banner913
banner932
banner1012

TANINMAYI DEĞERLENDİRMEK


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 20 Aralık 2017, 11:20

Tanınmayı iyi değerlendirmek gerekir. Tekrar Rumlarla masaya oturup federasyon çözümünü gerçekleştirmek için görüşme yapmanın mümkün olmadığı ortada. Bunu üç-beş federasyoncu hariç kimse istemiyor. Ancak devletten devlete görüşmenin de hiç bir yarar sağlamayacağını görmek gerekir. Devletten devlete görüşme ne demek oluyor? Bir defa Rumlar bizim KKTC devletini tanımıyor. Tanımamakla kalmayıp, ortadan kalkması için her türlü oyuna başvurmaktadır. Bu durumda, devletten devlete görüşme veya müzakere mümkün değildir. Mümkün olsa bile anlamı yoktur. Bu adada iki ayrı devlet ayrı ayrı yollarına devam edecekse neden devletten devlete görüşme yapılsın ki?...
Halkın istediği KKTC Devletinin tanınmasıdır. KKTC tanındıktan sonra devletten devlete müzakere edilecek birşey kalmaz ki... Rumlarla neyi görüşeceksiniz ? Sizi hiçbir zaman tanımayan, ortadan kalkmanız için net bir politika izleyen Rum Kıbrıs Cumhuriyeti ile neyi görüşeceksiniz? Rumların KKTC’nin tanınmasını kabul ettiklerini farzedelim (ki  böyle bir şey hiçbir zaman gerçekleşmeyecek) o zaman iki ayrı devlet ekonomi ve turizm konularında işbirliği yapabilir. Kısacası her konuda iki ayrı devletin işbirliği yapması söz konusu olabilir.
Ancak bunlar hep hayaldir. Devletten devlete müzakere yapmakta hayaldir ve gerçeklerle hiç bir ilgisi yoktur. Tanınmanın değeri ancak KKTC tanındıktan sonra ortaya çıkacaktır. Rumlarla federasyon veya devletten devlete müzakere fikirleri tamamıyla ortadan kalkmalı. Uluslararası toplum tarafından kabul görmenin yolu budur. (Tabii tanınma isteme şartıyla...) Kıbrıs adasında iki ayrı devlet çözümü, bazıları beğense de,  beğenmese de gerçekleşmiştir. Bu olayın resmileşmesi de tanınmanın son aşamasıdır. Biz KKTC olarak son aşamaya ulaşmış bulunuyoruz.
Bu tanınma olayını görmemek mümkün mü? Rumların devletten devlete müzakere yapma niyeti olmadığı ortada. Rumlar KKTC devletinin adını dahi duymak istemiyor. Nerde kaldı KKTC’yi tanımaları... Rumlar KKTC’yi hiçbir zaman tanımayacak. O halde, nedir bu devletten devlete görüşme istemi? Bize göre böyle bir devletten devlete görüşme isteminin hiçbir mantıklı yanı yok. KKTC tanınma ister ve tanınır. O kadar... Bunun başka yolu yoktur. Hem zaten artık uluslararası toplum da iki taraf arasında tekrar görüşme sürecini başlatmanın hiçbir anlamı olmayacağını anlamıştır. Tanınmayı değerlendirirken herhangi bir ortaklığın gerçekleşmesinin mümkün olmadığını anlamak lazım. Artık geriye dönüş yok...   

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.