banner913
banner932
banner1012

KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR GKRY LİDERİ HRİSTODULİDİS’E MUHATABI BENİM DERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 27 Mart 2024, 12:17

29.02.2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristodulidis, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Kıbrıs sorununa müdahil olmasını istedi.
GKRY lideri Hristodulidis’in  “Erdoğan Da Kıbrıs Sorununa Müdahil Olsun” sözlerine Kıbrıs Gazetesi aracılığıyla  verdiği yanıtta  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar:
“Türkiye’nin desteğini almak için, Türkiye’ye  şirinlik yapmaya çalışıyor.  Avrupa Birliği’nin bir üyesi  olarak bütün bunları söylüyor. Eğer öyle bir durum olursa, Türkiye’nin  tavrı “Senin Muhatabın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dır” diyecektir diye konuştu..
Baf Direnişi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajında  Baf Direnişi’nin Türk Mukavemet Teşkilatı’nın şanlı mücadelesinin simgelerinden biri olduğunu belirten  KKTC Meclis Başkanı sayın  Zorlu Töre:
“Kıbrıs Türkü mücadele yıllarında EOKA çetelerine karşı verilen mücadelede kahramanlık destanı yazmıştır. O dönemde çatışmalarda şehitler verilmiş ancak teslim olunmamıştır. Bugün şehit kanlarıyla sulanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprakları bizlere kutsal emanettir. Toplu katliamlara ve soykırıma  maruz kalan halkımız  saldırılar karşısında  geri adım atmamış ve anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin  gelmesiyle devletimizi kurmuştur..
..Bundan sonra bizlere düşen görev emanet edilen vatan, bayrak ve istiklal aşkını devam ettirmek ve bizden sonraki nesillere aktarmaktır. Aziz şehitlerimize ve ebediyete kavuşan bütün direnişçilere rahmet dilerim.  Ruhları şad olsun” dedi.
Mart ayının ikinci haftası tekrar adaya gelmesi beklenilen  BM Genel Sekreteri’nin  Kıbrıs Kişisel Danışmanı  Maria  Angela Holguin  Cuellar’ın  bu gelişinde  neler yaşanabileceğine  dair görüşlerini  paylaşan ve  Holuin’in “İki taraf arasında Güven Sorunu Var” sözlerini yorumlayan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Resmi müzakerelerle  Kıbrıs’ta  gelecekte nasıl bir  çözüm olabilir? Onu tartışabiliriz. Bu tabii mülkiyettir, sınır düzenlemeleridir, topraktır, anayasal birtakım  meselelerdir. Bütün bunlar tabii ki konuşulabilir” ifadelerini  kullandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  egemenliğinin öneminin altını çizen KKTC Cumhurbaşkanı  sayın Ersin Tatar, “Bizim İçin Esas Olan Egemenliğimizdir. Egemenliğiniz Yoksa, Herhangi  Bir Anlaşma Buz Üstüne Yazılan Bir Yazı Gibidir.  Buz Eridiğinde  Elinizde Hiçbir Şey Kalmaz” diyerek egemenliğin önemine vurgu yaptı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham  Aliyev tarafından, Temmuz 2023’te düzenlenmesi öngörülen Suşa zirvesine davet aldığını belirterek, Ekim ayında düzenlenmesi beklenilen Kırgızistan’daki Türk Devletleri Zirvesi’ne, ‘Gözlemci Üye’  olarak davet edilmesi gerektiğini kaydetmişti..
..GKRY Lideri Nikos Hristodulidis’in bir demecinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Kıbrıs sorununa müdahil olmasına yönelik açıklamasına tepki gösteren KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, “Hristodulidis’in Muhatabı Benim, Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan değildir. Eğer öyle bir durum olursa Türkiye’nin de tavrı “Senin Muhatabın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Olacaktır” dedi..
..Mart  ayının ikinci haftası tekrar gelmesi öngörülen,  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Danışmanı  Maria Angela Holguin  Cuellar’ın  bu gelişinde neler  yaşanabileceğine dair görüşlerini paylaşan ve Holguin’in “İki Taraf Arasında Güven  Sorunu Var” sözlerini yorumlayan sayın Ersin Tatar, “Şimdi o arayışlarını yapıyor, bizimle görüştü,  Güney Kıbrıs’la görüştü, garantör ülkelerle de görüştüğünü söylüyor..
..Gelmesinin nedeni, görüşmenin tekrar başlayabilmesi için ortak zemin var mı yok mu? Ortak zeminin bizim için önemi son 3 yıldır sürdürmekte olduğumuz, yeni siyaset dediğimiz, egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz.  Egemen Eşitliğimiz, yani  bizim kendi geleceğimizi  tayin etme hakkımız, kendi geleceğimizde söz hakkına sahip olmamızdır.  Bütün bunlar 1960 anlaşmalarına girdi.  Bizler, Güney Kıbrıs’ın ne kadar hakkı varsa, en az bizim de o kadar hakkımız olduğunu onlara ifade ediyoruz” diye konuştu..
.. “İleride Eşitliğe Dayalı Uluslararası Bir Anlaşma Olacaksa, Bu Anlaşma Mutlak Surette İki Devletin İş Birliği İçerisinde Olmalıdır” diyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Karşı tarafın düşündüğü, Avrupa Birliği’ni arkasına alarak “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ortadan kaldıracak, Kıbrıs Türkleri ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşları olacak”  şeklinde  kurguluyorlar. Asla öyle bir yola girmeyeceğiz.. 
..Bizim egemenliğimiz temelli bir çözümle,  Türkiye Cumhuriyeti anavatanla  bağlarımızın her zaman geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu şekilde sürmesi gerekiyor. Türk askerinin adada her zaman  caydırıcı güç olarak her zaman kalması bunları tartışıyoruz. Holgin’le  Resmi müzakerelerle  Kıbrıs’ta gelecekte nasıl bir çözüm olabilir? Onu tartışabiliriz..
..Bu tabii ki mülkiyettir, sınır düzenlemeleridir, topraktır anayasal bir takım meselelerdir. Bütün bunlar tabii ki konuşulabilir. Bunun içinde esas olan egemenliğimizdir.  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş da hep şunu söyledi:
 “Egemenlik çok önemlidir. Egemenliğiniz yoksa, her hangi bir anlaşma buz üstüne yazılan bir yazı gibidir. Buz eridiğinde  elinizde hiçbir şey kalmaz. Egemenlik olduğunuz takdirde bir tehlikeye karşı kendinizi oradan çekebilecek hakka sahip olursunuz.  Egemenliğimizin  kabul edilmesi bizim için fevkalade hayati önem arz ediyor.  Bir bakıma da  kırmızı çizgimizdir” dedi..
Gelinen noktada; Rum lider Nikos Hristodulidis’in  “Erdoğan da Kıbrıs sorununa müdahil olsun” sözlerine karşılık  veren  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “ Kıbrıs’ta iki ayrı halk vardır, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar. Hristodulidis’in muhatabı benim, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın  Erdoğan değildir.  Türkiye Cumhuriyeti elbette garantör ülkedir ama kendilerinin de ifadesinde, “Kıbrıs meselesinde Güney’in muhatabı,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetidir.”
Sayın  Hristodulidis’in söylediğini, kendine göre  Türkiye’ye şirin görünmek amaçlı yaptığını kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, “Türkiye’nin  desteğini almak için, Türkiye’ye şirinlik yapmaya çalışıyor.   Avrupa Birliği’nin bir üyesi olarak bütün bunları söylüyor. Eğer öyle bir durum olursa, Türkiye’nin tavrı “Senin Muhatabın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Olacaktır” ifadelerini kullandı..
..Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından, Temmuzda düzenlenmesi öngörülen Suşa Zirvesine davet aldığını belirten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar Ekim ayında yapılması beklenilen Kırgızistan’daki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi üzerine şu ifadeleri aktardı:
“Şuşa’daki  Zirve,  Temmuz ayında yapılacak. Sayın Aliyev, Türkiye ziyaretinde de ifade etti;  kendisini daha önce tebrik etmek için aradığım telefon görüşmesinde de bu önümüzdeki Temmuz ayında Azerbaycan’da gerçekleşecek zirveye beni davet etmiştir..
.. Kırgızistan’daki ‘Türk Devletleri Zirvesi’ benim bildiğim, daha tam tarih netleşmese de Ekim ayında olacaktır.  Ekim ayında, Kırgızistan’daki zirveye de davet edilmemiz gerekir. Çünkü Gözlemci  Statüsüyle biz de Türk Devletleri Teşkilatı’na üyeyiz..
..Dolayısıyla bazı problemler geçmişte yaşandı, çünkü Avrupa Birliği ve diğerleri  Güney Kıbrıs’ın  dürtmesiyle bir bakıma sıkıntılar yaşandı. Bundan sonraki süreçte, özellikle Azerbaycan’daki o toplantıda bazı şeylerin netleşmesiyle, inanıyorum ki Türk Birliği içerisinde, Türk Devletleri Teşkilatı’nda  artık orada alınan kararlara, her ülkenin uyması ve dolayısıyla tam üye ve Gözlemci Üyelerle birlikte yapılan toplantılarda biz de kendi bayrağımızla orada temsil edilmeniz beklentimizdir. Bu şekilde olacağına inanıyorum” dedi.
Sonuç olarak; Kıbrıs Türk Halkı, yıllarca Rum-Yunan ikilisinin Megali-İdea hayalleri çerçevesinde yer alan Enosis hayallerine karşı birlik ve beraberlik içinde hareket ederek büyük mücadeleler vererek bugünlere geldi.
Rum-Yunan ikilisi dün olduğu gibi bugün de olası bir siyasi çözümle birlikte Enosis’e giden yolu açmayı hedefliyor ve bu nedenle de olası bir siyasi çözümle birlikte “Garanti Anlaşmaları İptal Edilmeli Türk Askeri Adadan Gitmeli , Rum Göçmenler Evlerine ve Mülklerine Dönmeli diyor.”
Rum-Yunan ikilisi çok iyi bilmelidir ki, Kıbrıs Türk Halkı, bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamak azminde ve kararındadır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.