banner913
banner932
banner1032
banner1038

İşte Bu Yerlerde Yaşanır

banner1020

Dünya gittikçe pahalı bir yer haline geliyor. Gelecekte bu gibi listeler yüzünden popülerlikten nasibini alma riskleri olduğunu bilmemize rağmen; birkaç çanta yapıp her şeyi geride bırakarak, başka cennet diyarlara çekip gitme isteğiyle dolup taştığımız zamanların hatırına; bunu gerçekten yapma cesaretine sahip olanlar için bu listeyi hazırlamak elzemdi. Egzotik, mistik ya da otantik bir yere taşınarak teknolojinin, günlük şehir hayatının, üzerimizde yük haline gelen sorumlulukların stresi olmadan basit ama son derece huzurlu ve hatta mutlu yaşayabilme hayalini gerçekleştirmek isteyenler; eğer gerçekten harekete geçmeye karar verdiyseniz, hiç şüphe yok ki; böyle bir hayat için önerebileceğimiz en uygun yerler adına sizleri aşağıdaki listeye alalım.

banner974
İşte Bu Yerlerde Yaşanır

banner971

1. Marinaleda-İspanya

Endülüs bölgesinde, Sevilla yakınlarındaki köyün girişinde ”Ütopyaya hoşgeldiniz” ya da sokaklarında dolaşırken ”başka bir dünya mümkün” benzeri sloganlarla karşılaşıyorsunuz. Burası Dünya’nın başarılı olmuş şimdilik tek komünist köyü. “Tarlalarda kim çalışıyorsa, tarlalar onundur” düşüncesiyle köydeki tüm topraklar 1991’de kamulaştırılıp bir kooperatife devredilir. Bundan sonra köydeki her şey kooperatif üzerinden yapılmaya başlanır. Mesela bir ev sahibi olmak istiyorsanız, kooperatif gerekli her türlü imkanı sağlıyor ama bir şartı var: Ev yapılırken inşaatında çalışmanız gerekiyor. Bu ev hiç bir zaman sizin olmuyor. Sadece uzun yıllar oturmak için kiralayabiliyorsunuz. Bunun için yıllık 15 euro ödemeniz kafi. Evler 90 metrekarelik bir iç mekana 100 metrekarelik bahçeye ve 2 metrekarelik birer araba garajına sahipler. Köyde eğitim tamamen ücretsiz ve bütün masraflar kooperatif tarafından karşılanıyor. Yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı köyde herkes aylık eşit olarak 1200 euro maaş alıyor. Polisin, suçun ve işsizliğin olmadığı Marinaleda’nın Belediye Başkanı Juan Manuel Sánchez Gordillo, köyün bu hale gelmesinde en büyük katkısı olan insanlardan biri. “Değerlerimizi, tüketim toplumunu, paraya verdiğimiz değeri, bizi neyin bencilleştirdiğini ve içi boş bireyci yaklaşımları tekrar tekrar düşünmemiz, üzerlerine kafa yormamız gerek. Marinaleda küçük bir örnek ve tüm Dünya’nın da bu tecrübeye tanıklık etmesini istiyoruz” diyor.

2. Mendoza-Arjantin

Güzel şaraplar ülkesi Arjantin’in tam kalbinde bir şehir. Yerel ekonomi gittikçe güçlenip gelişiyor. Bir girişimci olarak taşındığınız yerde küçük bir iş kurmak istiyorsanız Mendoza bunun için çok uygun. Şehirde tek yatak odalı bir daire kiralamak için ayda 380 dolar yetiyor. Amacınız satın almaksa ortalama 60 bin dolar lazım.

3. Bali-Endonezya

Bali’nin fotoğraflarını görmüşseniz zaten mutlaka gezilecek yerler listenizdedir. Bu listenin de en popüler mekanı. Asya’da bulunan Bali Adası, canlı gece hayatı ve gelişen turizm ekonomisi ile hala düşük maliyetli ve yaşanabilir şehirler arasında. Burası alışveriş yapmak için de harika bir yer. Tek yatak odalı bir dairenin aylık maliyeti yaklaşık 300 dolar.

4. Chiang Mai-Tayland

Chiang Mai, Asya’nın en güzel iklimlerinden birine sahip Ping Nehri kıyısında bir şehir. Bu dağ kasabasında zengin bir kültür, harika yiyecekler ve dost canlısı insanlar var. Yavaş tempolu bir hayat ve benzersiz manzaralarla rahatlayabileceğiniz huzurlu bir ortam. Şehirde tek yatak odalı bir daire ayda 250 dolara mal oluyor.

5. Corozal-Beliz

Gerilimsiz, sakin ve rahatlatıcı bir ortam istiyorsanız, Corozal yerleşmek için uygun bir yer. Güzel kumsalları ve benzersiz restoranları var. Meditasyon ya da yoga yapmak için mükemmel mekanlara sahip. Corozal’da tek yatak odalı bir daire ayda yaklaşık 190 dolar.

6. Puerto Vallarta-Meksika

Meksika’daki pek çok yer yaşamak için uygun ama Puerto Vallarta listenin başında. Manzarası çok güzel, ancak şehrin romantik doğasına turizm piyasasının ağır geldiğini de söylemek lazım. Şehirde tek yatak odalı bir daire 450 dolar gibi görece yüksek bir fiyata mal olurken, konut satın almak isterseniz yaklaşık 55 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor.

7. Ojen-İspanya

Ojen, Marbella tepelerinde saklı, huzurlu ve güzel bir yer olarak biliniyor. Kent evlerinin tümüyle beyaz badanalı duvarları ve muhteşem bir dağ manzarası var. Ojen’de milyon dolarlık villalarla birlikte bütçeye uygun bir yaşam mevcut. Şehirde tek yatak odalı bir daire ayda 330 dolar, geleneksel bir konak satın almak isterseniz fiyatlar 100 bin dolar civarında.

8. Koh Samui-Tayland

Palmiye ağaçlarıyla kaplı plajları, güzel okyanusu ve yıl boyunca tropikal iklimiyle ideal bir plaj hayatı sunuyor. Bir yandan suyun ve gün batımının keyfini çıkarabileceğiniz sessiz ve rahat bir ortam; bir yandan salsa, çelik halatla iniş sporu, kiralık yelkenli tekneler gibi maceracılar için çeşitli aktiviteleriyle eğlenceli ve adrenalin yüklü bir hayat… Aylık yaklaşık 600 dolara Koh Samui’de iki yatak odalı bir daire kiralayabilirsiniz.

9. Goa-Hindistan

Goa, ince kumlu plajları, dost canlısı insanları ve rahat yaşam tarzı ile biliniyor. Goa’nın şaşırtıcı ve lezzetli mutfağı, Hint ve Portekiz kültürlerinin eşsiz bir karışımı. Hindistan’ın en sakin yerlerinden biri olarak kabul edilir. Tek yatak odalı bir daire ayda 275 dolara mal oluyor.

10. Granada-Nikaragua

Granada, romantik bir şehir ve maceracılar için de doğal bir oyun alanı olarak biliniyor. Bölgede üç adet volkanik lagün var ve tarımsal anlamda bereketli topraklara sahip; meyve, sebze, otlar, baharatlar ve kahve çeşitleri yetiştirmek için müthiş bir potansiyel mevcut. Nikaragua, Orta Amerika’nın en güvenli ülkesi ve Granada’da aylık yaklaşık 400 dolara tek yatak odalı bir daire kiralayabilirsiniz.

11. Asuncion-Paraguay

Başkent Asuncion, Dünya’nın en ucuz şehri olarak da biliniyor. Turistik anlamda çok tercih edilmeyen ve kıyı şeridi olmayan Paraguay’da gezilecek pekçok yer var. Paraguay Nehri kıyısında bulunan Asuncion’da alışveriş ucuz, yaşam ucuz ve Latin Amerika’nın rengarenk liman kenti, eğlence hayatıyla da capcanlı bir şehir… Ülkedeki en pahalı ve lüks otelin geceliği 230 lira civarında. Tek yatak odalı bir dairenin aylık ortalama maliyeti 250 dolar.

12. Batum-Gürcistan

Manolya ağaçlarıyla bezeli geniş bulvarları, heykellerin süslediği parkları, tertemiz sahilleri, Roma, Bizans, Pontus, Osmanlı ve Sovyet izlerini taşıyan tarihi dokusunun özenle korunduğu ilginç ve etkileyici mimariye sahip binaları ile Batum, eski ile yeninin ve yeşille mavinin harmanlandığı bir Karadeniz şehri. Son zamanlarda gözde tatil yerlerinden olan Batum’da tek yatak odalı bir dairenin ortalama maliyeti 250 dolar.

13. Varna-Bulgaristan

Kışları sert geçen Varna’da yazlar çok sıcak ve boğucu değil. Tarihi yapıları, müzeleri, Karadeniz kıyısındaki sahilleri her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor. Şehirde altı tane üniversite bulunuyor. Ayrıca kavurma, musakka, cacık, ciğer, yahni, kuru fasulye ve daha nice lezzetiyle “komşi”miz bizim için son derece güvenli, tanıdık ve samimi. Varna’da tek yatak odalı bir dairenin ortalama maliyeti 250 dolar.

14. Koh Rong-Kamboçya

Şu anda iç karışıklık ya da savaş yaşanmayan Kamboçya, ekonomik yönden fakir bir ülke. Bu yüzden yabancıların ülkelerine gelmesi onlar için önemli ve bu anlamda pek çok yasal kolaylık sağlanmış. Kendi para birimleri yerine dolar kullanıyorlar, kimse döviz bozdurmuyor. Kusursuz beyazlıktaki kumsallar, kristal berraklığındaki okyanus ve tertemiz doğasıyla ilkel fakat cennet gibi bir hayat var bu adada. İki yatak odalı klimalı bir daireyi 300 dolara rahatlıkla kiralayabilirsiniz.

15. Belgrad-Sırbistan

Avrupa’nın orta yerinde, Balkanlar’ın merkezi bir başkent. Belgrad’da yaşamak, İstanbul’da yaşamaktan çok daha ucuz. Tuna Nehri kıyısındaki kentte gezilecek bir sürü tarihi ve kültürel yapı var. Kafeler, barlar, kulüpler, lokantalar ve Belgrad gece hayatı da cabası… Belgrad’da yaklaşık 250 dolara tek yatak odalı bir daire kiralayabilirsiniz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.