banner913
banner932
banner1012

Farkında olalım, kanserden korunalım

banner1020

Sağlık Turizmi Konseyi organizasyonu ile Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla Lefkoşa Dereboyu’nda yürüyüş gerçekleştirildi

banner974
Farkında olalım, kanserden korunalım

banner971

 

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla “farkında olalım, kanserden korunalım” yürüyüşü büyük bir katılımla Lefkoşa Dereboyu’nda gerçekleştirildi

“1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı” kapsamında Sağlık Turizmi Konseyi organizasyonu ile Sağlık Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı desteği ve Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa Türk Belediyesi ile Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliği ile gerçekleşen yürüyüş önceki gün Lefkoşa Dereboyu’nda yapıldı.

 “Farkında olalım kanserden korunalım” temasıyla yapılan ve yoğun ilgi gösterilen yürüyüşün, kanserle ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşması gerektiği algısının yaratılması için yapıldığını söyleyen Konsey Başkanı Ahmet Savaşan, kanserin herkesi farklı şekillerde etkilediğini, hastalığın bireylerin, ailelerin ve toplumun üzerindeki etkisini azaltmak için başta devlete, sivil topluma, uluslararası kuruluşlara, üniversitelere, hastalara ve yakınlarına önemli görevler düştüğün altını çizdi.

Günümüzde bu tür etkinliklerin geliştiğine dikkat çeken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da konuşmasında Kuzey Kıbrıs’ın kanser bakımından çok ciddi riskler taşıdığını söyleyerek, son üç yılda Lefkoşa’da kimyasal kullanmadan haşere mücadelesi yaptıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarının altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı’nın hem farkındalık hem de önleyici tedbirler alınması ve tedavilerin yapılması konusunda pek çok görevi olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise, kanserin teşhis ve tedavisinde Devletin ile YDÜ Hastanesi’nin imkanlarının Dünya’nın en gelişmiş ülkeleri seviyede olduğunun altını çizdi. Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun 15 aylık süreçte yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Dana, kurulun kanserin önlenmesi, erken teşhis ve gıda denetimleri gibi pek çok konuda faaliyet gösterdiğini söyledi. 2018 yılında ülke genelinde kanser taraması yapılmasını hedeflediklerini belirten Dana, ülkenin kanser haritasının hazırlanması için de proje hazırladıklarını söyledi.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de yaptığı konuşmada toplumda farkındalık ve duyarlılığın son yıllarda geliştiğini ve birçok etkinliğin hayat bulduğunu söyleyerek, Sağlık Turizmi Konseyine kanser konusuna verdiği özel önemden ötürü teşekkür etti. Kanserden korkmamak gerektiğini söyleyen Kocaismail, özellikle meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığının altını çizdi. 

Kanser hastalığında en önemli noktanın erken tanı olduğunun altını çizen Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu ise meme kanserinin %5 dolayında erkeklerde de görüldüğüne vurgu yaptı. Kanser taramalarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Gardiyanoğlu, ailesinde meme kanseri olanların genç yaşlardan itibaren taramalara başlaması ve takiplerini düzenli olarak yaptırmalarının önemine işaret etti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.