banner913
banner932
banner1012

LEFKOŞA'YA YENİ HASTANE


Züleyha KARAMAN

Züleyha KARAMAN

Okunma 16 Ağustos 2015, 11:18

Türkiye’ de AK Parti hükümetlerinin sağlık alanında yaptığı dönüşüm vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanıyor

Sağlık alanında neler yapıldığını burada uzun uzun anlatmaya hiç gerek yok. Vatandaş hastaneye gittiğinde eski yıllardaki gibi saatlerde kapılarda beklemiyor.

Bazı hastalara evde muayene gidiliyor.

Düzenli olarak kontrolü gereken bazı hastaların ulaşımı sağlanıyor.

Evlerinden alınıp, sonra tekrar evlerine bırakılıyor.

Bakıma muhtaç hasta ve mağdurlar için bakıcı aylığı çıkarılıyor.

Köylere kadar doktor gidiyor. Say say bitmez.

Göreve yeni başlayan Türkiye’ nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, devlet ve hükümet yetkilileri ile kurum ve kuruluşları ziyaret ediyor.

Büyükelçi Kanbay, Cuma günü de, Sağlık Bakanı Salih İzbul ile birlikte Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ ni ziyaret etti, yerinde gözlemleyip, bilgi aldı.

Bu ziyaretten birkaç gün önce, KKTC Sağlık Bakanı İzbul, Lefkoşa’ya yeni bir devlet hastanesi yapılması gerektiğini açıklamıştı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinin fiziki yetersizliği yanında hizmet kalitesi de her zaman sorgulanıyor. Vatandaşın hastaneyle ilgili şikayetleri bitmiyor. 

Büyükelçi Kanbay, hastaneyi ziyareti sırasında, diyaliz bölümünü gezerken, Sağlık Bakanına, hastaların evinden alınıp alınmadığını sorduğu sırada ilginç bir olay da yaşandı.

Böbrek hastası babasını diyalize bağlamak için haftanın üç günü hastaneye getirmek zorunda olduğunu söyleyen bir genç, bu durumdan dolayı iş bulamadığını, iş bulsa da fazla çalıştırılmadığını o an bakan ve büyükelçiye aktardı ve “Ne olacak benim bu halim?...” diye sordu.

Tam da konuşulan konuyla ilgili mağdur bir vatandaş.

Kendisine, yakın zamanda bu sorununun aşılacağı söylendi.

Öğrendiğimize göre, civar bölgelerdeki böyle hastaları belirli zamanlarda evinden alıp hastaneye getirmek ve tekrar evlerine bırakmak için 3-4 araçlık bir çalışma yapılıyor. 

Finansmanı için de Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti’ ne yazı yazıldı. Kısa sürede sonuç bekleniyor.

Lefkoşa Devlet Hastanesi’ nin döküldüğü, artık yükü taşıyamadığı ve Lefkoşaya yeni bir devlet hastanesi gerekli olduğu düşüncesine yeni Büyükelçi de katılıyor.

Yeni hastane için iyi bir yer tespiti, iyi bir proje gerekiyor.

Kaynak mı? Bulunur...

Vatandaş hastaneye gittiğinde, iyi hizmet almak istiyor.

Devletin vatandaşına kaliteli hizmet verme yükümlülüğü var; eğitimi, sağlığı nerden alırsan al diyemez.

KKTC’ de turizm ve eğitim lokomotif sektör olarak kabul ediliyor. Turizm ve eğitimi diğer sektörlerle de desteklemek gerekiyor. Sağlık da bunların başında geliyor.

Ayrıca, adada yeni bir ortaklık için Kıbrıs sorununu çözme uğraşları da sürüyor. KKTCnin kurumlarını güçlendirmesi, hizmet kalitesini artırması, vatandaşlarına güven vermesi olası çözümde gücü olacaktır.

Evet, Lefkoşaya yeni bir devlet hastane şart. 

Bu fikre Büyükelçi Kanbay da tam destek verirken, eli çabuk tutup, iyi bir plan ve proje ile işe başlanmalı. 

Görünen o ki, yeni Büyükelçi, yeni hükümetten hızlı çıktı.

İş zamanı.

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.