banner913
banner932
banner1012

Trafikte halk eğitimi ve Girne


Hasan ÇERKEZOĞLU

Hasan ÇERKEZOĞLU

Okunma 21 Mart 2017, 12:40

‘ Gün geçtikçe azalmakta olan trafik terbiyesinin halkımızın bütün seviyelerine aşılanması için trafik eğitim müessesinin kurulması zarureti hasıl olmuştur. Trafik probleminin çözülmesinde hepimiz vazifeli ve hisseli olduğumuzu öğrenmemiz ve bilmemiz gerekmektedir ‘.

 Bugün ehemmiyet derecesini henüz halkımızın gerekli ölçüde kavrayamadığı bir ‘TRAFİK PROBLEMİ’ ile karşılaşmış bulunuyoruz. Günler geçtikçe bu konuda hayatı değerler ile çok bilgilere muhtaç olduğumuz daha iyi anlaşılıyor. Biraz derinleştirirsek sayfalar dolusu izahları ile birlikte ortaya koskoca bir ilim çıkıyor. Çok güç ve karmaşık sanılan bu yeni ilmi her vatandaşın kolayca anlayabileceği her yaştakinin anlayabileceği basit bilgiler haline getirmeye ve ezberlenecek kadar kısa ve katı ifadeler ile belletmeğe ihtiyaç hasıl olmuştur, hatta geçmiştir.

Bölgelerimizde 1963 senesinden 1974 öncesine kadar ne trafik problemi vardı, nede trafik Kanunu, nede trafik tüzüğü. Sadece birkaç kasabada trafiği tanzim eden birer basit Belediye Tüzüğü mevcuttu. Bu tüzüklerde kasabalarımızda ‘Kişiye özel’ park yerleri ‘Kliniğe ait park yerleri’ ayırmak suretiyle Ammeye ait yollar kişilere parsellenmişti… Şehirler arasında ne usul vardı, nede nizam. Herkes dilediği gibi araçlarını sürer giderdi ve elbette bu gidiş bazı kötü alışkanlıkları getirmiştir.

Bugün bütün dünyada tatbik edilen usul ve kaideleri bugünkü şartlar karşısında pek mükemmel bir tarzda ihtiva ve Devletimizin her köşesinde tatbik edilmesi gereken 21/74 Kara yolları Trafik Yasası ile Trafik tüzüğü hazırlanıp yürürlüğe konmuştur. Bu yasanın hazırlanmasında benimde büyük emeğim vardır. Daha doğrusu bu yasa benim eserimdir. Unutulmamalı iyi yasa yoktur, iyi uygulanan yasa vardır.

       Trafik sorunlarında başarılı olabilmemiz için trafik probleminin çözülmesinde hepimizin vazifeli ve hisseli olduğumuzu öğrenmemiz ve bilmemiz gerekmektedir. Buna inanırsak ve bize düşen bu küçük payı benimsersek trafik problemini çözmüş olacağız.

Devam eden tereddüt ve kusurlarımızın başında, halkımızı Trafik konularında aydınlatmamış olmamızdan ileri geldiğine hiç şüphemiz olmamalıdır. Genel olarak Kanun ve tüzükler bizlere sadece usul ve yasaları bildirmekte teknik, sosyal ve pratik bilgiler vermemektedir. İşte bu nedenle hiç gecikmeden bir Trafik ‘EL KİTABI’ hazırlanmalıdır. Hazırlanacak kitap her vatandaşın hissesine düşeni yapabilmesi için gerekli ve aslında çok zevkli olan trafik bilgilerinin derinliğine ve genişliğine en esaslı ve merak çeken konular seçilerek kuru bir ilim ve yahut ağır bir hukuk ifadesi kalıbından çıkarılıp açıkbir halk dili ve ilgi çeken metod ile öğretilmesi maksadıyla hazırlanmalıdır. Halkın aydınlatılması usul ve kurallara alıştırılması için çok geniş trafik kampanyaları başlatılarak yıl boyu devam ettirilmelidir….

2016 YILINDA GİRNE VE ÇEVRESİNDE MEYDANA GELEN ÖLÜMLÜ KAZALARIN DÖKÜMÜ

TARİH VE YER

                ÖLÜ SAYISI

6 Şubat 2016 Girne Alsancak Çevre Yolu

                        1 ölü

4 Mart 2016 Girne İskendorun Caddesi

                        1 ölü

25 Nisan 2016 Girne anayolu Boğaz mevki

                        1 ölü

1 Haziran 2016 Lapta Oteller Bölgesi

                       1 ölü

7 Temmuz 2016 Boğazköy

                        1 ölü

21 Temmuz 2016 Boğazköy Dikmen yolu

                        1 ölü

22 Temmuz 2016 Kozanköy yolu

                        1 ölü

4 Ağustos 2016 Erdemit kavşağı

                        1 ölü

20 Ekim 2016 Girne çevre yolu Zeytinlik kavşağı

                        2 ölü

7 Ekim 2016 Girne Karaoğlanoğlu Caddesi

                        1 ölü

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.