr yobazlara körü körüne inananları, komedinin eleştirel diliyle, çarpıcı bir şekilde gözler önüne serer.

Yaşar Ersoy’un yönetmenliğinde kalabalık bir kadro ile sahnelenen “Tartüf 24” oyununda Kıymet Karabiber, Özgür Oktay, Döndü Özata, Hatice Tezcan, Osman Ateş, Fuat Zorali, Kurtuluş Altaylı, Açelya Bükülmez, Asu Demircioğlu, Melek Erdil, Aytunç Şabanlı, Cem Aykut, Ekin Karaböcek, Umut Ersoy rol aldı. Oyunun dekor-kostüm tasarımını Özlem Deniz Yetkili, müziğini Hüseyin Kırmızı ve Cahit Kutrafalı, koreografisini Osman Ateş ve Açelya Bükülmez, dramaturgisini Aliye Ummanel, ışık tasarımı ve uygulamasını Salih Kanatlı, yönetmen yardımcılığını ve afiş/broşür tasarımını Umut Ersoy, dekor/kostüm asistanlığını Asya Kazafanalı, efekt uygulamasını Mehmet Eseri, ritimleri Melek Erdil, Umut Ersoy, Fuat Zorali, Cem Aykut, fotoğraf çekimini Yıltan Taşçı, sahne amirliğini de Mehmet Demir yaptı.
7 Şubat Çarşamba akşamı seyirci ile buluşacak  “Tartüf 24” oyunu, her Cuma ve Çarşamba akşamı saat 20.00’da Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda seyirciye sunulacak. Oyunun biletleri www.biletinial.com adresinden ve Belediye Tiyatrosu gişesinden mesai saatlerinde temin edilebilir. Daha geniş bilgi 22-78782 numaradan temin edilebilir.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.