banner913
banner932
banner1032
banner1038

80 yıllık ağaçlar kül oldu

banner1020

Kalkanlı bölgesinde önceki gün çıkan ve iki bin dönümü kül eden yangının ülkede 1995’ten bu yana çıkan en büyük yangın olduğu belirtildi. Yangın sonucu 80 yıllık ağaçlarla birlikte birçok hayvan da yandı

banner974
80 yıllık ağaçlar kül oldu

banner971

Kalkanlı bölgesinde önceki gün çıkan ve iki bin dönümü kül eden yangının 1995’ten bu yana çıkan en büyük yangın olduğu ifade edildi.

1995'te Beşparmak Dağları'nda çıkan yangında Kıbrıs’ın kuzeyini bir uçtan bir uca yakıp kavurmuş, belki de asırlık bitki örtüsünü 4 günde mahvetmişti. 

Kalkanlı Piknik Alanı yakınlarında başlayan ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede etkisini artıran yangın, ilk belirlemelere göre iki bin dönüm alanın kül olmasına neden oldu. Özellikle orman arazilerinin ve sık ağaçların bulunduğu bölgede çıkan yangın müdahaleyi güçleştirdi.

Öte yandan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, önceki gün öğle saatlerinde başlayan, havadan ve karadan müdahalelerle akşamüzerinden itibaren kontrol altına alınan Kalkanlı’daki yangınla ilgili soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Orman Dairesi, Sivil Savunma ve itfaiye ekiplerinin sabaha kadar Kalkanlı’da kaldığını ifade eden Fırat, Türkiye’den gelen ve Ercan Havaalanı’nda konuşlanan helikopterin ise dün sabah denizden 4 kez daha su aldığını ve tedbir amaçlı bölgeye bıraktığını bildirdi.
Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, helikopterin bu soğutma çalışmasının ardından Türkiye’ye döndüğünü belirtti.
Ajansı Kıbrıs’a (TAK) Kalkanlı’daki yangında son durumla ilgili değerlendirmede bulunan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, havadan ve karadan müdahale edilen yangının 450 hektarda etkili olduğunu kaydetti.
Fırat, yangına Türkiye’den bir helikopterle bir uçağın, Birleşmiş Milletler’den de iki helikopterin havadan müdahale ettiğini anımsattı.
Yananın doğal bir orman olduğunu, bu nedenle zarar gören ağaç sayısının önümüzdeki günlerdeki çalışmalarla belirleneceğini söyleyen Fırat, yangından 80 yıllık ağaçların da fidanların da etkilendiğini aktardı.
Fırat, yanan bölgede genellikle çam, zeytin ve harnup ağaçları bulunduğunu kaydetti.
Halkı yangınlar konusunda duyarlı olmaya çağıran Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, “Meteorolojik şartlar tutuşmaya elverişli, ateş yakılarak piknik yapılmasın” uyarısında bulundu.
Fırat, orman yangınlarında “Alo 177” ihbar hattına ulaşılmasını isteyerek, çevreye izmarit ve çam şişe atılmaması konusunda da uyardı.
Altay Fırat, “Amacımız yanan yerleri erken zamanda yeşile döndürmek” dedi.

Yangın Öncesi

Yangın sonrası

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.