banner913
banner932
banner1012

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN VARLIĞI KABUL EDİLMELİDİR (16)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 18 Nisan 2018, 11:16

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde  gerçekleşen  Cumhurbaşkanlığı  seçimlerinde  26 Nisan 2015’te   yapılan 2. turda oyların   %60.5’ni alan   sayın Mustafa Akıncı, KKTC’nin 4’üncü Cumhurbaşkanı oluyordu..

Görevi,törenle  devir aldığı günde yapmış olduğu konuşmada  sayın  Akıncı:  “Kıbrıs’ta  yıllardır  çözümsüz  kalan sorun ve yarattığı statüko sürdürülebilir   değildir; hem adamızın  ve hem de   bölgenin barış ve huzuru  için de   ciddi tehditler  içermektedir…

BM parametrelerinin öngördüğü ve son olarak  11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklama  metninde de ifade edilen, iki bölgeli,  iki toplumlu federal bir çözümde , her iki tarafın da  kazanacağı çok şey vardır. Böylesi bir çözüm, bölgesel istikrara  da katkıda bulunacaktır.  Bu bağlamda,  çözüm odaklı  bir anlayış ve halkın iradesini müzakere masasına   yansıtacak bir kararlılıkla  hareket edeceğim…

Kapsamlı çözüme  ulaşmak  elbette  temel hedeftir. Uğraş alanımızın   esası orası olacaktır. Güven Artırıcı Önlemler, paralel bir süreçte ve ana  hedefe  yardımcı oldukları  sürece  anlamlı olacaktır. Bu çerçevede yeni sınır kapılarının   açılması ve Mobil telefonların  her iki kesimde  de çalışır hale gelmesinin   önemi aşikardır…

10 yıl önce  AB sürecinde  yitirilen  çözüm fırsatının   bir kez daha  var olduğuna  inanmaktayım. Yeter ki tüm taraflar bunun  bir ortak ihtiyaç olduğu noktasında  ayni fikirde  olsunlar ve ortak vizyonla tüm tarafların  kazançlı çıkacağı ortak yarar paydasında  buluşabilsinler..

1968 yılından beri fasılalarla  uzayıp giden   Kıbrıs müzakerelerini  artık olumlu  bir sonuca  bağlamak için  gerekli olan kararlılık  ve irade  bizde mevcuttur. Umarım, sayın Anastasiadis de 2004’te Annan Planı  döneminde  gösterdiği kararlılık benzeri yaklaşımı  sergileyecektir.Sayın Anastasiadis ile ayni yaş kuşağına aitiz. Eğer biz de  çözemezsek, bizden sonraki kuşakların  çözmesi korkarım ki daha da zor olacaktır..

Dolayısıyla böylesi bir günde  çağrım, yıllarca yapılan suçlama ve günah keçisi yaratma  oyunlarına  yeltenmeden, gerçekçilik ve akılcılıkla çözüm doğrultusunda   hareket etmeyi başarmaktır. Yaşadığımız  bu topraklarda,  dini, dili, ırkı, rengi, kökeni ne olursa  olsun  hepimiz yarınlarımızı  birlikte şekillendireceğiz. Elbirliğiyle daha güzel, daha aydınlık bir geleceğe  hep birlikte   ulaşacağımıza  yürekten inanıyorum…” demişti.

O günde GKRY Lideri Anastasiadis: “Birleşme konusunda  Akıncı ile ortak vizyona  sahibiz.. Akıncı’nın   seçilmesi ümit yarattı” diyordu..

23.05.2015’te KKTC 4’üncü  Cumhurbaşkanı sayın Akıncı  ve Anastasiadis, Kıbrıs müzakere tarihinde bir ilki gerçekleştirerek başkent Lefkoşa’nın  Türk ve Rum çarşılarını birlikte gezdi.  Akıncı ve Anastasiadis, saat 11.00’de başkent Lefkoşa’yı ikiye ayıran   sınır hattındaki Lokmacı Barikatında  buluştular. Liderler her iki  tarafta da alkışlarla ve barış şarkılarıyla karşılandı…

Her iki lider önce Türk tarafında  Arasta’yı gezdikten sonra Osmanlı döneminden   kalma  Turistik Büyük Han’ı ziyaret etti. Yol boyunca  esnafla sohbet eden liderlere, Büyük Han’da kahve ve  ekmek kadayıfı ikram edildi. Liderleri barış şarkılarıyla karşılayan  Kıbrıslı Türkler, Anastasiadis’e nazar boncuğu hediye etti..

Akıncı ve Anastasiadis, daha sonra yürüyerek kentin Rum çarşı bölümüne geçti. Rum tarafında da  büyük ilgi gören   iki lidere çiçekler hediye edildi. Uzun Yol (Ledra Caddesi) ile  tarihi Faneromeni Kilisesi’nin  yanındaki kafede oturan  liderlere  burada  kahve ve Kıbrıs içkisi  zivaniya ikram edildi..

Burada   her iki lider basına  açıklama yaptı. Yapmış olduğu açıklamada Anastasiadis; Kıbrıs sorununa en erken bir zamanda  çözüm bulmak için  çalışacaklarını, iki toplumun  geçmişinde  çatışmalar  görülebileceğini ancak her iki toplumun geleceği için  çözümün  olması gerektiğini söyledi.

Sayın Akıncı ise, sosyal etkinliğin Kıbrıs süreci açısından  önemli olduğunu ifade etti. Akıncı “umut mesajı çünkü , yaşanan  pek çok hayal kırıklığının ardından  umuda ihtiyaç var, ancak yaşanmasını  istemediğimiz tek şey, yeni bir hayal kırıklığı dahadır…” dedi.

“Yeme içmede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların iyi olduğunun  kabul edildiğini ancak müzakere  ve iş yapmaya gelince  yeme içmedeki kadar başarılı olunmadığını” ifade eden  Akıncı, bunu ters çevirmek gerektiğini ifade ediyordu…

“Çok iyi bir başlangıç yaptık. Ancak daha da önemlisi  iyi başlangıcı devam ettirerek hedefe  ulaşmaktır” diyen Akıncı Kıbrıs Rum toplumuna şu mesajı vermek istiyorum:  “Gelecek nesillere daha güzel gelecek sunmak için gerekli olan   kararlılık, siyasi irade ve ortak vizyona sahibiz” dedi.. 

Sayın Akıncı basına verdiği mesajında “Yaşanmasını istemediğimiz tek şey, yeni bir hayal kırıklığı dahadır” demişti.    Maalesef çok güvendiği GKRY Lideri Anastasiadis,  sayın  Akıncı’yı  çok kez hayal kırıklığına  uğratacaktı!.. DEVAM EDECEK…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.