banner913
banner932
banner1012

KIBRIS’TA BAĞIMSIZ VE EGEMEN İKİ DEVLET GERÇEĞİ KABUL EDİLMELİDİR (2)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 25 Eylül 2021, 14:20

BM’nin  76.  Genel Kurulu 21 Eylül2021’de başladı. BM Genel Kurulu’nun liderlerinin katıldığı  üst düzey çalışmaları 30 Eylül’de sona erecek..  193 ülkenin temsilcileri Genel Kurula  hitap etmeye başladılar. Liderlerin ve heyet başkanlarının konuşmaları 27 Eylül tarihine kadar devam edecek .76. BM Genel Kurulu’nun üst düzey toplantılarının açılış  konuşmasını BM Genel Sekreteri AntonioGuterresyaptı.  Kürsüye ilk çıkan lider Brezilya Devlet Başkanı JairMessiarBolsonaro oldu.  ABD Başkanı Joe Biden ikinci sırada konuştu.
Genel Kurulda 15. Sırada hitap eden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep  Tayyip Erdoğan: “Kıbrıs meselesinde adil, kalıcı, sürdürülebilir çözüm ancak sonuç odaklı gerçekçi bir yaklaşımla mümkündür. BM’nin eşit olarak kabul ettiği adadaki iki halktan birinin sizlere hitap edebilirken , diğer liderin bu platformda sesini duyuramaması adil değildir” dedi..
.. “Çözüm için adanın asli unsuru olan Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullanan  ve  “Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu yeni çözüm vizyonunu destekliyoruz” şeklinde konuşan sayın  Erdoğan: “Buradan uluslararası topluma Kıbrıslı Türklerin görüşlerini, açık fikirlilikle ve önyargısız şekilde değerlendirme  çağrısında bulunuyorum” dedi.Kaynak: 22 Eylül 2021 tarihli Halkın Sesi Gazetesi, s. 10
 BM  Genel Sekreteri AntonioGuterres ile  bugün (25.09.2021)  ikili görüşme  yapacak olan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “BM Genel Kurulu vesilesiyle New York’ta bulunan diğer ülke temsilcileri ile ve de  uluslararası kuruluşlar ve basın-yayın mensuplarıyla temaslarım olacak” dedi.Yine  sayın Ersin Tatar’ın;27 Eylül tarihinde öğle yemeğinde GKRY Lideri Anastasiadis ve  BM Genel Sekreteri ile  gayrı resmi bir araya gelmesi bekleniyor..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar:  “Cenevre’den sonra (27-29 Nisan 2021 tarihleri arasında  Cenevre’de yapılan gayrı resmi Kıbrıs Konferansı) bizim pozisyonumuzda (Kıbrıs’ta iki devletli çözüm) herhangi bir  değişiklik olmadığını New York’ta da söyleyeceğiz.” Dedi.. Hatırlanacağı gibi o günde  sayın Ersin Tatar’ın sunduğu 6 maddelik öneri 5+BM gayrı resmi toplantısına damga vurmuştu…
18 Eylül Cumartesi günü ABD’nin New York kentinde başlayacak temaslar ile  Kıbrıs konusundaki pozisyonlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Türk tarafının bir yıldır resmi olarak, Türkiye’nin desteğiyle, savundukları “Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm” modelindeki siyaseti ortaya koymaya devam edeceklerini söyledi..
Kıbrıs’ta iki ayrı ve eşit halkın olduğunu ve yıllardır federal temelde yürütülen müzakerelerden hiçbir netice  alınamadığını kaydeden sayın Tatar: “Kıbrıs’ta artık egemen eşitliğe, yan yana yaşayan iki devletin iş birliğiyle ancak bir anlaşma mümkün olabilir.” diye konuştu..
Ege ve Doğu Akdeniz’de son dönemde yaşanan gelişmeler ve uluslararası güçlerin bölgede pozisyon alma ısrarlarına dikkat çeken  sayın Tatar, Türkiye ve KKTC’nin bölgedeki hak ve menfaatlerinden geri adım atmayacağını söyledi..Tatar, “Bu milli dava (Kıbrıs) hem Türkiye’nin  hem de Kıbrıs Türk halkınındır. Davamız müşterektir, değerlerimiz ortaktır.. Artık Kıbrıs’ta, Kuzey’de egemen bir Türk devletinin olması şarttır ve kaçınılmazdır.” Diye konuştu..
..Ben diyalogdan hiçbir zaman kaçmadım. Pozisyonumuz Cenevre’de ortaya koyduğumuz 6 maddelik öneride yer almaktadır. Eğer bu gayrı resmi görüşmeler, resmi görüşmelere dönüşecekse bizim egemen eşitliğimizin ve uluslararası eşit statümüzün kabul edilmesi gerekmektedir. Bunun için de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı gerekmektedir. O da hala olmadığı için ve (taraflar arasında) ortak zemin bulunmadığı için resmi görüşmelere başlamayı kabul edemeyeceğimizi zaten söyledik. Ancak gayrıresmi olarak herhangi bir toplantıda bulunmanın  herhangi bir sakıncası olmaz.”
..New York’ta BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra farklı ülkelerin devlet başkanları, başbakanları ve yöneticileriyle görüşme yapabileceğini söyleyen Tatar, Kıbrıs meselesindeki pozisyonlarını diğer ülkelerin temsilcilerine de anlatacağını ifade etti.KKTC Cumhurbaşkanı sayın Tatar, Kıbrıs Rum  kesimi lideri NikosAnastasiadis’in “1960 Anayasası’na geri dönelim” önerisine de değinerek, bu açıklamayı samimi bulmadığını ve Rumların hala “Kıbrıs’ı Yunanistan’a nasıl bağlarız” diye düşündüğünü, törenlerde bu emellerini dile getirdiklerini söyledi..
..İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine (GKRY) akredite Yüksek Komiseri StephenLillie’ninKathimerinigazetesine verdiği demeçte kullandığı, “İngiltere’nin girişimlerinin Anastasiadis’indesantralize federasyon fikriyle uyumlu olduğu” yönündeki ifadelerini de yorumlayan sayın Ersin Tatar: “Bizim gündemimizde böyle bir plan (Kıbrıs’ta desantralize federasyon) yok. Bizimle böyle bir plan resmi olarak da görüşülmemiştir, zaten görüşmeyiz de. Bizim pozisyonumuz açık ve nettir… Hiçbir zaman ileride bizleri Türkiye’den koparabilecek, bağlarımızı geriye götürecek bir anlaşmaya  asla onay vermem.  Benim hep ısrarım, egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devlet modelidir. Bunun varyasyonları ve detayları olabilir ama esas itibarıyla egemen eşitlik ve yan yana yaşayan  iki devletin işbirliğidir. Kıbrıs’ta zaten iki ayrı devlet vardır. Kimse bizden Kıbrıslı Türklerin devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmamızı bekleyemez, bu her zaman olacaktır.”
18.09.2021 tarihinde  ABD’nin New York   kentinde  gerçekleştireceği temasları öncesi   Ercan Havalimanı’nda  yapmış olduğu açıklamada  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Eğer bizim egemen eşitliğimiz, uluslararası  eşit statümüz tanınmazsa biz asla resmi müzakere sürecine geçmeyeceğiz.” Dedi.
New York’ta her yıl bu dönemde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarının yapıldığını hatırlatan sayın Tatar, BM Genel Sekreteri AntonioGuterres’in daveti üzerine New York’a gittiklerini söyledi.. BM Genel Sekreteri ile iki görüşme  yapacaklarını belirten KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Cenevre’de  “27-29 Nisan 2021 tarihlerinde yer alan  gayrı resmi Kıbrıs Konferansında  ifade ettiğimiz 6 maddelik önerinin arkasındayız. Cumhurbaşkanı seçilmemden sonra Türkiye ile istişare içerisinde ortaya çıkan yeni siyasete göre, artık Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki egemen , bağımsız devletin  iş birliğiyle bir anlaşma olabileceğini dünya kamuoyu ile de  paylaşmış durumdayız” dedi.
BM Genel Sekreterinin  taraflara yaptığı Cenevre’ye “Yeni Fikirlerle Geliniz”  çağrısı üzerine alternatif görüşle gittiklerini ve orada iki devletli çözümü gündeme  getirdiklerini hatırlatan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki  devlet vardır. 1963’ten bu yana kendi kendini yöneten, kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip bir Kıbrıs Türk halkı vardır. Bu saatten sonra federal temelde, çoğunluğun azınlığı  yöneteceği ve Türkiye ile bağlarımızın kopartılacağı bir sürece girmemiz asla mümkün değildir. Oralarda (New York) yeni siyaseti ve anlayışı gerçekleriyle anlatmaya devam edeceğiz.” Dedi.
Diğer yandan 18.09.2021 tarihli yerel basınımızda yer alan açıklamasında KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu:  ABD’nin New York kentinde 18 Eylül’de başlayacak Kıbrıs temaslarına  ilişkin “Cenevre’de ortaya koyduğumuz pozisyondan geri adım atacak değiliz. Eşit egemenliğimiz ve eşit uluslararası statümüz, politikamızın olmazsa olmazıdır.” Dedi.
Sayın Ertuğruloğlu, New York’ta heyetin Guterres ile görüşmesinin olacağını, Genel Sekreter’in Rum tarafıyla  da görüşeceğini belirterek, yeniden 5+BM formatının gerçekleşmesinin halihazırda belli olmadığını ve bunu pek olası görmediğini söyledi..
Cenevre Konferansı sonrasında   taraflar arasında  ortak zemin  oluşacak yeni bir gelişmenin yaşanmadığını belirten Ertuğruloğlu: “Cenevre’de ortaya koyduğumuz pozisyondan geri adım atacak değiliz. Eşit egemenliğimiz ve eşit  uluslararası statümüz, politikamızın olmazsa  olmazıdır.” Dedi.
Ertuğruloğlu, Kıbrıs Rum kesimi Lideri NikosAnastasiadis’in “1960 Anayasası’na Geri Dönelim” önerisinin Rumların, Kıbrıs’ı bir Helen Adası olarak gördüklerinin ve Kıbrıs Türklerini kendilerine eşit görmediklerinin kanıtı olduğunu belirtti.
Müzakerelere karşı olmadıklarını vurgulayan sayın Ertuğruloğlu: “Resmi müzakereler, ancak iki ayrı devlet olarak müzakere edeceksek başlar. BM Genel Sekreterinin ‘Ortak Zemin Yoktur’  açıklamasını yapmama adına ikinci bir  5+BM  toplantısını  geciktirerek bizi boşlukta bırakma  yaklaşımını da onaylamadığımızı söylemek isterim. Oturup da ‘Genel Sekreter acaba hangi sene ikinci 5+BM toplantısı için çağrı yapar’ diye bekleyecek değiliz. Genel Sekreterin  bizi bu boşlukta bırakmaya hakkı yok. O da Kıbrıs konusunda  ortak zemin  olmadığını çok iyi biliyor. Bu   gerçeğin deklare edilmesi lazım, bunun sonucunda nasıl bir yeni Kıbrıs süreci meydana gelecek, bunun kararının verilmesi lazım. İki devlet olarak müzakerelere oturacaksak biz buna varız” dedi.
Yine  14 Eylül 2021 tarihli yerel basınımıza yansıyan haberlere göre  KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu  İngiliz Yüksek Komiserinin demecinde kullandığı üslupla  ilgili “Koloni Zihniyetinin Hala Devam Ettiğini Gösteriyor” dedi.
İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki Yüksek Komiseri StephenLillie’nin verdiği bir demeçte Kıbrıs konusunda varılacak bir anlaşma için  “Çıkış Yolunun Federasyon” olduğunu dile getirmesine  tepki gösteren ve “Bunun  Kıbrıs Meselesini çözümsüzlüğe hapsetmiş müzakere süreçlerinin tekrarlanmasından  başka bir anlam  taşımadığını” söyleyen  KKTC Dışişleri Bakanı Sayın  Tahsin Ertuğruloğlu: “ İngiliz Yüksek Komiseri’nin demecinde kullandığı üslubun ise  “Koloni zihniyetinin hala devam ettiğini göstermekte olduğunu” kaydetti. 
Rum tarafının , yetki ve refahı Kıbrıs Türk Halkı ile  paylaşmayı reddetmesi nedeniyle yıllardır bu zeminde yürütülen  müzakere süreçlerinin “akamete uğradığı”  ve Kıbrıs Türk tarafının  “Kabul edilebilir  ve sürdürülebilir  bir anlaşma için  yeni vizyonunu  gündeme getirdiğini” belirten  sayın Tahsin Ertuğruloğlu:
“Kıbrıs Türk tarafının  yeni vizyonu Cenevre’de gerçekleştirilen 5+BM  gayrı resmi toplantı sırasında   kayda geçirilmiştir. Bu önerimiz müktesep hakkımız olan  egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün   tescilini öngören  bir ilke üzerine tesis edilmiştir.  Bu ilkeyi öngörmeyen , Kıbrıs Türk halkına uygulanan  haksız ve insanlık dışı izolasyonun  devamına yardımcı olacak  sözde çözüm modeli üzerinde  ısrar etmek beyhudedir. Kıbrıs konusunu en iyi bilen İngiltere’nin bu gerçeği bir an önce  benimsemesini ve iki egemen üs bölgesinin geleceğini garanti etme adına   Kıbrıs Türk halkına  karşı sürdürdüğü  Rum yanlı politikasına artık bir son vermesini talep ediyoruz” dedi
Sonuç olarak ; Rum-Yunan ikilisinin en büyük hedefi, 38 yıllık bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini  ortadan kaldırmaktır, Kıbrıs Türk Halkını  ‘azınlık’ hakları ile  Rum devletine dönüşen ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yamalamaktır, Megali idea hayalleri çerçevesinde  Kıbrıs Türk halkını Girit misali yok etmektir.   Çok iyi bilmeliyiz ki Rum-Yunan ikilisi bu hedeflerinden hiçbir zaman vazgeçmediler ve de vazgeçmeyeceklerdir!.
Gelinen noktada  27 Eylül 2021 Pazartesi günü New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı ve GKRY Lideri Anastasiadis ile bir gayrı-resmi üçlü görüşme gerçekleştirecekleri belli oldu.. KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın 27-29 Nisan 2021 tarihinde Cenevre’de gerçekleşen gayrı-resmi “Kıbrıs Konferansı”nda olduğu gibi Kıbrıs Türk halkının  Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir siyasi çözüm için hedeflerini bir kez daha gündeme getirecektir..Söz konusu gündemsiz ve hedefsiz görüşmeden olumlu bir sonuç çıkması beklenemez. Konu görüşmede taraflar pozisyonlarını  korumaya devam edeceklerdir.
Kıbrıs Türk halkının , Kıbrıs’ı Helen Adası olarak görenlerle  bir arada yaşaması asla  mümkün değildir. Kıbrıs Türk ve Rum halkları ancak yan yana bağımsız ve egemen iki devlet çatısı altında yaşayabilir. Türk tarafı olarak hedefimiz daha fazla zaman kaybetmeden bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin   tanınması için  yola çıkmak olmalıdır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa… DEVAM EDECEK..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.