banner913
banner932
banner1012

Dünyada en büyük sorun


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 24 Kasım 2021, 12:25

Merak etmeyin “Kıbrıs Sorunu “ değil. Ancak, bu sorunun da dünyada çözümlenememiş ilk 10 sorunun içinde yer aldığını söyleyebiliriz. Dünyada şu anda iki süper güç, ABD ve Çin... ABD bu iki güç kıyaslandığı zaman önde gözükse de iki dev ülke arasındaki ekonomik, askeri, teknolojik ve mali denge Çin lehine hızla değişmeye başladı. Ancak, Çin’in şu anda dünyanın en büyük ekonomisine sahip olmasının başlıca nedenlerinden biri bu ülkenin dünyanın en büyük nüfusuna sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Çin’de aylarca tetkikler, araştırmalar sonucu bilgi sahibi olanlar bu ülkede işçilerin çalışma koşullarının çok kötü olduğunu saptadıklarını söylemişlerdir. Çok düşük  maaşlarla çalıştıkları iddia edilen bu işçiler yaşamlarını büyük zorluklar içerisinde sürdürmektedirler. Milyonlarca Çin işçisinin ekonomiye katkısının rakamlarına bir bakalım: Tarım alanında yüzde 23.6; endüstri alanında yüzde 28.7; ‘services’ alanında yüzde 47.7 katkı... Bir de ABD’nin rakamlarına bakalım: Tarım alanında yüzde 1.0; endüstri alanında yüzde 19.0; ‘services’ alanında yüzde 80 katkı... Rakamlar karşılaştırıldığında ekonomik gerçekler ortaya çıkar... Bu arada ABD’de işçilerin çalışma koşulları çok iyi, hatta Çin’deki işçilerin çalışma koşullarıyla kıyaslanamayacak kadar kat kat üstün.
Sonuç olarak, eğer toparlanan bu bilgiler doğru ise veya doğruya yakınsa, Çin’in tarım ve endüstri alanlarında ABD’den daha fazla katkı koyduğu, ancak ‘services’ branşında ABD’nin büyük üstünlüğü var... Bu bilgiler doğrultusunda az da olsa iki ülkenin ekonomilerini kıyaslayabilmek ve değerlendirmek olası. Peki sorun  nerede? Bu en büyük dünya sorununu sorun yapan ne? Çıkarlar, politik çatışmalar, güç dengelerinin çatışması, dünya sorunlarına farklı bakış açıları, politik rekabet.... İki dev ülke arasında ya işbirliği çerçevesi içinde iyi ilişkiler geliştirilecek ya da çatışma alanına kayabilecek diğer dünya sorunlarından dolayı ABD ve Çin’i karşı karşıya tehlikeli bir duruma getirecek... İkinci olasılık kötü sonuçlara gebe...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.