banner913
banner932
banner1012

Seçim neyi değiştirecek?


Eşref Vaiz

Eşref Vaiz

Okunma 23 Ekim 2017, 10:35

Ocak ayında seçim iki büyük partinin hemfikir olmasıyla kesinleşti. Demokratik rejimlerde seçimler niçin yapılır?

4 yıllık siyasi icraatların hesabını verme ,yarım kalan projelerin nasıl yapılacağının izahatını yapıp halktan destek ve onay istemenin aracıdır seçimler. KKTC gerçeğine baktığımızda gelmiş geçmiş bütün iktidarların en önemli anketlerde ön sıralarda çıkan 3-4 temel meselesi vardır.

1-Ada ülkesi olan ve başka ada ülkelerinde de  mevcut olan işsizlik sorunu

2-Kıbrıs Türk Toplumunun Refah seviyesinin yükselmesi. Demokratik, Çağdaş, Çevreyi koruyan geliştiren insani değerlere saygılı bir yönetim biçimi altında yaşayabilmek

Bu taleplerin ardından vatandaş kendisine verilen hizmetin kaliteli hızlı,nitelikli, ucuz, ulaşılabilir ve çok az bürokratik işlemle gerçekleşmesini ister. Bu kriterler uluslararası kalite ve verimliliğin bilimsel kriterleridir. Kıbrıs Türk toplumuna özgü talepler değildir.

Dünyada toplumların yönetimlerinden aldıkları hizmetlerin kalite ve memnuniyet ölçümleri böyle ölçülüyor.

Bu kriterleri neden sıralıyoruz?

Kıbrıs Türk Toplumundaki karamsar bakış açısı içerisinde yukarıdaki kriterler ütopik bulunuyor. Yazıyı okuyanların şunu söylediğini duyar gibiyim "Bu taleplerden onda birini yapsınlar öpüp başımıza koyarız. Nerde o günler...”

Bu bakış açısıyla bir daha seçimi değerlendirelim.

UBP bir buçuk  yıl önce CTP ile hükümetteydi. Ondan önce CTP-DP hükümetteydi. Ondan önce UBP-DP vardı. 1980’den beri gelmiş geçmiş Hükümetler, yürütme organını oluşturma hakkına sahip olan Partiler,  yürütmede oldukları sürede neleri yapamadılar?

 Niçin yapamadılar? Hesabını hangi seçimde Halka doğru dürüst verdiler? Şimdi neden yine yürütmeye taliptirler?

 Neleri niçin yapamadıklarını söylemeden yine aynı hedefleri Hükümet programlarına yazarak nasıl yapacaklarını izah edecekler mi?

 Neleri niçin geçmişte yapamadıklarını  izah etmeden şimdi nasıl yapacaklarını anlatmaları mümkün mü? Cevap mümkün değilse bu seçimlerden sonrada yukarıda saydığımız kriterler ve hedeflerle ilgili bir beklenti içinde olmamız olası mı?

Peki ne yapmalı?

Seçimde oy kullanmadan önce partilere şu sorular sorulmalı:

1-Bu ülkenin, en yakıcı sorunlarını biliyor musunuz?

Biliyorsanız geçmişte hükümete geldiğiniz dönemde neden çözemediniz? Bu sefer gelirseniz nasıl çözeceksiniz?

2-Hiç hükümete gelmediyseniz rakiplerinizin defalarca olanak yakalayıp başaramadığını siz nasıl yapacaksınız?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.