banner913
banner932
banner1012

1 AĞUSTOS TOPLUMSAL DİRENİŞ BAYRAMI VE ÖNEMİ (3)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 05 Ağustos 2020, 11:18

Türk Mukavemet Teşkilatı  TMT’nin kuruluşunu duyuran  ilk bildirisinin   26-27 Kasım 1957 akşamı dağıtılmasından sonra  TMT’nin  örgütlenme ve savunma çalışmaları daha da  hız kazanacaktı..
TMT’nin kurucuları ; Kıbrıs Türk Halkının mücadelesi Anavatan Türkiye tarafından her yönüyle ve  tüm olanaklarıyla ele  alınmadıkça Rum-Yunan ikilisinin Megali İdea hayallerini gerçekleştirilmesi adına  faaliyete geçen EOKA tedhiş örgütüne karşı  başarılı olunamayacağında hemfikir idiler.  Tek çare; TMT’ye  Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde düzen verilmesi  ve silahlandırılması için  ilk fırsatta  Türkiye’deki ilgililerden talepte  bulunulmasında TMT’nin kurucuları kararlı idi.
Bu fırsat, 2 Ocak 1958’de ele geçecekti. O günde Rauf R. Denktaş ve Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Ankara’da T.C Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’yu ziyaretlerinde TMT ile ilgili isteklerini anılarında anlatırken Rauf R. Denktaş şöyle diyordu:
“Halkın ve köylerin  durumu, EOKA’nın faaliyetleri hakkında Fatin beye bilgi verdim. Biz de TMT’yi kurduk, halk dağınıktı, onu toparladık ama  bu teşkilata silah ve eğitici lazım. Biz bu işi kendi başımıza yürütemeyiz” dedim.
…Zorlu, “Ya öyle mi, size silah gönderirsek alabilir misiniz” dedi. “Alırız tabii , bizim Volkan’dan kalma insanlarımız var… Alabiliriz” dedim.
..Biz TMT örgütünün kuruluş çalışmalarını Kıbrıs’ta başlatmıştık. Çekirdek toprağa atılmıştı. Ama profesyonel uzman askerlerin yönetimine ve yönlendirilmesine kesinlikle ihtiyaç vardı. Anavatanımız  Türkiye’nin desteği olmadan bir yere varılamazdı. Yunanistan bilfiil  EOKA’nın arkasındaydı. Zorlu’ya  bunları anlattım, subay ve silah yardımı istedim.. Kaynak: Rauf R. Denktaş, Belge Dergisi;  Aydın Akkurt, Türk Mukavemet Teşkilatı, 1957-1958 Mücadelesi, s.88, Bayrak Matbaacılık, Aralık 1999, İstanbul
Kıbrıs Türkü “Adaya Türk askeri gönderilsin” çağrılarını tekrarlarken, Ali Conan ve Necdet Beyazıt isimleriyle pasaportlarını almış bulunan Yarbay Rıza Vuruşkan ve Yüzbaşı Mehmet Özden, “bankacılık ve teftiş” konularında eğitimlerini tamamladıktan sonra Ankara’daki İş Bankası’ndan aldıkları birer yazı ile vize almak üzere İngiliz Büyükelçiliği’ne  başvururlar…
..Yarbay Rıza Vuruşkan’ın “Not Defteri”ndeki  21 Temmuz 1958 tarihli anıları şöyledir:
21 Temmuz’da İş Bankası’ndan bir yazı ile ve vize almak üzere İngiliz Konsolosluğu’na müracaat ettik. Vizenin süratle  alınması için telgraf ve telefonla muamele  yapacaklarını söylediler. Alel hesap 30 lira aldılar. Kaynak: Prof.Dr. M. Derviş Manizade, “65 Yıl Boyunca Kıbrıs, Yazdıklarım, Söylediklerim”, s. 573-582, Mart 1993; Aydın Akkurt, Türk Mukavemet Teşkilatı, 1957-1958 Mücadelesi, s.341, Bayrak Matbaacılık, Aralık 1999, İstanbul
Kıbrıs’ta kanlı boğuşma yaşanırken, 31 Temmuz 1957 Perşembe günü Ankara’dan Lefkoşa’ya  hareket eden  T.H.Y  uçağının çok önemli iki yolcusu vardı. Sessiz sedasız bir şekilde Lefkoşa Havaalanı’na ulaşan bu iki yolcu, İş Bankası Müfettişi Ali Conan ve Müfettiş Muavini Necdet Beyazıt’tır.   İş Bankası Müfettişi Ali Conan, Kıbrıs’a “TMT Lideri” olarak gönderilen ve heyecanla  beklenen  Yarbay Rıza Vuruşkan’dan başkası değildi..
TMT’nin Kıbrıs’ta ilk hücresi Ağustos 1958 başlarında oluşur. Dr. Fazıl Küçük (Ağrı), Rauf R. Denktaş (Toros), Dr. Burhan Nalbantoğlu, Osman Örek, Kemal Şemi, yemin içerek görevlerini omuzlarlar. Ardından Sancaklarda komuta kadrosunu oluşturmak   göreviyle Necdet Hüseyin, Dr. Orhan Müderrisoğlu (Larnaka İlçesi), Halit Kazım (Baf İlçesi) Dr. Niyazi Manyera (Mağusa İlçesi),  Dr. Şemsi Kazım, Dr. Necdet Ünel (Lefkoşa İlçesi) vs kutsal yemini içerek yetki ve sorumluluk alırlar.  Bu sıralarda Zirköy ve Antalya  Eğitim Kampları faaliyete geçer, TMT üyelerinin , kod adı (Hasret) olan silah eğitimine gönderilmesi başlar.. Kaynak: Mehmet Salih Emircan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Tören, Bayram ve Anma Günleri, s.85, Kıbrıs Türk Mücahitleri Derneği Yayını:11, Ekim 2010
TMT’nin ilk örgütlenmesinde Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu , Kıbrıs Türk’tür Partisi, Kıbrıs Türk  Liseleri Mezunlar Birliği , Türk Spor Kulüpleri, Türk Liseleri, Türk Polisleri ve öğretmenleri temel olarak alınırken, köylerde ise güvenilir Türk Muhtarlarının çevresinde sağlam ve güvenilir “nüveler” oluşturulması çalışmaları başlatılır..
Türk Mukavemet Teşkilatı, kuruluş amacına uygun olarak organize edeceği savunma için en önemli şey olan silahlanma çalışmalarını 1 Ağustos 1958 tarihinden itibaren başlatır. 16 Ağustos günü ilk bereket  Erenköy’e vasıl olur.  Teslim alınan “Bereket”,  “bereket çadırlarında” depolanır. “Bereket”; TMT emrine  Türkiye’den gönderilen  savunma amaçlı her çeşit silah ve patlayıcı yükünün kod adıdır. Çok büyük bir kısmı balıkçı sandalları ile ve de   her türlü risk göze alınarak taşınan  “Bereket”, Erenköy  bölgesindeki “Bereket çadırlarına  teslim edilir, geçici korumaya alınırdı. Daha sonraki günlerde  “bereketin teslim alındığı  Erenköy bölgesine  Yeşilırmak köyü, Akdeniz köyü; Girne’nin 3 mil doğusunda bulunan  3. Mil sahili ile  Karpaz Yarımadası’nda Balalan (Bladanisyo) Köyü de eklendi…
Bereket çadırlarına depolanan yük daha sonraki günlerde, İngiliz Sömürge İdaresinin ve Rum halkının dikkatini çekmeden fakat yaşamsal büyük risk alınarak adsız kahramanlar tarafından çeşitli yöntemlerle Kıbrıs’ın her tarafındaki direniş noktalarına ulaştırıldı..  Kaynak: Mehmet Salih Emircan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Tören, Bayram ve Anma Günleri, s.87, Kıbrıs Türk Mücahitleri Derneği Yayını:11, Ekim 2010
16 Ağustos 1958 tarihinde  Kıbrıs’a vasıl olan ilk bereketi, Erenköy balıkçılarından Vehbi  Mahmutoğlu ve Asaf Elmas 15 ayaklık bir sandal ile taşımışlardır.  Vehbi Mahmutoğlu başkanlığındaki ilk “Bereket Arıları ise Asaf Elmas, Cevdet Remzi, Feridun Hamza, Nevzat Nasır, Behaeddin Sabri, Hikmet Rezvan, Lütfi Celul, Hüseyin A. Hikmet, Ahmet Cemali ve bazı isimsiz kahramanlardan oluşuyordu…
Türk Mukavemet Teşkilatı adına ilk silah eğitimi, 18 Ağustos 1958 tarihinde Ankara’da Özel Harp Dairesi Başkanı E.Tümgen. Daniş Karabelen  (Kod adı Cankurt) tarafından verilmiştir. Bu eğitimi alan hasretçilerimiz,   Dr. Burhan Nalbantoğlu, Saydam Ahmet, Salih Boyacı, Mehmet A. Akpınar, Salih Biray, İsmet Cin, Hilmi Şevket ve  Bayraktarlık karargahı telsizcisi Besim adındaki  direnişçilerdir. TMT hasret kafileleri, bundan sonra da her ay 30-50 kişilik kafileler halinde hava, deniz yoluyla Türkiye’de “Zirköy” ve  Antalya  kamplarında askeri eğitim aldılar. Kaynak: Mehmet Salih Emircan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Tören, Bayram ve Anma Günleri, s.87, Kıbrıs Türk Mücahitleri Derneği Yayını:11, Ekim 2010
Kıbrıs Türk Halkı; Rum-Yunan ikilisinin Megali İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’i gerçekleştirme adına  1 Nisan 1955 tarihinden itibaren verdiği ulusal direnişinin kazanımlarını  19 Şubat 1959 Zürih ve Londra Antlaşmalarıyla elde etmeye başlayacaktı.
Kıbrıs Türk Halkı  yüce Türk milletinin kopmaz bir parçası olarak  sürdürdüğü  yüz yıllık direnişinin sonunda siyasi eşitlik ve egemenlik haklarıyla  16 Ağustos 1960 Lefkoşa Antlaşmalarıyla  Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kurucu ortağı oluyordu..
Ancak çok büyük umutlarla kurulan 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti;  Rum-Yunan ikilisinin  Megali idea hayalleri nedeniyle 21 Aralık 1963’te  Rumların Akritas Planı adı verdikleri planı uygulamaya koyarak  Adada yaşayan  bütün Kıbrıslı Türkleri ortadan kaldırmaya yönelik girişimleriyle  ortadan kalkacaktı… DEVAM EDECEK..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.