banner913
banner932
banner1012

"Sigortada riskler ve teminatlar doğru analiz edilmeli"

banner1020

Sigorta bilincinin artırılmasına yönelik görüş ve öneriler aktaran Limasol Sigorta Genel Müdürü Birtan Asker, tüketicilerin haklarını net şekilde inceleyip öğrenmeden sigorta yaptırmamalarını istedi

banner974
"Sigortada riskler ve teminatlar doğru analiz edilmeli"

banner971

Ülkemiz ekonomik ve toplumsal yaşamındaki gelişimin sigorta sektörüne olumlu yansımaları oldu. Sürekli gelişerek, iş ve doğal yaşamın bir parçası konumuna gelen sigortacılık ‘sigorta bilincinin önemini ’artırdı.

Sigorta bilincinin artırılmasına yönelik görüş ve öneriler aktaran Limasol Sigorta Genel Müdürü Birtan Asker, tüketicilerin haklarını net şekilde inceleyip öğrenmeden sigorta yaptırmamalarını istedi.

Yaptırılan sigortalarda risk ve teminatların doğru analiz edilmesinin özel önem taşıdığına işaret eden Birtan Asker’in sigorta yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şöyle özetledi:

Sigorta Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?

“ Bu soruya cevap verirken soru içinde de var olan “dikkat” önemli bir olgudur. Dikkat etmeyip, Taşımadığınız bir riskin teminatını almak da, taşıdığınız bir riskin teminatını almamak da önemlidir.Poliçe yaptırırken hangi riskleri taşıdığınızı bilmeyi veya risk analizini yapacak görevliden öğrenmeyi amaçlamalısınız.

Eğer, giriş çıkışları “Güvenlik Kameraları” ile veya görevli bekçilerle güvenlik altına alınmış bir sitede oturuyorsanız konut veya araç sigortanız için hırsızlık teminatı almanız gerekmeyebilir.

Ancak ülkemizde son yıllarda artan hırsızlık olayları dikkate alındığında, yukarıda saydığımız güvenlik önlemlerinin olmadığı bir muhitte yaşıyorsanız, mutlaka hırsızlığa karşı teminat içeren bir poliçe yaptırmalısınız. 

Yukarıdaki örnekler çoğaltılabilir. Bir apartmanın iki veya daha yüksek katlarından birinde oturuyorsanız, “Sel Baskını” teminatı sizin için gereksiz bir teminat olup bu teminat için prim ödemeniz gerekmez. Ancak konut içerisindeki boru patlaması ve benzeri nedenlerle oluşabilecek su basması zararlarını karşılamak için “Dahili Su” teminatını almalısınız.

Sigortacılıkta, Konut ve işyerleri için yangın ve hırsızlık ana teminatları yanında, deprem, sel baskını, fırtına, yer kayması, dahili su, araç çarpması, cam kırılması, ferdi kaza, kötü niyetli hareketler..teminatlarından riskini taşıdıklarınızı mutlaka almalısınız.”

Motorlu Araç Sigortaları

Giderek artan trafik trajedisi ve bu bağlamda Motorlu Araç Sigortalarının taşıdığı öneme de değinen Birtan Asker şu görüşleri aktardı:

“ Motorlu araçlarda, üçüncü kişilere gelebilecek zararları karşılamak üzere devlet tarafından zorunlu kılınan “Trafik Sigortası”, herkesin kullandığı motorlu aracı için yapmak zorunda olduğu bir sigortadır. Bu tür sigorta bir kaza durumunda kusurlu olduğunuz zaman karşı taraftaki üçüncü kişilerin her türlü mal, can veya bedenine olan hasarları karşılamaktadır.

Bunun yanında, kendi aracınızı güvence altına alan, halk arasında “Full” diye de bilinen kasko sigorta türü vardır.

Burada belirtilmeden geçilmemesi gereken bir husus da şudur;

Yaptırılan bir “Zorunlu Sigorta” ile üçüncü kişilerin hem malına hem de can veya bedenine olan hasarlar teminat altına alınır, ancak kendi aracınızda olan kişilere karşı herhangi bir teminat yoktur. Herhangi bir kazada, kasko poliçeniz, kendi aracınızda birlikte seyahat ettiğiniz kendinize ve sevdiklerinize olabilecek zararları teminat altına almamaktadır. Kendinizi ve aracınızdaki sevdiklerinizi de “Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” yaptırarak, sizin ve sevdiklerinizin canına veya bedenine olabilecek zararları teminat altına alabilirsiniz.

Herhangi bir sigorta yaptırdığınız zaman, ileride bir olumsuzluk yaşamamak için aldığınız poliçeyi biraz zaman ayırarak mutlaka okuyunuz. Bir hata veya eksik teminat varsa ilgili şirkete başvurunuz.

Önemli bir husus da, sigorta yaptırırken ilerideki bir hasarda zarara uğramamak için, ne varlığınızın değerinden yüksek “Aşkın Sigorta” yaptırarak fazla prim ödeyiniz, ne de az prim ödemek için varlığınızın değerinden düşük  “Eksik Sigorta” yaptırmayınız.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.