banner913
banner932
banner1012

Kedilerin Kendilerini Yalamalarının 9 Farklı Nedeni

banner1020

Bir kedinin hayatını işlere böldüğümüzde elimizde üç ana kategori kalır: Uyku, yemek ve yalanmak! Günün en az 4 saatini yalanarak geçiren kedilerin bu takıntılı davranışının aslında birçok sebebi var. Bunlardan kimisi sağlık açısından önemli, kimisi muhtemelen hastalıkların habercisi, kimisi ise tamamen sosyallikle alakalı. Bu yazımızda biraz daha derine inerek, tıpkı yeni yalanmış yumuşacık tüylerin arasında dolanırmışcasına kedilerin neden yalandıklarına değindik.

banner974
Kedilerin Kendilerini Yalamalarının 9 Farklı Nedeni

banner971

1. Üzerine sinen kokunuzdan kurtulmak

kediler_neden_yalanir (5)
Böyle söyleyince biraz üzücü gelebilir fakat bu davranışı kendilerini muhtemel tehlikelerden korumak için yapıyorlar. Kediler için koku çok önemli bir araçtır. Bu nedenle sizin veya ortamdaki diğer şeylerin kokusu üzerine sindiğinde kendini yalayarak bu okudan kurtulmaya çalışırlar. Zira siz de fark etmişsinizdir kedinizi mıncıkladıktan sonra hemen yalanmaya başladığını.

2. Sıcak yaz günlerinde serinlemek

kediler_neden_yalanir (9)
Kedilerin ter bezleri patilerinde bulunur ve vücudundaki diğer bölgelerin ısı dengesini sağlayabilmek için yalanarak tüylerini ıslatırlar. Yalanma eylemi yaz aylarında kedilerin serinleme ihtiyacının üçte birlik kısmını oluşturur.

3. Kendilerini rahatlamak


Siz stresli veya huzursuz olduğunuzda neler yaparsınız? Birçoklarının kendini temizliğe verdiği istatistiği mevcut ve kediler de tıpkı aynı sebepten dolayı kendilerini yalamaya verebiliyorlar. Güzel bir eylem sonuçta…

4. Kan dolaşımını hızlandırıp sağlıklı tüylere sahip olmak

kediler_neden_yalanir (4)
Bildiğiniz gibi kedilerin tüyleri tırtıklıdır ve yalandıklarında bir tarak görevi görerek tüylerin hava almasını, üstündeki papiller sayesinde de deriye masaj yaparak kan dolaşımının hızlanmasını sağlarlar. Böylece tüyleri daha sağlıklı bir şekilde uzar.

5. Tüylerindeki yabancı cisimleri ayıklamak

kediler_neden_yalanir (8)
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tırtıklı olan dilleri tüyler arasında tarama işlemi görürken parazit veya yabancı cisimlerin de ayıklanıp atılmasını sağlar.

6. Yaraları iyileştirmek

kediler_neden_yalanir (1)
Kedilerin tükürüğünde antiseptik maddeler vardır, bu şekilde kendi yaralarını yalayarak da daha hızlı bir iyileşme süreci geçirebilirler. Bu nedenle aslında kedilerin tükürüğünün çok temiz olduğu söylenir.

7. D vitamini almak

kediler_neden_yalanir (6)
Tüylerini serinlemek için yalarken aynı zamanda havalandıran da kediler camın kenarında güneşlenerek D vitamininin derilerine ulaşmasını da sağlarlar böylece. Karışık bir tüy yapısına sahip olan kürk ısı izolasyonu konusunda yararsızdır ve D vitamininin geçişine engel olur.

8. Sevgi ve ilgi göstermek

kediler_neden_yalanir (7)
Kediler bir başka kediyi yalayarak ona olan sevgisini göstererek ilgilenir. Bu onların dilinde bir sosyalleşmedir. Ayrıca sizi yaladığı anlar da aklınıza geldiyse şu an, kendinizi sevilmiş hissedebilirsiniz gerçekten.

9. Anksiyete başlangıcı olabilir


Kediler yalnız kaldığında, yeterince ilgi görmediğinde, eve yeni bir hayvan veya bebek geldiğinde olduğundan daha fazla kendini yalama alışkanlığı gösterebilir. Bunu stresten yapacağı için anksiyete başlangıcı ihtimali de olabilir. Olağandan fazla yalanma tüy dökülmesi, deri kuruluğuna da neden olur. Anormal durumlarda veteriner hekime başvurulması önemlidir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.