banner913
banner932
banner1012

Yabancıya toprak satışı hayatidir!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 15 Ağustos 2022, 12:29

Yıllar önce basın mensubu olarak GAP projesini yerinden görmek için davet almıştım. Farklı yayın kuruluşlarından on kadar basın mensubunun katıldığı bu ekipte Akay Cemal vardı, Nezire Gürkan vardı, Yusuf Akama vardı, Başaran Düzgün vardı, Efdal Keser vardı, Abdullah vardı, şu an ismi aklıma gelmeyen arkadaşlardan vardı da vardı!

8-9 gün kadar süren bu ziyarette aklımda kalan başlıklar arasında GAP projesinin etki alanında olan arazilerin, başta yoğun talepte bulunan Araplar olmak üzere toprak satışının yasaklanmış olmasıydı.

Şimdilerde bu yasaklama devam ediyor mu, etmiyor mu, bilmiyorum.

Yıllardır KKTC de yabancılara toprak satılması konusunda gizliden, gizliye büyüyen bir telaş var ama başta yetkili organlar olmak üzere, bu satışları kontrol eden, ya da yasaklamaya dönük önlemler almaya yönelen çıkmadı!

KKTC de yabancıların toprak satın almasında ilk akla gelen husus turizm amaçlıdır, doğa güzellikleri içinde olma arzusu gibi masum bir davranış şeklini kabul etmek sıradandır. Rusya gibi soğuk ülkelerden gelen, öyle veya böyle şekillerde hatırı sayılır zenginlikler elde eden kimselerin denizle, ılıman tabiat ortamıyla buluşma arzusu olarak düşünülebilir.

Ne var ki bunun bir de stratejik, politik başlık taşıyan satın alma olgusu vardır ki bu çok ama çok tehlikeli bir olaydır!

Mesela başta aynı coğrafyada yaşadığımız Yahudiler olmak üzere, KKTC den ve de güney Kıbrıs tan yoğun bir şekilde satın alınan toprakların ne amaçlı alındığı konusunda yaşananlara bakarak, yanı başımızdaki Filistin gerçeğini hatırlatmak zorundadır!

Yakın geçmişte Filitinlilere ait topraklar cazip fiyatlarla Yahudilere satılmış hatta satılan toprak oranı %80 lere varmıştır.

Bu gün Filistin de Filistinliler %15-20 toprağın içine sıkışmış, topraksız, vatansız, olmakla, olmamak arasında bir kör döğüşün ortasında kalmıştır.

KKTC de hesapsız, kitapsız yapılan arazi satışları, bilhassa kıyıların elden çıkarılması ileriki dönemlerde ve de zaman içinde Filistinlilerin düşmüş oldukları durumu yaşar hale gelmemize neden olabilir.

Para kazanma hırsı içinde toprak satışlarını ticaretin dışında görme kabiliyetinden uzak, her şeyi para olarak düşünen, işin acı tarafı, bu ortamlara olanak veren siyasilerin kayıtsızlığı, olası felaketlerin bu günden hesaplanamaması yarım asırdan fazla zamandır vermiş olduğumuz var olma savaşını boşa yapılmış bir mücadele konumuna sokabilir.

Defalarca bu konuyu irdelemiş olmamıza rağmen değişen bir gelişme olmadığını, hiçbir sorun yokmuş gibi davranıldığını görüyoruz.

Ülkenin bu anlayışla zaman içinde elden kayıp gittiğini, para kazanma hırslarına kurban edildiğini fark ettiğimizde iş işten çoktan geçmiş olacak, Filistinlilerin bu gün düşmüş olduğu durumun tekrarı bu kez KKTC de yaşanmış olacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.