banner913
banner932
banner1012

Bir Kış Masalı Lapland

banner1020

Doğanın insanlara sunduğu muhteşem güzellikteki Lapland ve Kuzey ışıkları, ölmeden önce görülmesi gerekenler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Bu ışıklar dünyanın manyetik alanı ve güneşten gelen parçacıkların etkileşimi sonucunda oluşuyor. Kutup bölgelerinde oluşan bu muhteşem görsel şölen Aurora olarak da biliniyor. Güney kutbunda meydana gelen ışıklar Aurora Australis olarak adlandırılırken, kuzey kutbunda bulunanlar Aurora Borealis olarak biliniyor.

banner974
Bir Kış Masalı Lapland

banner971

Kuzeyin Eşsiz Bölgesi; Lapland

Kuzey ışıklarının en iyi izlendiği yerlerden biri Finlandiya’nın Lapland bölgesi olarak biliniyor. Laponya olarak da anılan bölge, hem yerleşim yerlerinin fazla olması hem de ışıkların görülebileceği en ideal nokta olması açısından oldukça fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Doğusunda Rusya, batısında İsveç ve kuzeyinde Norveç bulunan Lapland, Kuzey Kutup Dairesinin üzerinde yer alıyor. İç işlerinde bağımsız, dış işlerinde ise Finlandiya’ya bağlı olan bölgenin başkenti Rovaniemiolarak geçiyor. Fakat deniz kenarında olması ve kuzey ışıklarını izlemek için geniş alanlara sahip olması açısından Tornio şehri ziyaretçiler tarafından daha fazla tercih ediliyor.

Lapland’da Neler Yapılır?

Lapland turu ile kuzey ışıklarının yanı sıra buzdan inşa edilmiş yapıları gezebilir ve buz lokantalarında yemek yiyebilirsiniz. Köpekler veya ren geyiklerinin çektiği kızaklar ile bölgeyi gezerek eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Nüfusu çok az olan Lapland, bozulmamış doğasıyla da kendine hayran bırakmayı başarıyor. Önemli geçim kaynaklarından biri olan ormancılık, aslında bölgenin ne kadar yeşil bir alan olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca Noel Baba’nın evi de Lapland turu ile ziyaret edilebiliyor. Ayrıca Laponya kar motorları ile ormanlık alanlar ve donmuş göller üzerinde gezinti gerçekleştirilebiliyor. Tur kapsamında Tornio’da kalınarak gece kuzey ışıkları için şehirden uzak ve açık alanlara yolculuk yapılabiliyor.

Kuzey Işıkları Ne Zaman Görülür?

Kemer, perde, bant ve korona olarak 4 farklı şekli olan ışıklar mor, mavi,kırmızı ve yeşil renklerde oluşuyor. Renk farklılıkları ise farklı atomlar ve onların etkileşime girdiği yükseklik seviyelerinden kaynaklanıyor. Kutup ışıklarının oluşum zamanı 23 Eylül ve 21 Mart arası olarak biliniyor. Fakat bu ışıklar sürekli olarak bulunmuyor. Bu nedenle havanın durumunu iyi takip etmek ve biraz da şanslı olmak gerekiyor. Açık hava ve karanlığın daha yoğun olduğu Ocak ve Şubat ayları ziyaretçiler tarafından daha fazla tercih ediliyor.

321 metre rakımda bulunan Laponya, kış aylarında sanıldığı kadar soğuk olmuyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ortalama sıcaklık -5 ila -10 arasında seyrediyor. Balıkçılığın da oldukça gelişmiş olduğu bölgede dünyanın en güzel ve en taze somonlarını yeme imkanı bulabilirsiniz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.