banner913
banner932
banner1012

YDÜ, KKTC’NİN YERLİ OTOMOBİLİ “GÜNSEL B9”UN TANITIMINI GURURLA GERÇEKLEŞTİRİRKEN (2)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 24 Eylül 2022, 22:57

Yakın Doğu Üniversitesi kendi kadroları ve kendi kaynakları ile ürettiği elektrikli otomobili  ile dünya devlerinin  yer aldığı bir endüstriye adım attı. AR-GE’den tasarıma kadar Türk Mühendislerinin geliştirdiği GÜNSEL B9, Yakın Doğu Üniversitesinin kampüsünde kurulan otomobil fabrikasında üretildi..
23.08.2022’de KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Bakanlar Kurulu, KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL’i ziyaret ederek Seri Üretim çalışmaları ve gelecek planları hakkında bilgi aldı.
Yapmış olduğu konuşmada KKTC Başbakanı sayın Ünal Üstel: “Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi imkanları ile ülkemizde geliştirdiği GÜNSEL’i ; Hükümet olarak sahiplenerek dünyaya açılmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.
Yakın Doğu Oluşumu Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ve Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in karşıladığı Başbakan Ünal Üstel’e, Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy  eşlik ettiler.
Makam araçlarına dönüştürülen B9’larla gerçekleştirilen  test sürüşünün ardından Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve Günsel Yönetim Kurulu  Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Başbakan ve Bakanlara GÜNSEL’de yapılan çalışmalar, seri üretim hazırlıkları, gelecek projeksiyonları ve GÜNSEL’in ülke ekonomisine yapacağı katkıları anlatan detaylı bir sunum gerçekleştirildi.
Başbakan Ünal Üstel ve Bakanlar Kurulu; KKTC’nin yerli Otomobili GÜNSEL’i ziyaret ederek, seri  üretim çalışmaları ve gelecek planları hakkında bilgi aldı. Bakanlar Kurulu üyeleri toplantı öncesinde , makam araçlarına dönüştürülen GÜNSEL B9’larla test sürüşü gerçekleştirdi.
KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Bakanlar Kurulu KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL’i ziyaret eden, seri üretim çalışmaları ve gelecek planları hakkında bilgi aldı. Yakın Doğu oluşumu Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ve Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in karşıladığı Başbakan Ünal Üstel’e  Başbakan Yardımcısı ve Turizm , Kültür , Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, İçişleri  Bakanı Ziya Öztürkler, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ, Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy eşlik etti.
Makam araçlarına dönüştürülen GÜNSEL B9’lar gerçekleştirilen test sürüşünün ardından, Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve Günsel Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Başbakan ve Bakanlar Günsel’de yapılan çalışmalar, seri üretim hazırlıkları, gelecek projeksiyonları ve  GÜNSEL’in ülke ekonomisine yapacağı katkıları anlatan detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
GÜNSEL’in  sadece bir Yakın Doğu Oluşumu projesi olmadığının altını çizen Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti  ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “GÜNSEL, bu ülkeye ait bir ulusal kalkınma projesidir.” İfadelerini kullandı. GÜNSEL’in yerli olduğu kadar evrensel bir proje olduğunu da söyleyen  Prof. Dr. Günsel, “Bugün, 30’u aşkın ülkeden tedarikçisi bulunan  ve dünyanın her kıtasından  pek çok ülkeden  distribütörlük ve yerinde üretim talepleri alan GÜNSEL, kökleri bu topraklarda olan evrensel bir girişimdir” dedi..
Yine, Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde bulunan  test sürüş alanında  GÜNSEL’in ilk modeli B9 ile test sürüşü  gerçekleştirmek  ve KKTC’nin ilk yerli otomobili hakkında bilgi almak için  KKTC Başbakanı  sayın Ünal Üstel ve sayın Bakanlar 1 Eylül 2022 tarihinde  Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde bulunan  GÜNSEL Üretim Tesislerine  gelmişlerdi.
Yine, 2  Eylül 2022 tarihli  yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre İktidar Milletvekilleri GÜNSEL’i ziyaret  ederek , KKTC’nin yerli otomobili hakkında bilgi aldı.  Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in karşıladığı UBP ve YDP heyetinde  UBP Genel Sekreteri  Oğuzhan Hasipoğlu, UBP’den  Lefkoşa Milletvekilleri  Ahmet Savaşan ve Sadık Gardiyanoğlu, Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Çavuş Kelle ve Girne Milletvekili Hasan Küçük ile YDP Genel Sekreteri Talip Atalay yer aldı..
..YDÜ kampüsünde yer alan test sürüş alanında GÜNSEL B9’ları test eden milletvekili heyetine, Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve Günsel Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, GÜNSEL’de yapılan çalışmalar, seri üretim hazırlıkları ve  de GÜNSEL’in ülke ekonomisine yapacağı katkıları kapsayan bir sunum gerçekleştirdi.  Bilgilendirme toplantısının ardından Prof. Dr. İrfan Suat Günsel ve milletvekilleri açıklamalarda bulundu..
..Test sürüşü  ve bilgilendirme toplantısının ardından açıklama yapan UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu: “Büyük işler büyük  hedeflerle gerçekleştirilebilir. Sizde De Bu Vizyon Var” sözleriyle seslendiği Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’e , “Bu vizyona bizleri de ortak ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Sizleri dinlerken bizim de ufkumuz genişledi. Ülkemiz adına bu heyecanı hepimiz duyduk” dedi.
Prof. Dr. İrfan Suat Günsel konu ile ilgili basın mensuplarına çok önemli bilgiler verdi. Bu arada “Tek şarjla 350 km yol kat edebilen GÜNSEL B9, toplamda 10936 parçanın bir araya gelmesiyle üretildi. Aracın motoru 140 KW gücünde. Saatte 100 km hıza 8 saniyede ulaşabilen GÜNSEL B9’un hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı. GÜNSEL’in bataryası yüksek hızlı şarla sadece 20 dakikada dolduruluyor..
..Günsel’in ilk modeli B9 Sarı, Kırmızı ve Mavi renklerinde üretildi.  Sarı, Kıbrıs’ın toprağını, Mavi  de Mavi Vatan ve Akdeniz’i simgeliyor. Kırmızı ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağındaki Kırmızı Yıldız ve Hilalden ilham alıyor.
..KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Bakanlar Kurulu, KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL’i ziyaret ederek, seri üretim çalışmaları ve gelecek planları hakkında bilgi aldı. Bakanlar Kurulu Üyeleri; toplantı öncesinde , makam araçlarına dönüştürülen GÜNSEL B9’lara test sürüşü de  gerçekleştirdi..
..Dünyada pek çok ülkenin, elektrikli otomobil dönüşümünden yararlanarak kendi otomobilini üretmek için  çabaladığını söyleyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Elektrikli otomobil dönüşümünden  yararlanarak kendi otomobilini üretmek için  çabaladığını söyleyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Elektrikli otomobil dönüşümü, dünya otomotiv piyasasına girişinin önündeki bütün bariyerleri  ortadan kaldırdı. Çok doğru bir zamanda geliştirme çabalarına başladığımız GÜNSEL’i, seri üretime geçirerek Kuzey Kıbrıs’ımızın  , kendi otomobilini üreten sayılı ülkeler arasındaki yerini almasını, el birliğiyle hepimiz birlikte sağlayacağız” dedi.. Kaynak: 2 Eylül 2022 tarihli Halkın Sesi gazetesi, s.13
Sonuç olarak; KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve  KKTC Başbakanı ve Bakanların, Milletvekillerinin ardından Basın mensuplarının da peyder pey davet edilmesi vesilesiyle15 Eylül 2022 Perşembe günü sabah saat 9.30’da  hasbelkader   benim de aralarında bulunduğum basın mensuplarının gerçekleştirdiği ziyarette öncelikle“GÜNSEL B9” araçları ile test sürüşü gerçekleştirmemizin ardından Yakın Doğu Üniversitesi  Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in  gerçekleştirmiş olduğu sunumu büyük bir zevkle dinledik ve dile getirdikleriyle gururlandık.
Kalbi Kıbrıs Türk halkı ile birlikte atan, KKTC’ne üniversiteler kazandıran  Yakın Doğu Oluşumu Kurucusu Suat Günsel ve ailesi günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin  yarınları için  umutlar veren dev adımlar atmaya devam ediyor.
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı sayın Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in dediği gibi  B9’un tasarımı, mühendisliği  tamamen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Türk Dünyasına aittir..
Tebrik Eder Yürekten Kutlarız, Hayırlısı Olsun ..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.