banner913
banner932
banner1012

RUM EĞİTİM BAKANLIĞI OXFORD’UN KİTABINDA BULUNAN ATATÜRK SAYFASININ YIRTILMASINI İSTERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 13 Eylül 2021, 14:33

I.Dünya Savaşı sonunda 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondoros Mütarekesinin ardından 15 Mayıs 1919’da İngiltere’nin desteğinde İzmir’e çıkan Yunan Ordularının Anadolu topraklarını işgale başlamasının ardından Türk İstiklal Savaşı sürecinde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün   ordularına yenilenler,  9 Eylül 1922’de İzmir’de denize nasıl  döküldüklerini unutamayanlar, günümüzde herhangi bir kitapta  Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili bir sayfayı kitaptan koparıp atabilirler, hatta kitabın okutulmasını yasaklayabilirler  ama Atatürk’ü tarihten silemezler. Türk Milletinin ve onun bir parçası olan Kıbrıs Türk Halkının  Atatürk’e olan sevgisini söküp atamazlar..
Emperyalist güçlerin Anadolu topraklarını parselledikleri günde,  emperyalist güçlerin desteğinde Yunanlılar Anadolu topraklarını işgale başladıklarında  Atatürk:  “Geldikleri Gibi Giderler”!.. dememiş miydi?
Nitekim  26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz Harekatı sonucu  , Türk Ordusunun 9 Eylül 1922’de  Yunan işgali altındaki  İzmir’e  girmesinin ardından  her yıl 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşu coşkulu bir şekilde kutlanmaktadır.. Ancak aradan uzun yıllar geçse de  Rum-Yunan ikilisi dünden bugüne Türk’ün bu zaferini kabullenememiştir, her şeyden önce Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal’in bu başarılarını hazmedememişlerdir.
Nitekim, 9 Eylül 2021 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Rum Eğitim Bakanlığı , “Oxford Discover Futures 3, Workbook” isimli kitabı öğrencilere  dağıtmadan önce, Atatürk’ün kahramanlığından söz eden 36’ncı sayfanın  yırtılmasını istemesi , daha sonra ise talimatı verilen genelgeyle ilgili açıklama yaparak, kitabın “uygunsuz” değerlendirilerek  tümden  toplatılmasına hükmedildiğini açıklaması 8 Eylül 2021 tarihli  Rum gazetelerinde  geniş yer buldu..
9 Eylül 2021 tarihli Halkın Sesi Gazetesinin manşetten verdiği “Küstah Talimat” başlıklı manşet haberde Rum Eğitim Bakanlığı, Lise 2. Sınıf İngilizce kitabında Atatürk konulu sayfayı önce  “yırtın” dedi, daha  sonra da kitabı tümden toplatma kararı üretti.
Rum Eğitim Bakanlığı, dün arka arkaya skandal iki karara imza attı.  Bakanlık , orta eğitim öğretmenlerine  genelge göndererek, Lise 2. Sınıf  İngilizce  çalışma kitabında Atatürk’ün   “Türkiye’nin Muhteşem Kahramanı” başlığı altında  işlendiği sayfanın yırtılması talimatını verdi.  Rum Eğitim Bakanlığı bu talimattan sonra kitabın “uygunsuz” olduğu gerekçesiyle tümden toplatılmasına  karar verdi. Bakanlık, okul kitapları içerisinde Atatürk’ün kişiliği ve  liderliğinin lanse edildiği ifadeler olmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.
Bakanlığın, Orta Eğitim öğretmenlerine elektronik ortamda yolladığı genelgede “acil” vurgusu yaparak , Lise 2. Sınıf İngilizce çalışma kitabının, “Türkiye’nin Muhteşem Kahramanı” başlığı altında işlendiği 36’ncı sayfasının yırtılması talimatını verdi.  Rum Eğitim Bakanlığı bu talimattan sonra kitabın “uygunsuz” değerlendirilerek  tümden  toplatılmasına hükmedildiğini açıkladı.
Rum haber kaynakları, Rum Eğitim Bakanlığı’nın yazılı açıklama yaparak , Güney Kıbrıs’ta eğitim çevreleri ve kamuoyunda eleştirilere konu olan genelgeyi, “Oxford Discover Futures 3” isimli İngilizce kitabın Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili içeriğinin “henüz önceki gün saptandığı” gerekçesi ile savundu.
Yazılı açıklamada    “Atatürk ve Neo Türklerin adının Güney  Kıbrıs dışında  sözde “Pontus ve Asur soykırımı” iddiaları  ve Kurtuluş Savaşı ve İzmir’in Yunan işgalinden kurtarılmasını kast ederek İzmir Rumlarına Karşı “Etnik Temizlik suçları ile özdeşleştirildiği” iddia edildi.. 1922’de “Küçük Asya Felaketi” diye  nitelediği Kurtuluş Savaşı Zaferinin ve Yunanlıların İzmir’den denize dökülüşünün 100’üncü  yıl dönümü olacağını da  hatırlatılan açıklamada “Dolayısıyla okul kitapları içerisinde Atatürk’ün kişiliği ve liderliğinin lanse edildiği ifadeler olmasının kabul edilemeyeceği” öne sürüldü. 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün (dün) kamudan gelen yorumlara ve/veya bazı eleştirilere ve/veya  yüzeysel enternasyonalizme bakılmaksızın, yarı işgal altındaki Kıbrıs’ta  Türkiye’nin  bölge halklarına karşı tarihi suçlarının ihmali veya dolaylı kabulünün yeri yoktur. Bu nedenlerle kitap tamamen uygunsuz  ve kabul edilemez olarak değerlendiriliyor ve bir çözüm bulunana kadar toplatılıyor.”
Söz konusu sayfada Mustafa Kemal Atatürk, “Türkiye’nin en büyük kahramanı” olarak anlatılıyor.  İlgili haberin çevirisi şöyle: “Türkiye’nin en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk, genç yaşlarında  liderlik özelliği gösteriyor. Ardından askeri okula başladı ve orduya katıldı. Ülkesinde savaş başladığında o savaşta cesurdu ancak asla dikkatsiz değildi. Modern Türkiye’nin kuruluşuna yardım ettiğinde insanlar için liderdi. Yeni demokrasi yaratma konusunda özveriliydi.”
Rum basınında yer alan bu habere karşı KKTC’den ve Anavatanımız Türkiye’den çok tepkiler geldi.. 9 Eylül 2021 tarihli yerel basınımıza yansıyan  açıklamasında KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Rum kesiminde Eğitim Bakanlığının, Ortaöğretim öğretmenlerinden, “Oxford Discover Futures 3 Workbook” isimli kitabı öğrencilere dağıtmadan önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümü “yırtmaları” yönünde talimat içeren genelge gönderilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Tatar, “Rum tarafındaki bir kitapta Atatürk’ün fotoğrafını çıkartıp da yerine başka bir şey koymanın anlamı yoktur, kendilerini böyle bir davranıştan dolayı kınıyorum” dedi..
9 Eylül 2021 tarihli yerel basınımızda , Rum okullarında  okutulan ders kitabından  Atatürk’le ilgili sayfanın  yırtılması konusundaki talimatı ile ilgili yapmış olduğu açıklamada  T.C Dışişleri Bakanlığı: “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından okullarda  okutulan bir ders kitabından  , Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı sayfanın  yırtılması yönünde verilen talimat, Rum Yönetiminin  ülkemize ve KKTC’ye  karşı çarpık  zihniyetinin  ulaştığı radikal düzeyi ortaya koymaktadır.” İfadelerine yer verdi.
T.C  Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan metinde:  “GKRY’nin bu çağ dışı  düşmanca  ve kabul edilmez tutumunu şiddetle kınıyoruz… Kıbrıs meselesini yıllardır çözümsüzlüğe mahkum eden GKRY’nin bu son eylemi, Ada’da    Kıbrıs Türkleriyle  sadece iktidarı ve refahı paylaşmaya değil, birlikte yaşamaya dahi tahammülleri olmadığını göstermektedir” denildi.
10 Eylül 2021 tarihli yerel basınımızda yer alan açıklamasında “ Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde  (GKRY) Eğitim Bakanlığının okullarda okutulan bir ders kitabından Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı sayfanın yırtılması yönünde talimat vermesini kınayan” Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı   sayın Fuat Oktay, GKRY yetkililerine , geçmişin omuzlarına yüklediği tarihi  mirası ders kitaplarından sayfalar yırtarak silmenin mümkün olamayacağını hatırlatarak, “Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e ve onun nezdinde milletimize yapılan bu saygısızlık, esasen Rumların Ada’daki Türk varlığına karşı hazımsızlığının en net göstergesidir.. Kınıyorum!” ifadesini kullandı..
9 Eylül 2021 tarihli yerel basınımızda  KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan paylaşılan metinde “Kıbrıs meselesini yıllardır çözümsüzlüğe mahkum eden GKRY’nin bu son eylemi, Ada’da Kıbrıs Türkleriyle sadece iktidarı ve refahı paylaşmaya değil, birlikte yaşamaya dahi tahammüllerinin olmadığını göstermektedir.. Güney Kıbrıs’ta orta eğitimde  kullanılan bir kitapta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümün yer aldığı sayfanın önce yırtılmasına ardından da tümden toplatılmasına ilişkin Rum Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kararı şiddetle kınıyoruz. Bu karar Rum Yönetiminin   ırkçı tutumunun yeni bir  örneğidir” denildi.
Ulu Önder Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması esnasında  gerçekleştirdiği destansı mücadele ve Cumhuriyet sonrasındaki  devrimleri ile yalnızca Türk Milleti için  değil, dünyadaki tüm ülkeler için ilham veren bir lider olduğu vurgulanan açıklamada , Türk ulusunun liderine yapılan bu saygısızlığın kabul edilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı. 
Açıklamada , şu ifadeler yer aldı: “Rum tarafının artarak devam eden düşmanca tutumunun Rum tarafının adadaki Türk varlığına tahammül edemediğini ve Türk ulusunun şanlı tarihini hazmedemediğini açıkça göstermektedir. Uluslararası toplumun , Kıbrıs konusunda bir anlaşmaya varılamamasının temelinde Rum tarafında hüküm süren bu ırkçı zihniyetin yattığını anlaması gerekmektedir.  Bu vesileyle Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü  bir kez daha  saygıyla anıyoruz.”
Konu ile ilgili olarak 9 Eylül 2021 tarihli  Sosyal Medyadan yapmış olduğu açıklamasında  Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı sayın Kudret Özersay: “Kıbrıs Rum Eğitim Bakanlığı, bazı İngilizce öğretmenlerine gönderdiği e-posta ile öğrencilere okutulan bir kitaptan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili kısmın çıkarılmasını (İddiaya göre o bölümün yırtılıp kitaptan çıkarılmasını) talep etmiş.  Oxford Dicover Futures’de “Türkiye’nin  muhteşem kahramanı”  başlıklı bir yazı. Rum Öğretmenler Sendikası  bu konuda bazı öğretmenlerden şikayetler almış , konu tartışılıyor.
Belli ki Rum tarafında bazı kesimler öğrencilerin Türkiye’ye dair iyi bir şey, güzel bir şey olabileceğini öğrenmesini pek istemiyor.  Dünyanın en saygın yayın kuruluşlarına herkesin takdir ettiği modern, aydın  bir lider olarak geçmiş olan Atatürk’e dair yazıyı okullarda okutmayarak ne bu lideri  ve başardıklarını , ne de Türkiye’nin bu en güzel ve aydınlık yüzünü gizleyebilirsiniz.”  Dedi.
Yine, Güney Kıbrıs’taki okullarda  okutulacak olan bir ders kitabından Gazi Mustafa  Kemal Atatürk’le ilgili sayfanın yırtılması talimatını verenlere tepki gösteren KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı  Olgun Amcaoğlu: Bu talimat cehaletin ve çağ dışılığın göstergesi, düşmanlığın ve kompleksin en derini olduğunu vurguladı.. Amcaoğlu: “Atatürk’ü kitaplardan  sayfalardan silebilirler. Ama Yüce Türk Ulusu’nun, Dünya’ya mal olmuş önderini, insanlığın gönlünden silmeleri imkansızdır” onların  kompleksi buradan kaynaklanmaktadır dedi..
10 Eylül 2021 tarihli yerel basınımıza yansıyan ve Halkın Sesi gazetesinin 11 sayfasında yer alan  haberlere göre Rum Eğitim Bakanlığı’nın Atatürk’ün kahramanlığından söz eden kitabı  toplatma kararına ELAM’dan destek geldi.. ELAM Partisi açıklamasında: “Bakanlığın hareketini memnuniyetle karşıladığını” ifade ederek “Helenizmin katili Atatürk’ün Yunan okullarında  herhangi bir şekilde övülmesinin hiçbir şekilde tolere edilemeyeceği” iddiasında bulundu.
Konu ile ilgili olarak Rum Eğitim Bakanı, Bu yıl ilk kez  kullanılacak kitapta “Atatürk’ten övgüyle  bahsedilen kabul edilemez ve yersiz ifadeler bulunduğunu ifade eden ve de yaptığı şeyin hiçbir şekilde  sansür olmadığını da öne süren ve  Atatürk aleyhindeki eleştirilerini yineleyen Rum Eğitim Bakanı: “Okullarında hangi kitapların kullanılacağına karar vermenin Kıbrıs devletinin hakkı, ayni zamanda hükümetin yetkisi ve sorumluluğu olduğunu” öne süren Rum Eğitim  Bakanlığı “Ne Türkiye Dışişleri Bakanlığının , ne de  işgal altındaki topraklarda Türkiye’ye  bağlı yönetimin bunda söz sahibi olamayacağı” iddiasında bulundu..
Sonuç olarak; Güzel İzmir’e ve yöresine ve de Anadolu topraklarına  çöreklenmek isteyenlere Atatürk ve dava arkadaşları ve orduları hele bir dur der ve 9 Eylül 1922’de Yunan Ordularını denize dökerken, Kıbrıs’ta da 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı  Megali İdea hayallerine hele bir dur denilmesini hazmedemeyenler, Rum Ortodoks Kilisesinin emrinde olan Rum Eğitim Bakanlığı, İngilizce bir kitaptan Atatürk’le ilgili sayfayı söküp atabilir, kitabı yok edebilir ama Türk milletinin gönlünde yer eden   Atatürk sevgisini  asla ve asla söküp atamazlar..
İngilizce bir kitapta yer alan Atatürk konulu sayfa için  önce “yırtın” diyen sonra da  konu  kitap için tümden toplatma kararı veren Rum zihniyetini bir kez daha  şiddetle kınıyoruz..
Dünden bugüne Atatürk  ilkelerine yürekten bağlı olan Kıbrıs Türk Halkı ve  büyük Türk Milleti,  bu vesileyle  Rum liderliğini bir kez daha tanıma fırsatı bulmuştur.. Hala daha Kıbrıs’ta olası bir siyasi çözümde  Federasyon diyen var mı?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa… 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.