banner913
banner932
banner1012

Turizim bir kültür işidir!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 28 Eylül 2015, 11:59

Dünya Turizim gününün kutlandığı şu günlerde turizimle ilgili görüş ve düşüncelerimizi aktarmak, nedenler bilinenlerden bile olsa, karşılaşılan sorunları ortaya koymayı bir zorunluluk olarak düşünüyorum!

Biliyorsunuz, bir kaç ay önce oluşturulan CTP-UBP koalisyonuna gelene kadar 2015 Turizim sezonu kapanmış, atı alan üsküdarı çoktan aşmıştı.

Yeni kurulan hükümete sadece turizimde sezonun meftasını kaldırmak kalmıştı!

KKTC de Turizim sektörü Üniversitelerle birlikte lokomotif olması gereken bir konumda anılmasına rağmen, maalesef  gerektiği şekilde girişimlerde bulunulmadığından 2014 ve 2015 te istenilen hedeflere ulaşmak hayal olmuştu.

Hatırlayacaksınız , Maliye Bakanlığı ile Turizim Bakanlığının farklı kulvarlada koşmaları sonucunda tam bir fiyasko yaşanmış, istenilen sonuçlara ulaşmak hayal olmuştu!

Turizim fonu olarak adlandırılan fonun “amaçların dışında kullanılıyor” görüşleri içinde davranan Maliye Bakanlığı, harcamaları adeta durdurmuş bu nedenle turizim nefessiz kalarak adeta boğulmuştu!

Bir anlamda “Papaza kızanlar orucu bozmuştu”

Kısa bir zaman önce Turizimde 2016 hedefiyle Cumhurbaşkanlığında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncının başkanlığında, Turizim Bakanı Sucuoğlu, Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu ve Turizim Örgüt temsilcileriyle bir toplantı yapılarak görüşler ortaya konmuştu.

Yapılan toplantının ne sonuçlar vereceği henüz meçhul

ancan toplantı sonrası Faiz Sucuoğlunun bir ifadesinden yola çıkarak önemli bir başlığa vurgu yapmak istiyorum.

Bakan Sucuoğlu Turizmin yeteri kadar ilgi görmediğini, değerinin hala anlaşılmış olmadığını ifade ederek, turizmin sadece turizm bakanlığı ile yürütülecek bir iş olmadığını, turizmin KKTCde yaşayan herkesle Adan Zye yürütülmesi gereken bir sektör olduğunu belirtmişti.

Doğru söze ne denir!

Zira Turizim bir kültür işidir.

Kültürümüzde yardım severlik ve misafirperver bir anlayış yoksa, yabancı dil konusunda zorluklar yaşanıyorsa, bir de turist “kazıklanacak enayi” gözü ile görülüyorsa, ağzınızla kuş tutsanız nafile uğraşıyorsunuz demektir.

İş bununlada kalsa iyi!

Yukarıda, Maliye Bakanlığının CTP-DP Koalisyon döneminde Turizim fon hesabının musluklarını kapattığından söz etmiştim.

Turizim fuarlarına  “tasarruf” yaklaşımı içinde katılım gerçekleştirilmiyorsa, belli başlı kilit acenteler “yemlenmiyorsa” işiniz yine yürümeyecek demektir.

Zira dünyada yapılan Turizim fuarlarında “çark” böyle dönmektedir!

“Gör beni, göreyim seni”

Bütün bunlara ilaveten, bir ada ülkesi olan KKTC ye ulaşımda  zorluklar ve kısıtlamalar, söz konusu ise, ulaşımda  iradeniz ve de insiyatifiniz dışında gelişmeler varsa, işiniz yine “Allaha kaldı” demektir!Bu koşullarda

hele “Turizimde çağ atlatmak” “patlama yapmak” tamamen hayalden ibarettir!

 

Dünya Turizim gününde böylesi başlıkları ele almak, konuşmak insana belki acı gelebilir ama acının üzerine gidildiği takdirde ancak başarı elde edilebilinir!

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.