banner913
banner932
banner1032

Dimyata pirince giderken!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 09 Nisan 2015, 20:33

Yıl 1955, Eoka tedhiş örgütünün faaliyete geçmesiyle birlikte, 1934 te kurulan ve azınlıkta olmasına rağmen Kıbrıs Türklerinin de kurucusu olduğu Kıbrıs Futbol Federasyonundan 1955 te Türkler kovulur.

EOKAnın faaliyete geçmesinin tam yedi ay sonrasında, kuruluş tarihi olarak kabul edilen 29 Ekim 1955 te Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu kurulur.

Allah Rahmet eylesin, Ahmet Sami bey bu oluşumun başını çekenlerdendir.

Altısı birinci küme, otuz dördü ikinci küme olmak üzere 40 Türk spor kulübü oluşturulan Türk Spor Teşkilatına bağlanır.

Makaleme, Futbol Federasyonunun giriş tarihçesini anlatarak neden başladım bilir misiniz?

Zahmet gösterip internet marifetiyle bile olsa Kıbrıs taki Türk gençliğinin spor yapma hevesinin tarihin her döneminde Rumlar tarafından engellenişini gözler önüne sermek için!

Rahmetli Mustafa Defteralı abiden KOPtan nasıl dışlandıklarını, Çetinkayanın şampiyonluk şildinin yıllar sonra Türklere nasıl gönderildiğini çok dinledim.

Evet Kıbrıs Türk gençliği futbol sporu bakımından talihsizlikler yaşamıştır.

Bir zamanlar takımlarımızla maç yapmaya gelen Galatasarayı, Fenerbahçeyi, Beşiktaşı ve daha nice güzide Türkiye takımlarının gençlerimizle yaptıkları karşılaşmaları bilen biriyim, izleyen bir kimseyim.

Bunları yaşamış biri olarak bu gün, Güney takımları ile karşılaşma yapan Türkiye, kan kardeşleriyle, ırktaşlarıyla FİFA kuralları gereği antrenman maçlarına bile çıkamayan bir ortama sokuldu !

FİFAnın koyduğu, spor evrenseldir ve politikanın dışında değerlendirilmelidir kuralına rağmen FİFA, spora politikayı, ırkçılığı, taraf olmayı sokan bir kuruluş konumundadır.

FİFA, özelde Kıbrıs Türk futbolunu ama genelde Kıbrıs Türkünü Rumlara yama yapma, egemenliği altına sokma hevesindedir.

Görüşme masasında yapamadıklarını KTFF marifetiyle gerçekleştirme peşindedir.

En bariz örneği verecek olursak, Kıbrıs Türk sporuna yapmış olduğu ayırımcılıktır, yıllardır uygulattığı ambargolardır.

KTFF u, tüm bunların ve de yaşananların farkında değimlidir ?

1955te Rum şövenizminin dürtüleriyle KOPtan kovulan Türkleri o tarihten itibaren arayıp sormayan, uzlaşma adına kılını bile kıpırdatmayan Güney Kıbrıs bu gün neden kollarını açıp kerhen ve yine de tereddütler içinde KTFFnu kucaklar gözükmektedir.

Çünkü bu gün Kıbrıs Türk Futbolunu temsil edenler ne acıdır ki kayıtsız şartsız teslimiyet içindedir ve KOPun tahakkümüne boyun eyer bir tevekkül içindedir!

Rum basını “Türklerin KOP a üyeliği o kadar da kolay değildir” ifadelerini kullanırken şunu vurgulamakta yarar görüyorum “KTFFnun  KOP altında faaliyet gösterebilmesi de hiç kolay olmayacaktır.

 

İşin sonunda, Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da vardır !

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.