banner913
banner932
banner1012

BMGK BEŞLİSİ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 29 Temmuz 2021, 14:04

Geçen gün BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin’den Türkiye’ye Maraş konusunda sert kınama geldi. Bilindiği üzere, Maraş’ın BM tarafından yönetilmesini talep eden BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararları vardır. Kısacası, Maraş’ın bir kısmının Kıbrıs Türk kontrolüne devredildiğini duyar duymaz, bu 5’li kınamayı yapmış ve BM kararlarına uyulmasını istemiş. Maraş’ın “Kıbrıs Sorunu”  çerçevesi içinde hiç kuşkusuz önemli bir yeri var. Acaba “Ghost Town” olmaktan çıkmaya başlayan Maraş’ın, Kıbrıs Türk toprakları içinde yer alması kaydıyla, Rumların da bu turizm kentinden yararlanmasını sağlayabilecek bir öneriye karşılık KKTC’nin resmen tanınması gündeme gelebilir mi? Yani, “Maraş’ta ortak bir çalışma gerçekleştirelim. Ancak buna karşılık KKTC tanınmalıdır.” gibi bir öneri kabul edilebilir mi? Rum tarafının, böyle bir öneriye hemen “OXİ” diyeceği kesin.
KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, geçen gün kendisiyle görüşmeler yapan İngiltere Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Çözüm Süreci” Koordinatörü Büyükelçi Ajay Sharma ile İngiltere’nin Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Yüksek Komiseri Stephen Lille’ye, Kıbrıs adasında sürdürülebilir çözümün anahtarının KKTC’nin egemenliğinin tanınması olduğunu açıkça bir kez daha belirtmiş. Bu arada KKTC Dışişleri Bakanlığı, Maraş ile ilgili “Kendi toprağımızın bir parçası olan Kapalı Maraş’a yönelik kararlar, uluslararası hukuk ve mülk sahiplerinin haklarına saygı gösterilerek Devletimizin ilgili makamları tarafından alınmaktadır.” açıklamasını yapmış.
KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, Crans Montana’da çöken eski zeminde ısrarın, ancak ve ancak statükonun devamına hizmet edeceğinin altını çizmiş ve Kıbrıs’ta südürülebilir bir çözümün anahtarının, tarafların egemen eşitliklerinin ve eşit uluslararası statülerinin tanınmasıyla mümkün olabileceğini de sözlerine eklemiş. Yani Sn. Tatar, KKTC’nin dönüşü olmayan bir yolda olduğunu ve bu Devletin eşit, egemen ve eşit uluslararası satüsünün kabul edilmesinin tek çıkar yol olduğunu bir kez daha dünyaya duyurmuştur. Esas önemli gelişme de budur. Şimdi, KKTC bu kararlılıkla ve birlik içinde yürümeye devam ederse eninde sonunda hedefe varacaktır. BM Güvenlik Konseyi 5’lisine rağmen...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.