banner913
banner932
banner1012

KIBRIS TÜRK HALKI BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE TEK SES VERMELİ


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 04 Eylül 2015, 11:13

Cumhurbaşkanımız sayın Akıncı,  ortaya konulacak anlaşma metni iki ayrı referandumda her iki halka sunulacaktır.  Referandumda  sunulacak anlaşmanın gerek Türk ve gerekse Rum tarafında yeterli bir süre tartışılması ve gelecek taleplere göre düzeltme yapılabilmesi için  yeterli süre verilecektir diyor.

Yapılan açıklamalara bakılacak olursa müzakerelerde ilerlemeler vardır, üzerinde uzlaşılan konular yanında mutabık kalınamayan konular da vardır.  Bunları tahmin  etmek zor olmasa gerek.

Mülkiyet-Toprak ,  yönetim-güç paylaşımı , garantiler ve  güvenlik  konuları her zaman için  zor olan konulardır. Söz konusu konularda Türk ve Rum taraflarının  kendine göre tezleri vardır,  vazgeçilmezleri vardır.

Rum tarafı ,  bulunacak olan  bir siyasi çözümün sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin devamı olacak üniter bir yapıda olmasını istemektedir. Rum tarafı tüm göçmenlerin evlerine dönmelerini istemektedir. Rum tarafı garanti anlaşmalarının iptal edilmeli , Türk askeri  ve yerleşikler geri dönmeli diyor.

Türk tarafı ise  anavatanımız Türkiyenin  etkin ve fiili garantisinin  devamını ,  KKTCnin varlığının  kabulünü istiyor. Kıbrıs Türk halkı iki  bölgeliliğin sulandırılmasını kabul etmiyor.

Son haftalarda Rum  basınında yer alan mülkiyette ilk söz hakkı  1974 öncesi tapu sahibinde  olacak denmesi her    gün için yüzlerce Rumun KKTCne geçerek eski ev ve/veya  tapulu mallarını gezip görmeye   ve 40-41 yıldan beridir bu malların sahibi olan Türklere  bu ev benimdir, evimden çık, bu evi ben bir başkasına satacağım ve/veya 200 -300 Euro ayda sana kiralayım demeye başladıklarını içeren konular  her  gün için yerel basınımızda yer almaktadır.

Bu gelişmelerle birlikte  Türk ve Rum tarafında huzur denen bir şey kalmadı. Daha şimdiden  huzursuzluklar başladıysa gelecekte ne olacaktır! Neler  yaşanacaktır, bilemiyoruz!…

Mülkiyet konusunu Türk tarafı  global takas ve tazminat yolu ile  çözmek isterken  Rum tarafı  bireysel mülkiyet hakkının  tanınmasını istemektedir. Bireysel haklardan yola çıkarak bir noktaya varılamaz . Bu düşünce Kıbrısta varılması istenen siyasi çözüme katkı  koymaz ve  koymayacaktır…  Tabii ki tüm bu konuların ortası yoktur…

 41 yıl sonra hiçbir kimsenin KKTCye geçip de  eskine mülküme dönmek istiyorum, ben malımı istediğime satar veya kiralarım deme hakkı yoktur. Mülkiyet konusunu çözmek her iki devlete ait bir konudur. Kıbrıs Türk ve Rum halkları bu konuda karşı karşıya getirilmemelidir….

Unutmayalım ki Kıbrıs Türk halkı  arasında  1955lerden beri  3 kez göçmen durumuna düşenler vardır.  Kıbrıs Türk halkı yeniden göç etmek istemiyor!....

Kıbrıs Türk halkı 1878lerden beridir bu adada var olma adına bedel ödemektedir.   1878den beri yaşanan tüm olumsuzluklarda Rumların Megali-İdeadan kaynaklanan    girişimleri vardır.  Asırlardan beri Kıbrısta yaşanan tüm olumsuzlukların gerisinde Rumların  Enosis  istekleri vardır. 

Kıbrısta çözüm 1974 Barış Harekatı ile gerçekleşmiştir.   Ancak Kıbrısta herkes mutlaka siyasi bir çözüme ulaşılmasını istemektedir.    Ancak önemli olan  siyasi çözümün nasıl olacağıdır.  Nasıl olursa olsun  bir anlaşmayı ve siyasi bir çözümü   kabul edemeyiz.

Burada önemli olan  Kıbrıs Türk halkının geleceğidir, güvencesidir, KKTCnin  varlığının devamıdır… Nasıl olursa olsun bir anlaşma demek yanlıştır. Bu  büyük bir hatadır.

KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı , “Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü, eşitliği ve  güvenliği literatüründeki üç önemli konudur” dedi.

 Kıbrıs Türk halkı olarak sakin olmak durumundayız….. Kıbrıs Türk halkı olarak bu günlere birlik ve beraberlik ruhu içinde geldik. Mukavemetçi Kıbrıs Türk halkı , haklı davasını birlik ve  dayanışma ruhu içinde kazanmış  , 1974 Barış Harekatının  mutluluğunu yaşamış ve self-determinasyon hakkını kullanarak 1983de KKTCni ilan etmiştir.

Kıbrıs Türk halkının günümüzde toplumsal uzlaşmaya ihtiyacı vardır. Kıbrıs Türk halkı Ruma karşı  tek ses olabildiği için bugünlere gelebilmiş, varoluş mücadelesini kazanmış ve bu mücadelesini KKTC ile taçlandırmıştır.

 

 Günümüzde Emperyalist Batı Dünyası hep Rum-Yunan ikilisine destek vermektedir. Kıbrıs Türk halkı bir ve beraber olarak hareket etmek durumundadır.  Siyasi çözüme ulaşacağız diye  çözülmeyelim….. Düşmana fırsat vermeyelim…. Birbirimize kenetlenelim. Kıbrıs Türk halkının  aydınlık geleceği için çalışalım ve de KKTCne sahip çıkalım…. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.