banner913
banner932
banner1012

TANITIM  -  PROPAGANDA


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 16 Ağustos 2017, 12:02

 

 

KKTC’nin yıllardır süregelen iki önemli sorunu var. Birincisi tanıtım, ikincisi ise propaganda. Bazıları, KKTC’nin tanıtımının üst seviyelere ulaşamamasının nedenlerinin başında yıllardır süren ve Allaha şükür sona eren “Kıbrıs Sorunu” müzakerelerinin geldiğini iddia etmektedir. Bu bir dereceye kadar doğru olabilir. Ancak, gene de ülke tanıtımının dış dünya merkezlerinde yapılması ön planda olmalı. Tanıtım, sürekli, sistematik ve profesyonelce yapılmalıydı. Yani “Kıbrıs Sorunu” müzakerelerine rağmen... Tabii ki dış dünyada 24’ün üzerinde KKTC temsilciliklerinin bulunması ve bu temsilciliklerin arada bir önemli tanıtımlar gerçekleştirdikleri bir gerçek. Tanıtım, konuya ilişkin olarak, gerekli kadroların oluşturulması ve tanıtım yapan birimlerin sistematik bir biçimde sahne alması  ile daha güçlü bir biçimde gerçekleşecektir.

Gelelim propagandaya: Etkin propagandanın üç altın kuralı var. 1. To consolidate Home opinion. 2. To demoralize enemy opinion. 3. To manipulate world opinion. Yani 1. İçdeki propagandayı güçlendirmek. 2. “Düşman”ın görüşlerini demoralize etmek. 3. Bize ilişkin dünya görüşlerini manipule etmek. Bu üç kuralı gerçekleştirdiğiniz takdirde, propagandanız etkin bir duruma gelecektir. Tabii ki, bu üç kuralı gerçekleştirirken yapılacak bir sürü iş var. Çok basit, ancak basit olduğu kadar önemli olan bir örnek verelim. Biz kuruluşlarımızın başına hep “Kıbrıs Türk” koyarız. Örneğin “Kıbrıs Türk Ticaret Odası” ve “Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu” gibi. Bunlar değişmeli. “KKTC Ticaret Odası”, “KKTC Futbol Federasyonu” olmal, vb. vb. “Kıbrıs Türk” toplumu çağrıştırır, KKTC ise devleti çağrıştırır. Bu kadar basit...

Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın tanıtımda önemli ve başarılı girişimleri var. Bu girişimler ve ardından gelen başarılar, iyi kadroların profesyonelce çalışmalarının bir sonucu olarak gerçekleşmiştir. Hiç kuşkusuz, propagandanın birinci kuralını uygulamak, yani kendi evinizdeki, içdeki propagandayı  güçlendirmek çok önemlidir. “ oKendi evimizi düzene koyalım” denildiği zaman, bu birinci kuralın gerçekleşmesidir önemli olan. Bu kuralın tam anlamıyla uygulanması çok önemlidir. Başka bir konu daha var. İçdeki düzeni düzeltmek ve güçlendirmek KKTC’de iyi ve başarılı düzenlemelerin sonuçlandığını göstermek, duyurmak ve vurgulamaktan geçer. Burada KKTC medyasının rolü büyüktür. Nitekim KKTC medyasını incelediğiniz zaman iyi ve başarılı uygulamalara çok daha fazla geniş yer verildiğini görürsünüz. İyi ve pozitif olaylar, çalışmalar, etkinlikler, vs. vs. sürekli KKTC medyasında yer almalıdır. Tanıtım ve propaganda birlikte yürütülürse mutlaka iyi sonuçlar alınacaktır.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.