banner913
banner932
banner1012

Akıncılar, Luricina

banner1020

Akıncılar kesin tarihi bilinmemekle birlikte eski bir yerleşim beldesidir. Rivayete göreLorenziya isimli bir kadın tarafından kurulmuştur. Bu yüzden köyün ismi deLurucina (Louroudjina)'dır.

banner974
Akıncılar, Luricina

banner971

         O dönemlerde yerli halkın yanında Osmanlıların Kıbrıs'ı fethinden sonra Türkiye'den de insanlar yerleşmiştir.  1958 'e kadar bölgede azınlık olan rumlar yaşamıştır.1958'den  sonra Luricina hep türk olarak yaşamına devam etmiştir.  O dönemlerde komşu köylerimizden Piroi (Gaziler) karma bir köydü.  Fakat gazilerdeki türkler azınlıkta idi.  Rumlar olayların patlak verdiği o dönemlerde Gaziler'deki türkleri katletmek için ablukaya aldı.  Bir şekilde Luricina'ya bu haber ulaşır. Tüm Luricina'lılar Piroi'deki türkleri kurtarmak için hareket eder.  Tüm köyün yetişkin erkekleri ellerinde bulunan 3-5 av tüfeği, tabanca, çatal, şiş, bıçak, kama ve sopalarla saldırıya geçer.  Bu durumu gören rumlar Kaçın,  kaçalım... Luricina'lılar akın akın geliyor. ve kaçarlar. Piroi'li türkler kurtulur.  O zamandan sonra bu olaydan  esinlenerek Luricina'nın ismi  AKINCILAR  olarak değiştirilir.  Akıncılar köyü 1963 ve 1974 tarihlerinde rumların zulmünden dolayı köylerinden, evlerinden göç eden tüm türklere kucak açıp ev sahipliği yapar. 

Can, namus ve bir kısım mallarının korunmasını sağlar. 1974' de güneyden kuzeye geçen onbinlerce türkün geçişlerinde köprü görevini üstlenir.Ne yazık ki 1974 'den sonra ücra bir yerde kalan Akıncılar yol ve benzeri ulaşım sorunlarından dolayı bu kez kendisi göç vermeye başlar.  Dönemin devlet yöneticileri büyük bir hata yapıp köyün sorunlarına acilen çözüm bulmak yerine, iki ocak tüttüreceksiniz diyerek Akdoğan köyünü yerleşime açar.  O gün, bu gün Akıncılar göç verir.1974 öncesi üçbini aşan nüfus, şimdi ise 500’ün  altına düştü.  25 bin dönümlük toprak arazisine sahip olan köy, çok verimli bir toprağa sahiptir.  Toprak beyaz killi topraktır. Kuru ziraat ve  hayvancılık köyün geçim kaynağıdır.  Sulu ziraat da çok elverişlidir.  Akıncılar'ın domatesi, böğrülcesi çok meşhurdur. Böğrülce susuz olarak da gönende yetişir. Yeterli zeytin ağacı var.  Köylülerin bazıları dışarıya zeytin ve yağ satışı da yaparlar.  İncir, zerdali, badem, alıç, harup, armut, dut ağaçları vardır.   Köy içinde hemen hemen herkesin evinde limon ağacı bulunur.  Bazı evlerde portakal, turunç, elma, erik, şeftali dahi vardır.  Tepelerde ağrelli(kuşkonmaz), gabbar boldur.  Hostez, drihaciya, kaz ayağı, gömeç, lapsana ve daha bir çok faydalı bitki yetişir. Eskiden köy bağ köyüydü, bağcılık yoğundu. Fakat savaş yıllarında bakımsızlıktan bir kısmı telef oldu, bir kısmı ise güneyde kaldı. (köylülerin arazilerinin yarısı Güney Kıbrıs'ta kaldı.) Şimdilerde bağcılık tekrar gelişmeye başladı.  Arazi genellikle beyaz yerli üzüm yetiştirilmesine yatkındır.Üzümden zivaniya, sirke , şarap ve sucuk üretilmektedir. Köyün üzümlerinden elde edilen zivaniya, köyün domatesi ve böğrülcesi kadar eşsiz ve meşhurdur. Şu sıralar büyük baş hayvancılığa önem verilip soğuk zincir süt üretimine geçilmektedir.  Yaklaşık 1000 büyükbaş  ve 3500  küçükbaş hayvan mevcudu vardır.  13 adet arteziyen su kuyusu mevcuttur. Arazi sulamak için bol su bulunmaktadır. 

      Belde vadi içerisinde olup etrafı tepelerle çevrilidir.   Tepeler ağaçlandırılmıştır.  Lefkoşa kazasına bağlı olan köy,  Larnaka kazasına da sınırdır.  Çevre  köyleri  Limya (Rum), Üçşehitler(Goşşi), Esendağ(türk) (petrofan), Kiracıköy(rum),  Gaziler(karma) (piroi), Arpalık(türk), Dereliköy (karma)(Potamya), Dali (karma) köylerdir.  Dali ve Kiracıköy Akıncılar'dan büyük ve kalablıkltır.  1974 öncesi Larnaka/Lefkoşa anayolu Akıncılar topraklarından geçerdi. Türkler karma köylerde azınlıktaydı.  Şimdi Gaziler, Esendağ,  Üçşehitler ve Arpalık ikamete kapalıdır. 

( 1958 tarihinde Gaziler'de olduğu gibi, 1963 tarihinde de Arpalık halkı Akıncılar mücahidinin düzenlediği harekatla kurtarılıp Akıncılar'a taşında.  O olaylarda Arpalık 5 şehit vermişti.  Böylesi büyük bir dev olan Akıncılar, şimdilerde eskiye özlem duyan zayıf ve güçsüz durumdadır.

Köyde çok az yapılanma var.  Köyden ayrılanların boşalttığı evler yıkılmakta ve tehlike arz etmektedir.  1974 öncesi iki kışlık ve bir yazlık sineması,  bir çocuk parkı ve içinde panayır yapılan büyük park vardı. İki ilkokul, bir ortaokul, bir sanat okulu ve bir anaokulu, bir camisi,  polis karakolu (halen var), bir büyük hastahanesi( şimdi sağlık ocağıdır), 1960 yıllarında kurulan Luricina İnkişaf ve Kalkınma Encümenliği, Kooperatif Bakkaliyesi, Luricina kooperatifi vardı.  Ve de çok zengindi. Bunların hepsi tarih oldu. Beş okuldan yalnız bir ilkokul var, oda 35 öğrenciye sahiptir.  1974 öncesi takriben 500 öğrencisi vardı.  1967’de  bir bölgede göçmen evleri yapıldı.  1974 sonrası göçmenler kuzeye yerleşince göçmen evlerine köylüler yerleşti. 

1980 yılında Luricina İnkişaf EncümeniAkıncılar Belediyesi oldu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.