banner913
banner932
banner1032

GAMBİYA DÖNÜŞÜNDE KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR YENİ SİYASETİMİZDEN GERİ ADIM YOK DERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 17 Mayıs 2024, 13:39

06 Mayıs 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıtan haberlere göre; Gambiya’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 15. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kıbrıs Türk Halkına uygulanan insanlık dışı izolasyonların sona erdirilmesine yönelik alınan kararlar dolayısıyla teşekkürlerini ifade ederken, üye ülkelerle dayanışma içerisinde Kıbrıs Türk Halkına uygulanan izolasyonun sonlandırılması yönünde hızlı ve somut adımlar atılacağına inanç belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla İİT Genel Sekreteri ve kardeş üye ülkelerle bir yol haritası üzerinde çalışmaya hazır olduğunu kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Üst düzey İİT yetkililerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret etmeleri, Kıbrıslı Türk sporcuların İslam Dayanışma Oyunları’na Katılımı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportlarının seyahat belgesi olarak kabul görmesi gibi adımlar aramızdaki dayanışmayı güçlendirecek önemli gelişmeler olacaktır” dedi.

..Konuşmasının devamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeleri paylaşarak, 56 yıldır BM himayesinde gerçekleştirilen “İki Toplumlu, İki Kesimli Federasyon” zeminindeki müzakerelerin Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle sonuçsuz kaldığını kaydetti..

.. “Kıbrıs Türk tarafı olarak tükenmiş olan ‘Federal’ temelde bir uzlaşıya yönelik rızamızı geri çekerek artık yeni bir vizyon ortaya koyduk. Kıbrıs konusunda bir uzlaşı ancak, mevcut gerçekler temelinde mümkündür” diye konuşan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar:

“Kıbrıs Adası’nda, İki Ayrı Devlet, İki Ayrı Halk Vardır. Sürdürülebilir Bir Uzlaşıya Ancak Bu Gerçekler Işığında Ulaşılabilir. Kıbrıs Türk Halkı’nın özden gelen hakları olan ‘Egemen Eşitlik ve Eşit Uluslararası Statüsünün Teyidi’ ile ancak gerçekçi bir temelde ve İki Devletin İş Birliğini Hedefleyen Yeni ve Resmi Bir Müzakere Süreci Başlayabilir”..

..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, yeni ve resmi bir sürece başlamak için iki taraf arasında ortak zemin olup olmadığını araştırmak amacıyla BM Genel Sekreteri’nin Maria Holguin’i Kişisel Temsilcisi olarak, üçüncü tur ziyareti kapsamında adaya gelecek olan Holguin’i kabul edeceğini söyledi..

.. “Kıbrıs Türk Halkının, Uluslararası Toplumda Hak Ettiği Yeri Almasının Artık Zamanı Gelmiştir” diyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Rum liderliği tarafından Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı izolasyonun kaldırılmasına yönelik İİT üye ülkelerinin somut adımlar atması temennisini yineledi..

..Konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Türkiye Cumhuriyetinin yeni siyasete tam desteğinin Kıbrıs Türk halkının mücadelesindeki önemine değinerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 77. Ve 78. BM Genel Kurul toplantılarında yapmış olduğu konuşmalara atıfta bulundu..

..Uluslararası topluma, Kıbrıs Türk Halkına uygulanan haksız ve insanlık dışı izolasyonun sona erdirilmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkilerin kurulması için somut adımlar atması çağrısını yineleyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar konuşmasında ayrıca , son üç yıldır dünyada yaşanan insanlık dramlarına işaret etti..

07 Mayıs 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Yeni Siyasetimizden Geri Adım Yok” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir uyum içinde yürütülen yeni siyasetten geri adım atılmasının söz konusu olmadığını belirterek, bunu bu hafta görüşeceği BM Genel Sekreterinin Özel Temsilcisine de bir kez daha ileteceğini söyledi..

..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Halkının Uluslararası Eşit Statüsü, Egemenliği ve Devleti kabul edilmediği sürece müzakere sürecinin başlatılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, yeni siyaset temelinde yürüttükleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası görünürlüğünü artırma çalışmalarını devam ettireceklerini vurguladı.

Gambiya’da katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı temaslarını tamamlamasının ardından ülkeye dönüşünde düzenlediği basın toplantısında KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Gambiya’daki zirvede Kıbrıs Türk Halkını en iyi şekilde temsil ettiklerini ve başarılı bir zirve olduğunu kaydetti. Kendilerine gösterilen yakın ilgiden dolayı Gambiya Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın güçlü bir organizasyon olduğuna işaret ederek, BM’den sonra ikinci büyük organizasyonda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gözlemci Üye statüsünde yer almasının önemini vurguladı..

.. “Etkileyici Bir İlgi Gördük, Her Türlü Protokolde Devlet Olarak Yerimizi Aldık” diyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Zirvede, Kıbrıs Türk halkının maruz bırakıldığı haksızlıklar, izolasyonlar ve Rum baskısını anlattıklarını, Kıbrıs Türk Halkının beklentisi olan izolasyonların kaldırılmasına destek verilmesini istediklerini söyledi..

..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bu çağda bu ambargoların insanlık dışı olduğunu söylediklerini ve kaldırılması için destek talep etmek yanında karşılıklı kültür, turizm, eğitim gibi her alanda ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini ifade etti..

..Türkiye Cumhuriyeti’nin her süreçte yanlarında olduğunu, devletin statüsünün artırılması ve oradaki her görüşmenin kayda geçmesi adına destek verdiğini ifade eden sayın Ersin Tatar, verilen desteğe teşekkür etti..

“Başarılı Bir Ziyaret Oldu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Halkımızın Sesini Duyurduk, Temsil Ettik” diyen sayın Ersin Tatar, toplantılarda , Gazze’de yaşanan insanlık dışı saldırıların da geniş bir şekilde ele alındığını kaydetti..

..Ayni saldırılara maruz kalan Kıbrıs Türk halkının şansının Türkiye Cumhuriyeti olduğunu, bu yüzden en erken zamanda Gazze’de yaşananların son bulmasını temenni eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bu yıl kutlanacak Kıbrıs Barış Harekatının 50. Yıl törenlerine İslam İşbirliği Teşkilatı yetkililerini de davet ettiğini söyledi..

..KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak uluslararası organizasyonlarda yerlerini almaları ve statüsünün yükselmesi adına çalışmaya devam edeceklerini ifade ederek, bölgede yaşanan savaşlar yanında pandemi sürecine rağmen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dim dik ayakta durmasının, barış, huzur ve güvenin korunmasının “İstikrar ve Başarı “ olduğunu belirtti..

.. “Hedef; Bu Barış, Huzur ve Güvenin Devamıdır” diyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bu yüzden Kıbrıs’ta yeni siyaset zemininde iki devleti çözümün doğru olduğunu söyledi..

..Bu hafta görüşeceği BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisinin de uğraşları olduğunu, ancak federal bir çözüm için ortak zemin olmadığını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bu hafta Rum lider ve kendisiyle görüşmeleri olacağını, orada da yeniden kendisine yeni siyasetin anlatılacağını kaydetti..

.. “Yeni siyasette değişiklik veya geri adım asla yoktur” diyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Türkiye ile birlikte bu sürecin tam uyum içerisinde yürütüldüğünü, müzakerelerin yeni siyaset temelinde başlayabileceğini, federal temelde bir çözümün tükendiğini söyledi..

..Yeni siyasetin aynen devam ettiğini yineleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, BM ve tüm ilgili çevrelere bunu anlatmaya devam edeceklerini vurguladı..

Yine 3 Nisan 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan habere göre KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Emekli Albay Atilla Güler’i kabul etti. Görüşme sonrası yaptığı açıklamasında KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Egemenlik ve devletten yoksun şekilde varılacak bir anlaşmanın, sonun başlangıcı olacağını” söyledi. Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa adil, kalıcı ve sürdürülebilir olması gerektiğine işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, jeopolitik ve jeostratejik bakımdan bölgedeki dengeler bakımından garantör ülke Türkiye’nin varlığının önemli olduğunu belirtti..

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir Türk devleti olarak Türkiye’nin desteğiyle birlikte egemenlik temelinde yoluna devam ettiğine dikkat çeken KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, egemenlik ve devletten yoksun bir şekilde varılacak bir anlaşmanın sonun başlangıcı olacağını ifade etti..

.. “Tek Egemenlik, Tek Devlet diyerek, Helen Anlayışındaki Yapıya Bizi Yama Etmek İstiyorlar” diye konuşan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar Kıbrıs Türkü ile anavatan Türkiye’nin arasındaki bağların kopartılması ve Türkiye’nin adadan ve Doğu Akdeniz’den dışlanmak istendiğini vurguladı..

.. “Kıbrıs Meselesi Denge ve Bölgeseldir. Kıbrıs’ta İki Ayrı Halk Vardır” diyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar 1960 Kıbrıs Antlaşmalarının Rum ve Türklerin egemenliğinden kaynaklandığına dikkat çekti, Garanti ve İttifak Antlaşmalarında Türkiye’nin garantör ülke olduğunu ve tek taraflı müdahale hakkının bulunduğunu hatırlattı..

..Türk tarafının 1975 yılından beridir yürütülen müzakerelerde her zaman iyi niyetini ortaya koyduğunu ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta Federal temelde bir

anlaşmaya varılamayacağının, Annan Planı Dönemi ve Crans Montana görüşmelerinde görüldüğünü vurguladı..

..Rum tarafının “Tek Egemenlik, Tek Devlet, Tek Millet” anlayışında olduğunu aktaran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “2017 yılında antlaşmaya gidilebilirdi ancak karşı taraf yanaşmadı” dedi. Avrupa Birliği içinde olmayan Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması ve Türk askerinin adadan çekilmesi durumunda Doğu Akdeniz’den dışlanacağını ve başka paradigmaların oluşacağını kaydetti.

Gerilere dönüp bakacak olursak 07 Temmuz 2017’de Rum-Yunan ikilisi sabahın erken saatlerinde 03.30’da Crans Montana Konferansını terk ederken “Garanti Antlaşmaları İptal Edilmeli, Türk Askeri Adadan Gitmeli; Türkler ‘Azınlık’ haklarına razı olmalı” derken, o günde Rum-Yunan heyetinde yer alan bugünkü GKRY lideri Nikos Hristodulidis görüşme masasından kaçmanın mutluluğu içerisindeydi.

Sonuç olarak; Kıbrıs Türk halkına düşen görev bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.