banner913
banner932
banner1012

Politik ve yasal


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 17 Şubat 2021, 23:00

BM’nin 541  (1983) ve 550 (1984) Güvenlik Konseyi kararları, KKTC’nin 1983’te bağımsızlığını ilan etmesini “yasadışı” ve “geçersiz” ilan etmişti. Ayrıca, bu kararlar dünya devletlerinden KKTC’yi tanımamalarını istedi. Bu kararlar, yasal (judicial), hukuki dayanak noktasından yoksun politik kararlardı. BM Güvenlik Konseyi’nin bu kararları ve dünya devletlerine KKTC’yi tanımamalarını söyleyen bu kararların maddeleri, yasal (judicial) olarak kabul görmemesi gereken, taraf tutan politik kararlardır. BM Güvenlik Konseyi kararlarının yasal fikirleri, bir siyasi varlığa değil, bir yasal varlığa dayandırılmalıdır. Yasal (judicial) varlığa dayandırılmayan BM Güvenlik Konseyi kararları sadece dünyada uluslararası barışı korumaya yöneliktir ve böyle olmalıdır. Dünya devletlerinin, bağımsızlığını ilan eden bir devleti tanımamalarını adeta bir ultimatom edasıyla istemek politik bir karardır. BM bir devlet değildir ve hiç bir devleti (bağımsızlığını ilan eden bir devleti) tanıma yetkisi yoktur. BM Güvenlik Konseyi’nin, başka devletlerin KKTC’yi tanımamasını istemesi de yasal değil, politik bir karardır.
37 yaşındaki bağımsız, egemen KKTC Devleti uluslararası hukuk kapsamında egemenlik haklarını kullanabilir ve tanınma isteyebilir. Tanınma isteme ve hakkına sahiptir. KKTC Devleti’nin uluslararası yasal statüsü vardır. Hiçbir BM Güvenlik Konseyi kararı KKTC’nin bağımsız, egemen statüsünü değiştiremez. BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 kararları, yasal (judicial) kararlar değil, politik kararlar olduğundan, uluslararası hukuk ve tanınma  kurallarına ters düşen kararlardır. Yasal haklarını kullanan KKTC Devleti siyasal tanınma hakkına sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’yi resmen tanımış olması, KKTC’nin siyasal tanınmasını gerçekleştiren önemli bir örnek teşkil etmektedir. KKTC’nin iki devletli çözüm önerisinde yasal haklarını kullanarak, egemenlik haklarını kullanarak  tanınmasına yönelik bir politika ile yer almasına, BM kararlarının yasal (judicial) değil, politik olmalarından dolayı KKTC’ye bir avantaj sağlayacağına tarafsız  uluslararası otoritelerden de destek gelebilir. 1983’de, KKTC bağımsızlığını ilan ettikten hemen sonra, Pakistan ve Bangladeş tarafından resmen tanınmış, ancak BM veya uluslararası toplumun baskıları yüzünden bu tanıma kararlarını geri çekmek zorunda kalmışlardı. Şimdi, 37 yıl sonra, Türkiye’nin desteği ile KKTC iki devletli çözümü gündeme getirmiş ve bu çözüm şekli ile KKTC’nin tanınması da gerçeklere dayalı olarak tekrar konuşulacaktır. BM’nin 1983’de KKTC’nin tanınmasını yasaklayan politik ve taraflı kararlarını revize etmesi ve yasal (judicial) kararlara dönüştürmesi zamanı gelmiştir.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.