banner913
banner932
banner1012

KKTC EĞİTİM, TURİZM VE ULAŞIM


Züleyha KARAMAN

Züleyha KARAMAN

Okunma 01 Şubat 2016, 14:27

KKTCde lokomotif sektör olarak turizm ve eğitim belirlenmiş. 

Yüksek öğretim, ülke ekonomisinde çok ciddi bir yer tutuyor.

KKTCde faaliyette olan 12 üniversitede, resmi kayıtlara göre 130 ülkeden 85 bin civarında üniversite öğrencisi var.

Sırada açılmayı bekleyen üniversiteleri de düşününce, öğrenci sayısının kısa zamanda daha da artması söz konusu.

Turizm öncelikli sektör olmakla birlikte, ekonomik hayata katkısı açısından yüksek öğretimin gerisinde olduğu söylenebilir.

Turizmde de hedefler iyi.

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, geçtiğimiz günlerde,Kıbrıs Türk Otelciler Birliğinin (KITOB) 25. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada,

hedeflerinin 50 bin yatak kapasitesi ve 3 milyon turist olduğunu söyledi.

Sucuoğlu, 140 turistik konaklama alanı, 20 bin yatak kapasitesi bulunduğunu, bunun yıl sonunda 22 bine çıkacağını, 5 yıldızlı 18 adet otel bulunduğunu, bunun da yüzde 56ya denk geldiğini belirtti.

Sucuoğlu, bu yıl, 25 bin, 2020de de 50 bin yatak kapasitesi hedeflediklerini aktardı.

KKTCye ulaşım ciddi sıkıntı olduğu gibi ülke içinde de büyük sorun. KKTCye ve KKTCde ulaşım hem zor, hem de pahalı.

Toplu taşımacılık ise yok dense doğrudur.

Hemen her evde 2-3 özel araç olduğu söylenir. İnsanlar ulaşımlarını özel araçları ile sağlıyor. Bu, lüks olmaktan öte bir zorunluluk hali. 

Her üniversite kendi taşımacılık ağını oluşturmuş, kendileri çözüm bulmuş.

Oteller de öyle.

Belli bir saatten sonra hatta saat 18.00den sonra bir yerden bir yere gitmek için özel arcınız yoksa taksi tutmak zorundasınız. 

Bir yerden bir yere gitmek durumunda kalan öğrenci veya turist ise kaçınılmaz olarak taksi tutacak veya gitmekten vazgeçecek.

Bu durum yıllardır böyle, turizm gelişiyor, üniversiteler gelişiyor ama toplu ulaşımda sorunları çözmek, toplu taşımacılığı geliştirmek için elini taşın altına koyan çıkmıyor.

Temmuz 2015de KKTC Ulaştırma Bakanlığı görevine gelen Tahsin Ertuğruloğlu, toplu taşımacılıkta yaşanan keşmekeşliğe dikkat çekince büyük yankı uyandırdı. Ertuğruloğlu, kronikleşmiş sorunlara neşter vuracağını söyledi. Bu amaçla, Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kuzey Kıbrıs işbirliğinde 3-5 Aralık 2015de “Taşımacılık ve Ulaşım Çalıştayı”  düzenlendi. 

Toplu taşımacılık ve ulaşım sektöründe yaşanan kronikleşmiş sıkıntı ve sorunların aşılması, çözümlenmesi ve yasal zemine oturtulması hedefiyle düzenlenen çalıştaya sektörün tüm paydaşlarıkatılarak, sektörde ne kadar hata, yanlış ve anomalivarsa ortaya koyarak, önerilerini sundu.

Çalıştayın sonuçlarını hayata geçirmeyi amaçlayan Bakanlık, toplu taşımacılık master plan çalışmalarına başladı.

Geçtiğimiz günlerde de KKTC Ulaştırma Bakanlığı heyeti, toplu taşımacılık master plan çalışması kapsamında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı toplu taşımacılık modelini yerinde inceledi.

KKTC Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü ve İzin Kurulu Başkanı Yrd. Doç Nazmiye Çelebi başkanlığındaki heyet, temaslarının sonunda, Eskişehirin toplu taşımacılıkta uyguladığı bazı modellerin KKTCde de uygulanmasının toplu taşımacılığı daha da kolaylaştıracağı ve ucuzlatacağını belirtti.

Nazmiye Çelebi, toplu taşımacılık master planının, KKTC için ekmek su gibi ihtiyaç olduğunu vurgularken, Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) Başkanı Menteş Aytaç, Ekişehirden“mükemmel izlenimlerle ayrıldığını” belirtti ve“Neden bizim ülkemizde de bu gelişmeler olmasın?” diye sordu.

Eskişehirde toplu taşımacılık modelini inceledikten sonra, Biz neden bu kadar geri kaldık diye de kendi kendine sorduğunu” ifade eden Menteş Aytaç, “Siyasilerin radikal kararlar çıkarıp, kanunları değiştirip, ülkenin gelişmesi için, toplu taşımacılığın gelişmesi için, hem toplu taşımacının kazanacağı hem de taşınan insanların kazanacağı bir sistemi yapmamız gerekiyor. Bu konuda Sayın Bakanıma inanıyorum” diye de ekledi.

Ekonominin can damarı turizm ve yüksek öğretimde hedefler belirlenirken, toplu taşımacılık göz ardı edilemez.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.