banner913
banner932
banner1032

Ne İşe Yaradığını Bilmediğimiz Ama Kullandığımız Şeyler

banner1020

Günlük hayatımızda sık sık gördüğümüz ve kullandığımız bazı şeyler var. Ancak bu şeylerin tam olarak ne işe yaradığını ve gerçek manasını bilmiyoruz.

banner974
Ne İşe Yaradığını Bilmediğimiz Ama Kullandığımız Şeyler

banner971

Buyurun size küçük bir bilgi listesi...

Tükenmez kalemlerin ucu delik kapakları
Tükenmez kalem kullanmayan var mıdır?  Sanmıyoruz... 
Bir çok farklı çeşidi olan tükenmez kalemi görmüşsünüzdür. Ancan en yaygın kullanımı olan kapak ucu delikli tükenmek kalemlerinin amacını biliyor musunuz? 
Bu kapakların ucu, çocukların onlara ulaşıp yutabilme ihtimali göz önünde bulundurularak açık delik bırakılmıştır. 
Olası bir durumda çocuklar bu kapakları yutarsa, nefes borusunu tam olarak kapanmaması ve nefes alabilmeleri için.


Devir ankesörlü telefon değil biliyoruz, ama siz bir şeyi bilmiyorsunuz! 
Özellikle son 10 yıldır cep telefonlarının yaygınlaşması ile ankesörlü telefonları hayatımızdan çıkartmaya başladık. Ama çocukluğumuzda sık sık kullandık... Hatta evinizde numaraları tuşlananından değil, çemberi döndüreninden varsa başında sık sık Yeşilçam filmleri de çevirmişsinizdir değil mi?
O zamanlarda dikkatinizi çekmiş olmalı, numaralar tamam da telefonun üzerinde neden harfler var? Mesaj çekmeyeceğiz ya... 
Bu durumun Türkiye ile pek bir alakası yok. ABD ve İngiltere’de 1960’larda telefon numaralarında “alan kodu” benzeri iki harften oluşan bir kod bulunuyordu. İşte bu harf kodların girilebilmesi için tuşlara harfler konuluyordu. O harfler o yüzden var.

Yürüyen merdivenin kenarındaki süpürgeler 
Daha yaşanılabilir bir dünya için, ayakkabılarınızı burada temizlemekten vazgeçin! O kadar da uyarı koymuşlar, neden hala ısrarla burayı bir silecek olarak kullanıyorsunuz anlamıyoruz. 


Her ne kadar kabullenmeyecek olsanız da, size bu süpürgelerin ne işe yaradığını söyleyelim. 
Bu süpürgelerin amacı merdiven ile yan panel arasına herhangi bir nesnenin düşüp sıkışarak, mekanizmayı bozmasını engellemek ve pantolon paçalarının, pardösülerinin buralara sıkışarak tehlike yaratmasını önlemektir.


Market poşeti kıtlığı Her markete gittiğinizde, kasiyere çaktırmadan alışveriş poşetlerinizin içine kullanılmamış market poşetleri tıkıştırdığınızı biliyoruz. Çünkü bizlerde aynısını yapıyoruz. 


Peki bu poşetlerdeki gereksiz çıkıntının ne işe yaradığını biliyor musunuz? Hemen söyleyelim... 
O gereksiz bir detay gibi görünen çıkıntı, kasiyerlerin poşetleri asmaları için var.

Ayakkabı ve ilaç kutularının esrarengiz tamamlayıcısı 
Özellikle ayakkabı ve ilaç kutularından çıkan bu paketleri bilirsiniz. Hatta çoğunuz poşeti yırtıp içine bakmış bile olabilir. Neden, çünkü meraklı bir milletiz. 
Her neyse... 


Bu poşetlerin de bir manası var tabi ki. Öyle süs diye değil, bu şeyler nem alıcıdır. İlaç veya ayakkabı kutusunda nem oluşmasını önlemeye yararlar.

Bu kapılar neden yarım? Beni görüyorlar mı? Umumi tuvaletleri sık kullananlar bilir. Yani malzemeden kaçmak için yapmayacakları şey yok yahu! Tuvalet kapısını yarım yapmışlar...  Diyorsanız, yanılıyorsunuz. 
Tamam uyanık müteahhitelerimiz var ama bu sefer ki öyle bir şey değil. 
Bu kapılar, olası bir zor durumda görevlilerin size yardım edebilmeleri için var. Kolay ulaşabilmeleri için de yarım. 
Ayrıca kimsenin sizi gördüğü yok...

Uçak camlarındaki küçük delikler 

Nefes deliği adı verilen bu delik için ' ne kadar anlamsız' tanımını yapmış olabilirsiniz. Ancak yerden 10.000 metre yükseklikteyken bile pırıl pırıl gökyüzünü görebiliyorsunuz bi minik delik sayesinde! 


Bu delik, hem iki katman arasındaki hava boşluğundaki nemi alır, hem de pencerede sis veya don oluşmasını önler.

Otobüsün içine de niye ütü masası koydularsa... 

Belediye otobüslerinde bunu ilk görmeye başladığımız da hepimizin aklından geçmiştir. 
Otobüslerin ayakta durulan kısımlarında ütü masası şeklinde duran bu detay, ayaktaki yolcuların daha konforlu gitmesini sağladığı gibi engelli vatandaşlarımıza da güvenli bir yolculuk sunuyor.  


Tekerlikli sandalyeyi ortalayarak bu alana getirdiğinizde, kenardaki emniyet kemerini de rahatça takabiliyorsunuz.

Cipse değil, poşetin içindeki havaya para ödüyoruz! 

Evet cips poşetleri bizi çoğu zaman hayal kırıklığına uğratıyor. Ancak üretici firmalar o havayı da sizin için oraya koyuyor. 
Birincisi o hava paketin içinde olmazsa, cipsiniz çok kısa bir süre içinde bayatlar. İkincisi de paketleme ve taşınma esnasında satın alacağınız paketin içindeki cipslerin zarar görmemesi için konuluyor. 


Dolandırılmıyoruz yani, her şey bizim, için!

Klasik pantolonların kemer kısmından sarkan tuhaf şey 

Mesleğiniz ya da kişisel zevkiniz gereği sık sık klasik pantolonlar giyiyorsanız, neyden bahsettiğimizi daha iyi anlamışsınızdır. 
Daha önce hiç amacına uygun kullanmadığınıza eminiz, ancak belki kullanmak istersiniz diye bilgi verelim; 
Bu gereksiz görünen detay, kemer dilinin takılması için kullanılıyor. Pantolonun kemerin altından kayarak kötü bir görüntü oluşturmasını engellemek için kemer dili buradan geçiriliyor ve kemer pantolonun ön kısmının aşağı kaymasını engelleniyor.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.