banner913
banner932
banner1012

TC DESTEĞİ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 26 Mayıs 2021, 17:38

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayip Erdoğan,   “Kıbrıs’ta, yeni müzakere süreci olacaksa bu artık iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmelidir. Kıbrıs Türkünün egemen eşitliği ile eşit statüsü teyit edilmeli ve müzakereler bundan sonra başlamalıdır.”  dedi ve Garantör Türkiye’nin KKTC’nin ve Kıbrıs Türk Halkının yanında olacağını yineledi. Şimdi, bu önemli açıklamanın etkisine bir bakalım.  Rum kesimi ve Yunanistan bu açıklamayı nasıl değerlendireceklerini anlatmaya gerek yok. Onlar “federasyon çözümü”, BM eski parametreleri gibi soruna hiçbir zaman çözüm getirmeyecek konuları işlemeye devam edecek. Önemli olan bu çok önemli açıklama ve Türkiye’nin KKTC’ye  iki devletli çözüm konusunda verdiği desteğe uluslararası toplumun nasıl bir değerlendirme yapacağıdır.
Türkiye Cumhurbaşkanı’nın son açıklamasına ve geçmişdeki benzer açıklamalarına daha önceleri yalnızca Rum tarafı ve Yunanistan tepki göstermiştir. Ancak, önemli olan uluslararası toplumun Rum tarafı ve Yunanistan’ın iki devletli çözümü kesinlikle kabul etmeyeceklerini nasıl değerlendirecekleridir. Uluslararası toplum sadece AB değildir. TC Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın son açıklamasını dünya devletlerinin nasıl değerlendireceklerini görmek lazım. Son duruma bakıldığı zaman, Rum-Yunanistan tarafının eski, yıllardır denenen ve hiçbir sonuç alınamayan “federasyon çözümü” dışında hiçbir yeni öneriye yaklaşmadıklarını görüyoruz. Bu  da “Kıbrıs Sorunu”nun eski parametrelerle çözüm bulma çabalarının hiçbir olumlu sonuç vermeyeceğini gösteriyor. Halbuki, KKTC’nin iki devletli çözüm ile sorunu sonlandırma pozisyonu uluslararası toplum tarafından kabul görebilir. KKTC’nin iki devletli çözüm önerisinin ne zaman kabul göreceği belli olmamakla birlikte, Türkiye’nin bu çözüme garantör devlet olarak destek vermesi diplomatik açıdan hafife alınamaz. Türkiye-KKTC ortak iki devletli çözüm politikası şu anda “Kıbrıs Sorunu” platformunda en gerçekci çözüm önerisi olarak yer almaktadır. İki devletli çözüm önerisinin kabul görmesi zaman alabilir. Ama  başka hiçbir gerçekci ve geçerli çözüm önerisi bulunmadığından, eski, denenen ve başarısız olan “federasyon çözümü” önerisinin artık rafa kaldırılacağı olasılığı da güç kazanmaktadır. TC Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın iki devletli çözümün tek çözüm olacağına vurgu yapması, uluslararası toplumu yeniden bir değerlendirme yapmasına yol açacaktır.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.