banner913
banner932
banner1012

Rum-Yunan ikilisinin, AB'nin ve BM'in hedefleri ayni


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 05 Şubat 2015, 11:00

 

Rum-Yunan ikilisi her vesileyle “… tek egemenlik, tek devlet , tek vatandaşlık , tek uluslar arası temsiliyet  diyorlar.  Çoğunluk yönetir, azınlık yönetilir diyorlar. Kıbrıs Cumhuriyeti evrimleştirilerek Kıbrıs Türkleri azınlık olarak Kıbrıs Cumhuriyetindeki yerini almalıdır…” diyorlar.

Özetle Rum-Yunan ikilisinin hedefi bağımsız ve egemen devletimiz KKTCni ortadan kaldırmak ve Kıbrıs Türk halkını  azınlık  bir toplum olarak  ‘sözde  Kıbrıs Cumhuriyetine  bağlamaktır.

ABnin de hedefi KKTCnin  ortadan  kalkmasını sağlamak ve AB  normlarının ve kararlarının Kıbrıs  Türk halkına  uygulanmasını sağlamaktır. AB normlarının tüm Kıbrısta uygulanması demek KKTCnin  ortadan kalkması ve Türk halkının  azınlık olarak Kıbrıs Cumhuriyetine yama olması demektir.

BMin de  hedefinde ilk fırsatta KKTCni  ortadan kaldırmak ve  Birleşik Kıbrısı gerçekleştirmek vardır.

Kıbrıs sorununun bugüne kadar bir anlaşma ile sonuçlanmamasının esas sorumluları  başta BM ve ABdir .

Unutmayalım ki 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla Adada akmaya başlayan  Türk kanını durdurmaya yönelik iyi niyetlerle alınan BM Güvenlik Konseyinin 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararlarının esas amacı Adaya Barış Gücü askerinin konuşlanmasını sağlamaktı. 

Bu kararlar ilerleyen yılların istismar edilmesiyle  BM Güvenlik Konseyinde alınan 541 (1983 ) ve 550 (1984 ) sayılı kararlarla Rum yönetimine dönüşen ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin , Kıbrısta “Tek Meşru Devlet” ve   “Tek Meşru Hükümet” olarak tanınması istenirken 15 Kasım 1983de uluslar arası hukuka uygun olarak ilan edilen KKTCnin tanınmasına engel olunmuştur.

Diğer taraftan AB de “Uluslar arası Anlaşma”lara rağmen  Güney Kıbrıs Rum Yönetimini , Kıbrıs Cumhuriyeti olarak  1 Mayıs 2004 itibarıyla ABne tam üye yapmışlardır.

Kıbrıs Türk halkı olarak, KKTC olarak garantör devlet Türkiye olarak  ABnin KKTCne yönelik atacağı her adımı dikkatle izlemek  ve değerlendirmek durumundayız.

KKTC devleti ve hükümetleri olarak, Türkiye olarak  ABnin sinsi planlarını uygulamasına fırsat vermemeliyiz. AB muktesabatı ve Birleşik Kıbrıs gibi konuların gündeme gelmesine izin vermemeliyiz. 

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen  Bart Eide aylardan beridir Rum lişderi Anastasiadisi müzakare masasına  getirmeyi başaramadı. Son olarak Eide , Aralık ayının ilk yarısında Brüksele giderek  üst düzey AB yetkilileriyle görüşmelerde bulunmuştu. O günde Rum basınında , ABin “tarafların müzakere masasına dönmesini sağlayacağına dair teminat verdiği” şeklinde beyanlar yer alıyordu. Bilinmelidir ki Kıbrıs konusunda taraf olan AB arabuluculuk yapamaz.

Rumlar, Kıbrısta tek halk olduğunu ve tek halkın self-determinasyon hakkı olduğunu savunmaktadır.

Kıbrıs Türk halkı olarak , “…Kıbrısta dini, dili , kültürü, ırkı  tamamen farklı iki ayrı halk vardır ve bu iki halkın ayrı self-determinasyon hakları vardır…” diyoruz.

Şubat 1959 Zürih ve Londra Anlaşmalarıyla self-determinasyon  hakkını kazanan , 1959da yapılan ayrı seçimlerle  bu hakkını kullanan ve de  1975de Kıbrıs Türk Federe Devleti referandumu ile bir kez daha kullanan  Kıbrıs Türk halkı , 1983de KKTCni ilan ederken   bu hakkın 3. Kez kullanmış ve kendi  geleceğini belirlemiştir.  Böylece Kıbrıs sorunu yasal açıdan çözüme ulaşmıştır.

KKTC 1983den günümüze kadar kökleşerek güçlenmiş ve  BM tarafından tanınmış bağımsız ve egemen     diğer devletlerden farklı bir yanı kalmamıştır.

Unutmayalım ki self-determinasyon hakkımızı yitirdiğimiz gün Kıbrıs Türk halkı  , önce  “halk” statüsünü, sonra da “toplum” statüsünü kaybederek, Rumların istediği gibi  “azınlık” haline gelecektir.

Rum-Yunan ikilisi  Kıbrısta adil ve kalıcı bir anlaşma ve uzlaşma istememektedirler.  Rum tarafı müzakerelerin sonuca ulaşması bir yana , müzakerelerin  olası bir uzlaşma ve anlaşmaya   yaklaşmaması için de ellerinden geleni yapmaktadırlar.

Dünyada devletini yitiren ve huzur içinde yaşayan bir halkın varlığından söz etmek mümkün değildir!....

Rum-Yunan ikilisinin hedefi bellidir. Rumlar,  ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyetini tanımasını istemektedir. Rumlar, KKTCnin ortadan kaldırılmasını ve kendilerince Kıbrıs Türklerinin Rum devletine dönüşen Kıbrıs Cumhuriyetine azınlık olarak yama olmasını ve de osmosis yoluyla Girit misali yok olmasını beklemektedir…

 

Kıbrıs Türk halkı olarak, KKTC Hükümeti olarak , KKTC Cumhurbaşkanı olarak  ve Türkiye olarak bu  iddiaları  tümüyle ortadan kaldırmak için yeni politikalar üretmek durumundayız.  Bunun için de 31 yıllık bağımsız ve egemen bir devlet olduğumuzu her vesile ile gündeme getirip KKTCnin tanınması için çalışmalara başlamak durumundayız.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.