banner913
banner932
banner1032
banner1038

'İnsanlığın son umudu'nu su bastı

banner1020

Norveç'in kuzeyindeki Svalbard takımadasında buzulların arasındaki bir dağın 130 metre derinliğine inşa edilen ambar, olası bir küresel felakette Nuh'un Gemisi gibi işlevi görecek. Bu tesis son günlerde girişinin su basması ile yeniden gündemde.

banner974
'İnsanlığın son umudu'nu su bastı

banner971

Norveç’e bağlı Svalbard takımadalarında buzların içinde adeta bir Nuh’un Gemisi yer alıyor. Küresel Tohum Deposu ile önemli tohumların savaş, doğal felaket gibi durumlar karşısında güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.İnsanlığı etkileyecek bir afet halinde bitki türlerinin korunması için inşa edilen ve 'insanlığın son umudu' olarak da anılan tesise, aşırı sıcaklar nedeniyle eriyen buzlardan su sızdı. 'Svalbard Küresel Tohum Deposu' bitkilerin soyunun tükenmesi olasılığına karşı bir sığınak olarak inşa edilmişti. Bir dağın içine oyulmuş olan ve içinde gezegenimizin dört bir köşesinden getirilen 500 milyondan fazla bitki türünün bulunduğu yapı, olası bir küresel felakette bitki türlerinin yok olmasına mani olmak adına kurulmuştu.

Tohumların sığınağa aktarılmasından sorumlu olan Statsbygg firmasının sözcüsü Hege Njaa Aschim konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada sızıntının endişe yaratacak bir soruna yol açmadığını belirtti. Aschim buzullar erirken meydana gelen kimyasal reaksiyonun küresel ısınmayı tetiklediğine dair yapılan haberlere de değindi. Bunların çoğunlukla spekülasyondan ibaret olduğunu belirten Ashcim, bununla birlikte bilim insanlarının konuya ilişkin araştırmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.