banner913
banner932
banner1012

Türkiye’nin Yaşayan Tarihi Çarşıları

banner1020

Öyle bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz ki, nereye dönsek bir tarih, koca bir geçmiş, her biri birbirinden değerli yaşanmışlıklar. 600 yılı aşkın süre 3 kıt’ada hüküm süren Osmanlı İmparatorluğunun günümüze kadar uzanan eşsiz mimarisiyle donatılmış, kadim mekânlar. Birçok farklı medeniyetin izini süren, asırlardır farklı kültür ve hayatların yansımalarını taşıyan tarihi çarşılarımız bugünkü durağımız. Ben sizler için gezip gördüklerimi derledim. İlginizi çekiyorsa turumuza katıl ve tarihi çarşıları siz de bizimle birlikte keşfedin.

banner974
Türkiye’nin Yaşayan Tarihi Çarşıları

banner971

 

Yüzyılların Eskimeyen Mirası: Kapalı Çarşı

İstanbul Beyazıt’ta 1460’lı yıllarda dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet zamanında Ayasofya’ya gelir getirmesi amacıyla Bedestan ve Cevahir kurdurunca, bugünkü Kapalı Çarşı, bu mimarilerin etrafında gelişimini sürdürür. Kapalı Çarşı kurulduğu yıllarda gücün simgesi bir imparatorluğun en değerli hazinelerinin saklandığı, aynı zamanda ticaretin de harmanlandığı bir yer olarak faaliyet gösterse de günümüzde yılda 90 milyon turistin ziyaret ettiği, içerisinde kuyumcuların, el dokuma halıcıların, 4400 dükkânın, 6 sokağın, 2195 atölyenin olduğu dev bir ticaret merkezi olarak karşımızda. İçeriye adım atar atmaz, geçmiş ile günümüzün iç içe geçtiği mistik bir hava içerisinde alışverişini yapabilir ve tarihin renkli sayfalarında ruhunuzu gezdirebilirsiniz.

Medeniyetlerin Kalbinin Attığı Yer: Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep, birçok medeniyetin gelip de elini öptüğü şehir. Kendi kimliğini hiçbir zaman asimile etmeyen, hep koruyan ve her kültürden insanı etkilemeyi başaran Gaziantep’i ve bağrında gururla taşıdığı Bakırcılar Çarşısını anlatmasam olmaz. Tarihi çarşılar denildiğinde aklıma ilk gelenlerden biri olan Bakırcılar Çarşısı, 16. yüzyıldan günümüze gelen nadir mimarilerdendir. Her ne kadar eski popülerliğini koruyamasa da el işi sanata ve sanatkâra değer verenlerin şöyle bir uğramadan geçemeyeceği bir yerdir. İçerisinde bakırdan el işlemesi yüzlerce çeşit ürün ve hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Hoş Kokulu Baharatların Dünyası: Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, Eminönü’nün en gözde mekanıdır. Belki de adını bile hiç duymadığın onlarca baharatla ilk burada tanışacaksınız. Belki de o meşhur kalabalığı sizi de içinde kaybettirecek. Gözünüz hediyelik eşyalara, seramik ve tekstil ürünlere dalarken, burnunuza aynı anda yüzlerce farklı baharat kokusu çalınırsa şaşırmayın.

Safranbolu Sadece Evleriyle Meşhur Değil

Evet değil. Safranbolu Çarşısı, aynı evleri gibi kendine has mimarisi ve görselliği ile aklınızı başınızdan almaya aday. Tıpkı Eskişehir Odunpazarı Evleri bölgesinin o tarihi sokaklarında gezercesine kendinizi Safranbolu’nun eski ve hüzünlü sokaklarına bırakabilirsiniz. Safranbolu Çarşısı, içerisinde el emeği yöresel hediyelik eşyaları, lokantaları, eski kahvehaneleri ve deriden ayakkabı üreten tek yemenicisi ile sizi bekliyor.

Son Durağımız: Bursa Ulu Çarşı.

Bir Bursalı olarak memleketime uğramasam ayıp ederdim. İşte karşınızda Osmanlı’nın önemli başkentlerinden biri Bursa ve Ulu Çarşı. Bursa denildiğinde akla ipek böceği ve havlu gelir. Binbir çeşit havluların, çeyizlik eşyaların, hac malzemelerinin ve saatçilerin buluşma noktası olan Ulu Çarşı, diğer tarihi çarşılar gibi mimarisi ile de göz dolduruyor.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.