banner913
banner932
banner1012

Doktor Zihni Uzman 'İlk olmanın zorluklarını yaşadım'

banner1020

Muayenehanesini ve özel hayatını sadece HALKIN SESİ'ne açtığını dile getiren Doktor Zihni Uzman, medyatik bir kişilik olmamasının yanında HALKIN SESİ Gazetesi’nin hayatında yadsınamayacak bir yeri olduğunu ifade ediyor...

banner974
Doktor Zihni Uzman 'İlk olmanın zorluklarını yaşadım'

banner971

Muayenehanesini ve özel hayatını sadece HALKIN SESİ'ne açtığını dile getiren Doktor Zihni Uzman, medyatik bir kişilik olmamasının yanında HALKIN SESİ Gazetesi’nin hayatında yadsınamayacak bir yeri olduğunu ifade ediyor

 

Sekiz yıl KKTC’ne ilk deri ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak çalışan Uzman, adada ilk olmanın zorluklarını da yaşamış. Uzman, gençlik yıllarında yaşadığı yorgunluktan yakınsa da kazandığı deneyim ve tecrübelerin bu yorgunlukları unutturduğunu dile getirdi

 

 

Fehime ALASYA

Kıbrıs'ta ve dünya çapında ün yapan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Hasan Zihni Uzman 1937 Lefkoşa doğumludur,1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesini bitirmiştir. Mezuniyet sonrası ada genelinde birçok yerde mücahit praktisyen hekim olarak çalıştıktan sonra Çapa Tıp Fakültesi’nde Cildiye ihtisasına başlamış ve 20 Nisan 1971 tarihinde cildiye ihtisasını tamamlamış. Uzmanlık eğitimi sonrası Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görev yapmaya başlamış ve 1980 yılında devlet hastanesinden emekli olmuştur. Halen görevini kendi özel kliniğinde devam ettiren Uzman, 7'den 70'e herkesin dermanı olan, kendini mesleğine adayan bir doktor... Esprili kişiliği ile bilinen Uzman, geçen yıllara meydan okuyor...

"BABAM ÇOK İFTİHAR ETTİĞİM BİR KİŞİLİKTİ"

Tüccar bir baba ve öğretmen annenin oğlu olan Dr. Zihni Uzman, sekiz çocuklu kalabalık bir ailede büyümüş. İlkokulu Lefkoşa’da bitirince, ortaokul için Türkiye’ye amcasının yanına giden ve yeniden Lefkoşa’ya dönüp liseyi Kıbrıs’ta bitiren Uzman, sekiz çocuklu bir ailede okumanın zorluklarını çekse de, insanlığın, sevgi ve yardımın baş gösterdiği yıllar, imdadına yetişmiş. Zihni Uzman, yaşadığı o zor yılları şöyle anlatıyor: "Tüccar bir baba tarafından büyütülen sekiz kardeştik, zaman zaman maddi sıkıntılar içerisine girsek de büyük ve çocuksuz halalar sayesinde bu dar günlerini atlatmıştık… Babam çok iftihar ettiğim bir kişilikti. Saray Önü'nde ithal işleri ile uğraşan çok tanınmış bir tüccardı babam. Rum tarafında Müşterek Belediye Meclisi Üyesi olan babam, bunu yapan ilk Kıbrıslı Türklerdendi. Çok sosyal bir babaydı. 60 yaşında erken öldü. Annem Seniha Uzman ise, Lefkoşa Victoria Kız Lisesi mezunu olan ve öğretmenlik yapan bir hanımdı. Evlenince sekiz çocuk yaptı ve mesleğini bıraktı."

"HALEN DAHA TAM GÜN ÇALIŞIR, VERGİMİ DE BİR TAMAM ÖDERİM"

 Mezun olup adaya dönen Uzman, Kıbrıs'ta ilk cildiyeci olarak göreve başlar. Yıllarca ilk olmanın zorluklarını çektiğini ve çok yorulduğunu dile getiren doktor, bu zorlukların yanında inanılmaz tecrübe ve deneyim kazandığını da büyük bir gururunu dile getiriyor. Kimimizin daha doğmadığı yıllarda, yani 1980 yılında devletten emekli olan Zihni Uzman, 54 yıldır severek mesleğini yapıyor. Birçok şeref madalyası ve onur plaketleri bulunan doktorun en büyük gururu geçen yıllarda biriktirdiği saygın kişiliği... Doktorluk yıllarını ve anılarını anlatan Uzman şöyle devam ediyor: “1960’tan sonra hiç cildiyeci olmadığı için Türkiye’den Kıbrıs’a cildiyeciler gelirdi. Ben sekiz yıl pratisyenlikten sonra, yani ada genelinde her yerde cepheden cepheye koştum. Mücahit pratisyen doktordum ve sekiz yıl sonra cildiyeci olarak ilk tercihimi yaptım ve devlet tarafından Çapa Tıp Fakültesi’nde cildiye bölümünde uzmanlaşmak üzere burslu olarak gönderildim. Üç yıl İstanbul’da uzmanlaştım ve tek cildiyeci olarak KKTC’ye geri geldim. Cildiye doktoru olarak 20 Nisan 1971 yılında başladım ve tek cildiyeci olarak dokuz yıl ada çapında hizmet ettim. 1980 yılında devletten emekli oldum. 19 yıl fiili, 3 yıllık mücahitlik hizmetleri ile1980 yılında emekli oldum. Halen daha tam gün çalışır, vergimi de bir tamam öderim.

UNUTULMAYAN İLGİNÇ ANILAR

Hastane’de nöbetçi olduğum bir akşam, acile gay eden bir genç kız geldi. Muayene ettim, ‘müjdeyi verin, kız dört aylık hamile’ dedim, annesi üzerime saldırdı, beni parçaladı. Kadın, ‘kocam kasap, şimdi gelecek ve seni kesecek’ diye bağırır, kız da ‘Bekâr değilim nişanlıyım’ diye bağırır. Kadın doğumcu arkadaşı aradım, ‘Gel de yanlış teşhis koyduysam beni gerçekten pala ile kesecekler’ dedim. Teşhisim doğruymuş, baba geldi, kızının üzerine yürüdü, ama pala ile gelmemişti. Bu anımı hiç unutmam.

Bir de, yine nöbetçi olduğum bir esnada, Ayluga’da Halil’in meyhanesine doğru gittik, acele edin dediler diye ters yollara girdim, tek yolmuş. Polis durdurdu, tartıştık, acildi girdim yazma derim, yazdı, tehdit ettiğimi de yazdı ve tam bir saat sonra eşi evde bardak yıkarken bütün parmaklarını kesmiş, hastaneye geldi. Dedim hemşireye sar da yarın doktor baksın, aman doktor acildir der ayağıma kapanır, dedim ben de sana acildir dediydim, amanı mı var?"

"ÇOK YORUCU BİR GEÇMİŞİM OLDU AMA HEP TECRÜBE OLARAK BANA GERİ DÖNDÜ"

Sekiz yıl KKTC’ne ilk deri ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak çalışan Uzman, adada ilk olmanın zorluklarını da yaşamış. Uzman, gençlik yıllarında yaşadığı yorgunluktan yakınsa da kazandığı deneyim ve tecrübelerin bu yorgunlukları unutturduğunu dile getiriyor. "Ada çapında gönderiliyordum, Limasol’a, Baf’a, her yere gider birçok hasta bakardım. Çok fazla yoruluyordum fakat çok fazla tecrübe kazandım. Bugün Rum, İngiltere, Avustralya, Türklerinin cilt doktoru oldum. Halen daha bugün gezmeye gelen Türklerin de doktoruyum. İngilizcem ve Rumcam da var. Dediğim gibi çok yorucu bir geçmişim oldu ama hep tecrübe olarak bana geri döndü." diyor.  

EN BÜYÜK DAYANAĞI EŞİ...

1973 yılında evlenen Uzman, eczacılık yapan Ayfer Uzman ile 42 yıldır aynı yastığa baş koyuyor. Kendi muayenehanesinin alt katında eczacılık yapan Ayfer Uzman ise en az Zihni Uzman kadar bilinen ve sevilen bir eczacı... Köşlüçiftlik’te aile yadigârı olan eski bir evde eşi ile yaşam süren çift bir kız çocuğu, üç de torun sevebilmenin sevincini yaşıyor. 36 yaşında evlenen Uzman, çocuk sahibi olmak için yedi yıla yakın zaman tedavi sürecinin ardından baba olmayı başarmış, bu zor sürecin ardından da aile, ikinci bir çocuk yapma cesaretinde bulunmamışlar. "Kızım bana üç torun verdi, Allah onları bize bağışlasın" diyor Zihni Uzman… Çevre Mühendisi olan kızı, Medikal Estetik Dr. damadı Niyazi Perk ile gurur duyan Zihni Uzman, konu aileden açılmışken eşini de anlatmadan geçemiyor. Eşi Ayfer Uzman da yıllarca dayanağı olmuş. Mesleğindeki başarısını ve kendisini nasıl zamana uydurduğunu anlatan Uzman, "Her yıl 3-4 kongreye giderim ve ilaç firmalarını toplantılarına katılırım, internet ve kitaplardan takip ederim. En büyük destekçim de eczacı olan eşim Ayfer’dir. Eşim ile kendisi eczacılıkta son sınıf iken tanıştım, evlendik, o kendini geliştirdikçe ben de geliştim, tüm ilaçlar değişir, tecrübeli ve kesin teşhislerimin yanında onun da ilaçlarından yararlanırım ve kesin çözümlere ulaşırım." diyor. 

"CİLT KANSERLERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR GEREĞİNDEN FAZLA ARTTI"

Yıllarca adada tek cildiyeci olan Uzman birçok derde derman olmuş. Cilt kanserleri ve zührevi hastalıkların gereğinden fazla arttığını söyleyen Uzman, geçmiş yılları ve günümüzü değerlendirdi. Uzman: “Mantar, alerjik, şark çıbanı, gibi hastalıkları tedavi ettiren ben oldum. Zaman il tecrübelendim ve sistemik hastalıklarla karşılaşmaya başladım. Şimdi ise çok fazla olarak zührevi hastalıkların arttığını söyleyebilirim. Cinsel hastalıklar çok fazla görülüyor. Cilt kanserleri ve zührevi hastalıklar çok arttı, gereğinden fazla... Her gün onlarca hasta görüyorum, birçoğu da bilinçsiz kullanılan ilaç ve kremlerden kaynaklanıyor” dedi. Günümüzde havuzlardan kaynaklanan hastalıklara da dikkat çeken Uzman, bu gibi yerlerin sağlık açısından uygun olmadığına değindi.    

Günlerini nasıl geçirdiğini sorduğumuz Zihni Uzman, "Yenicami Spor Kulübü’ne katıldım, gece hayatını ve eğlenceyi de çok severdim, halen daha da çok severim. Kulüplere giderdim ama artık vazgeçtim, daha çok evde vakit geçirmeye başladım. 15 çeşit meyve türüm var bahçede, mersin, hurma, şeker portakalı, kızmemesi, incir gibi birçok meyve ağacım var. Onlarla ilgilenirim. Siyasete de girdim, ilçe delegeliğine kadar yükseldim, sağ partilerden yana çok emek vermişliğim oldu. UBP Parti İlçe Delegesiyim halen daha. Dünyanın birçok yerini gezdim. Hanımın da benden 13 yaş küçük. Amerika hariç tüm dünyayı gezdik. Sosyal hayatım çok renkliydi, halen daha eğlenceyi çok seviyorum, hanım tarafından ayda bir kez gece dışarıya çıkma iznim vardır. Espriyi ve sosyal hayatı çok severim. Çok sosyal faaliyet ve sosyal yardımlarım var halen daha. Doktorluğumun yanında yatırım yaptım ve atadan kalma arsalarıma üç tane de yurt yaptık." diyor.  

  

 “Gece hayatını ve eğlenceyi de çok severdim, halen daha da çok severim” diyen ve karısı ile sürekli gezdiğini dile getiren Uzman, Ayfer Uzman ile 42 yıldır ayni yastığa baş koyuyor. 

 

Zihni Uzman, eşi, kızı, torunları ve dünürleri.

 

 Zihni Uzman, genç meslektaşları ile… Gençlik Yıllarından kalma bir anı

 

 Uzman, Yenicami Spor Kulübü’nde kutlama yaparken.

 

 Zihni Uzman ve eşi Ayfer Uzman

 

Yıl 1961, Zihni Uzman

Zihni Uzman halen daha hasta bakıyor. Sevilen ve saygın bir kişiliğe sahip Uzman, esprileri ile hastalarının gönlünde taht kurmuş.

 

Zihni Uzman

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Alime - 6 yıl önce
Vücudumuzda çıkan kızarık lık için bir cok ilaç kullandık ama fayda görmediko yüzden doktor zihni beye ulaşmak itedim