banner913
banner932
banner1012

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde İtfaiyenin durumu


Niyazi ERGÜLEN

Niyazi ERGÜLEN

Okunma 04 Ağustos 2020, 15:26

On yıllarca yanan birçok dekar ormanlar ile halkın yüreği yandı ve söndürmek için gelmiş geçmiş hükümetlere yangın uçakları ve yangın helikopterleri alınması için kamuoyu baskıları yapılmıştı. Sonunda geçtiğimiz aylarda arka arkaya çeşitli bölgelerde yaşanan yangın felaketleri sonrasında yangın helikopteri ülke kiralandı.
Ancak bir yangına müdahalede sadece yangın helikopteri veya uçaktan başka en önemlisi itfaiye servislerimizdeki araçlarımız. Yapılan araştırmalarda itfaiye servislerimiz ekipman olarak yetersiz olması nedeniyle itfaiye araçlarımız çıkan yangınlarda zorlanmakta.

Ülkemizde sekiz kat ve üzerindeki yüksek binalarda yangınların çıkması durumu vatandaşları ürkütüyor. Zira itfaiye araçlarının merdiven uzunluğu ancak binaların iki üç katına kadar ulaşmakta. Yaptığımız araştırmaya göre bir ülkemizde kullanılan itfaiye araçlarının hızı 40- 50 km aşamamakta.
Yataylıktan dikey yerleşime geçilen ülkemizde İtfaiye araçlarımız demode konumda olduğu belirtiliyor.
Gemikonağı’nda ve Lefke Üniversitesi çevresinde sekiz on katlı binalar görülmekte. Sekizinci katta çıkan yangın sonucunda özelikle evde insanlar varsa itfaiyenin merdivenleri o katlara yetişmemesi öğrencileri olduğu kadar binada yaşayanları da endişelendiriyor. Tam teşekkülü itfaiye araçlarının yeni model olması gerekirken kısa merdivenli 40-50 km hızı aşamayan araçlar özellikle modernleştirilmeli.
Ayrıca en son 2015 yılında Türkiye’de itfaiye kursuna eğitime giden itfaiye personelleri üç yıldan bu yana kurslara gidememekte eski gidenlerinde emekli olmaları sonucu yeni itfaiye erlerin acemilikleri en büyük eksik. Hükümetin itfaiye araçlarını yenilemesi ve Türkiye itfaiye araçları gibi modern tam teşekkülü araçların alınması gerekmekte.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.