banner913
banner932
banner1012

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE 19 MAYIS 1919’A GİDEN YOL (11)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 30 Mayıs 2020, 15:34

19 Mayıs 1919’da, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Samsun’a çıkışı Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli aşamasıdır. 

Ulusal Kurtuluş Mücadelesine giden yolda ilk adımın  atıldığı Samsun yolculuğu 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile  başlıyordu.. Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluşa  giden  yolun  başlangıcında 16 Mayıs  1919 Cuma günü saat 17.55 sıralarında “Bandırma Vapuru” ile  Galata Rıhtımından yolculuğa başlamıştır.

17 Mayıs 1919 Cumartesi günü gecesi saat 23 civarında  İnebolu Limanına, 18 Mayıs 1919 Pazar günü de  öğle üzeri saat 12.00’de Sinop Limanına yanaşmıştır.  19 Mayıs 1919 Pazartesi günü sabahı saat 06.00 gibi Samsun-Tütün İskelesi’nde puslu bir havada yolculuğu tamamlamış ve saat 08.00 gibi Anadolu topraklarına ayak basmıştır…

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak için çıktığı yolda 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Bu tehlikeli yolculukta  Atatürk’e 22 Subay/Astsubay, 25 Er ve Erbaş, 8 katip ve 21 mürettebat olmak üzere 75 kahraman eşlik  etti.

19 Mayıs 1919 sabahı  Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun’a geldiklerinde  sandalla gemiye  yaklaşan Kurmay Binbaşı Ekrem Bey’le birlikte  iskelenin her iki tarafına sıralanmış halk ve işgal kuvvetlerince  silahlarına   el konmuş bir müfreze tarafından karşılanmışlardı..

O günde Mustafa Kemal Paşa Mantika Palas  Oteli’ne yerleşirken otelin balkonuna da 9. Ordu Müfettişliğinin bayrağı asılıyordu. Mustafa Kemal Paşa’nın Karargahı ise  Karadeniz Oteli’ne yerleşmişlerdi.

19 Mayıs 1919 günü sabahı Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Paşa ilk iş olarak Padişah’a, Sadrazamlığa, İçişleri ve Dışişleri  Bakanlıkları ile Genel Kurmay Başkanlığı’na 5 ayrı şifreli telgraf çekerek göreve başladığını bildirdi. Kaynak: sabah.com.tr/yazarlar/erhan-afyoncu/2020/05/17 ingilizin-gozu-acildiginda-ataturk-samsuna-çikmişti

Türk Milleti I.Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı  ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla  Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 16-19 Mayıs 1919’da İstanbul’da başlayan  yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgelemektedir. Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem, Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile  başlamasından anlaşılmaktadır.

Samsun’a çıkışını Mustafa Kemal Atatürk , Nutuk’ta  şöyle anlatmıştır:

“1919 yılı Mayıs’ının 19’uncu  günü Samsun’a çıktım. Genel durum ve manzara: Osmanlı devleti içinde bulunduğu durum, Dünya Savaşı’nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir  ateşkes antlaşması imzalamış, Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir halde.  Milleti ve memleketi Dünya Savaşı’na sokanlar, kendi hayatları endişesine düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve Hilafet makamında bulunan Vahdettin, soysuzlaşmış, şahsını ve yalnız tahtını emniyete alabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz, korkak, yalnız Padişah’ın  iradesine tabi ve onunla beraber  şahıslarını  koruyabilecek herhangi bir duruma razı, ordunun elinde silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta . İtilaf Devletleri, ateşkes antlaşmasının hükümlerine uymaya lüzum görmüyorlar. Birer vesileyle İtilaf Donanmaları ve askerleri İstanbul’da, Adana vilayeti Fransızlar, Urfa, Maraş Gaziantep  İngilizler tarafından işgal edilmiş…

…Antalya ve Konya’da İtalya askeri birlikleri, Merzifon ve Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta yabancı subay ve memurlar ve ajanlar faaliyette . Nihayet başlangıç kabul ettiğimiz tarihten dört gün önce 15 Mayıs 1919’da İtilaf Devletleri’nin uygun görmesiyle  Yunan ordusu İzmir’e çıkartılıyor. Bundan başka, memleketin her tarafından Hristiyan azınlıklar gizli, açık milli  emel ve  maksatlarını gerçekleştirmeye, devletin bir an evvel  çökmesine, çalışıyorlardı.” Kaynak: https://www.yenicayaggazetesi.comtr/101-yilonce-76-kisi-bir-vapurda-bir-ulusun-ozgurlugu-ne-acildi-279897h.htm

19 Mayıs 1919, günümüzde İtilaf Devletlerinin  Türk Yurdunu işgaline karşı  Türk Kurtuluş Savaşını başladığı gün olarak kabul edilir..

19 Mayıs 1919’da, Atatürk’ün ulusal egemenliğe dayalı yeni Türk  devleti kurma ülküsünü  yaşama  geçirmek amacıyla  Samsun’a çıkışı şanlı tarihimizde  önemli bir dönüm noktasıdır..

19 Mayıs 1919, atalarımızın uğrunda binlerce şehit vererek vatan yaptıkları toprakların yeniden kazanılmasının yolunu açan  Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç günüdür.

19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal Atatürk’ün, I. Dünya  Savaşı’nda yenik düşen , yorgun ve bitkin bir milletin Türk vatanını  sahiplenerek geleceğini yeniden kurmaya giriştiği, bağımsızlık ve özgürlük için aydınlık  geleceği için umutlarının inanca  dönüştüğü, Türk Milletinin kendi kaderini kendi eline aldığı, Türk Milletinin “Ulusal Bağımsızlık Savaşı” için  örgütlenmeye başladığı bir gündür..

19 Mayıs  1919, Türk Ulusunun emperyalizme karşı başkaldırdığı, “Tam Bağımsızlık” için “Milli Egemenlik” için Türk yurdunun   işgaline karşı “Direniş ve Kurtuluş” Mücadelesi ile  Türk Milletinin kaderini değiştirdiği bir gündür.

19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Egemenliğe  dayanan  kayıtsız şartsız ve tam bağımsız , modern, uygar ve çağdaş yeni bir Türk Devleti’ni kurma  ülküsünü yaşama geçirmek amacıyla Samsun’a çıktığı bir gündür..

19 Mayıs 1919  tarihi  Türk İstiklal Harbi’nin hukuken  ve siyaseten ve de bir anlamda  fiilen başladığı bir tarihtir..

19 Mayıs 1919,Türk milletinin kendi istiklalini kurtarmak  yönünde  kendi azim  ve kararını ortaya koyduğu bir  tarihtir.   Bu tarihten sonra Anadolu’da  Kuva-yı Milliye  derlenip toparlanacak ve Hakimiyet-i Milliye’nin  idamesi için mücadeleye başlanacaktı. Mustafa Kemal Paşa’nın  Samsun’a çıkmadan önce   tasarladığı veçhile  yıkılan bir imparatorluktan   yepyeni ve milli bir Türk devleti hayat bulacaktır. Bu itibarla 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk tarihinde mümtaz bir  mevkie  sahiptir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile birlikte    Anadolu’da  Kuva-yı Milliye  derlenip toparlanacak   ve Milli hakimiyetin  idamesi için   mücadeleye başlanacaktı.. Nitekim verilen mücadeleyle  milli bir Türk devleti hayat bulacaktı.. Bu itibarla 19 Mayıs  1919 tarihinin    Türk tarihinde   mümtaz bir yeri vardır… DEVAM EDECEK..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.