banner913
banner932
banner1012

NATO NE YAPACAK?


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 25 Mayıs 2022, 12:03

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmak istemelerinin esas nedeni güvenlik. Avrupa’da savaş devam ederken bir gün Rusların Finlandiya’ya da saldırma olasılığı üzerinde durulmakta... Tarafsız gözlemciler böyle bir tehditin geçerli olmadığına vurgu yaparken, özellikle Finlandiya’nın takriben 1440 kilometrelik bir sınırda Rusya’nın olası bir saldırısına karşı NATO üyeliği ile işi güvenceye bağlamak istediği de ortada... Bu olasılığı gözönünde bulunduran NATO’nun büyükleri (ki ABD bu konuda başrolde) Finlandiya’nın NATO üyeliğine sıcak bakmaktadır.
Bu arada Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan, terör örgütlerine yıllarca destek veren ve halâ destek vermeye devam eden hem Finlandiya’nın hem de İsveç’in NATO üyeliğine siddetle karşı çıkmaktadır. NATO’nun değerli üyesi Türkiye’nin bu çıkışından sonra bazı NATO üyesi devletlerin Sn. Erdoğan’a destek verdikleri söyleniyor. Bu haberin ne kadar doğru olduğu kesinleşmemekle birlikte, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olma girişimlerinin olumlu sonuçlanacağına ilişkin henüz bir işaret yok. Şimdiye kadar Türkiye’nin bu iki devletin NATO üyeliğine karşı çıkmasını değerlendiren bazı üyeler, Türkiye’yi tatmin edecek ve kaygılarına karşılık önlemler alabilecek bir politika üretmek için çaba harcamaktadır. Ancak, ABD Başkanı Biden’in Finlandiya ve İsveç liderlerini Beyaz Saray’da kabul edeceği haberleri ve bu iki ülkenin liderlerinin ABD ile üyelik konusunda görüşmeler yapacağı haberleri, ibrenin Finlandiya ve İsveç lehine döndüğünü göstermektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın bu ülkelerin NATO üyeliği girişimine karşı çıkması yerinde bir karar ve politikadır. Ancak ABD ve diğer üyelerin Türkiye’nin bu karşı çıkışına nasıl cevap vereceği henüz bilinmemekte. Türkiye’nin  terör örgütlerine destek verdikleri bilinen bu iki ülkenin NATO üyeliği girişimleri Türkiye’yi tatmin edebilecek bir takım formüllerin üretilmesine bağlı. Sorulan soru şu:  NATO ne yapacak?... İki tarafı da memnun edebilecek bir formül bulunacak mı?...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.