banner913
banner932
banner1012

HOCALI KATLİAMI VE BÜYÜK GÜÇLER


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 26 Şubat 2016, 11:06

Hocalı Katliamı,  26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan  Cumhuriyetinin  Dağlık  Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabasında yaşanan  ve Azeri sivillerin Ermenistana bağlı silahlı  kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

“Memorial” İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times Gazetesi ve  Time  dergisine göre katliam, Ermenistanın ve 366ncı Motorize Piyade Alayının desteğindeki Ermeni Güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Hocalı_katliamı

İnsan Hakları İzleme Örgütü , Hocalı Katliamını Dağlık Karabağın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir.

Katliamdan  birkaç yıl önce  25 Temmuz 1990da  Gorbaçov yayınladığı bir kanun ile Dağlık Karabağda  av tüfekleri dahil olmak üzere tüm  ateşli silahlar toplandı. Karabağda  bu toplama işlerini bizzat Rus askerleri yönetti. Ağustos  1990dan itibaren  direkt olarak  Azerileri hedef alan Ermeni saldırıları başladı. Aslında plan göstere göstere uygulanmaya  başlamıştı. Toplu taşıma araçları taranmaya , evler yakılmaya  velhasıl terör  yapılmaya başlanmıştı. Kısa bir süreçte 186 bin Azeri Azebaycana gitmeye zorlandı. Amaç topyekün olarak o coğrafi alanda  bir tek Azerinin  kalmaması , Karabağ topraklarının tamamen  Ermeni ve Ruslarca iskan edilmesi şeklindeydi. Kaynak: Bojidar Cipof, 21.Yüzyıl Türkiye Üniversitesi

Dağlık Karabağ bölgesinin  en önemli tepelerinden birisinde olan Hocalı kasabası Ermeni güçleri için  önemli bir askeri hedef niteliğini taşıması yanında  bölgenin tek hava alanı   için de  üs konumundaydı. Katliam öncesi 1991-1992 Kış aylarında Hocalı Kasabası sürekli olarak bombalanmıştır. Saldırı öncesi aylardan beri kasaba elektrik ve gazdan yoksundu…

Hocalı kasabası top ateşine tutularak insanlar öldürülmüştür. Kaçmaya çalışan Azeriler ise Ermenilerin önceden hazırladıkları tuzağa düşerek kadın, erkek, yaşı, genç , çocuk demeden  feci şekilde katledilmişlerdir. Yaklaşık 11 bin  kişinin yaşadığı Hocalı Kasabası  26 Şubat  1992 tarihinde yer alan  saldırılar sonucu  kasaba tamamen  yok edilmiştir. Uzun süre cesetlerin alınması  bile mümkün olmamıştı.

Azeri kaynaklarına göre 83 çocuk, 106 kadın, ve 70den fazla yaşlı dahil olmak üzere 613 kişi öldürülmüş, 487 kişi ağır yaralanmış, 150 kişi kaybolmuş ve de 1275 kişi rehin alınmıştı. Cesetler üzerinde yapılan  incelemelerde , cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu , başlarının kesildiği gözlemlenmiştir.

Temmuz 1994e kadar Karabağda Ermeni-Azeri Savaşı devam etti. Temmuz 1994de  ateş-kes  imzalandı.1 milyona yakın Azeri Karabağdan ve Ermeniler tarafından  işgal edilen kentlerden Azerbaycana göç etmek zorunda kaldı….

Hocalı Katliamı  insanlığa karşı yapılmış   bir saldırı olmasına karşın  bu katliamların sorumluları bugüne kadar cezasız kalmışlar. Ermenilerin yapmış olduğu bu katliamların unutulması  mümkün değildir. Günümüzde Azerbaycan topraklarının  %20si Ermeni işgali altındadır.

Dağlık Karabağın  işgali ile ilgili olarak  BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin  aldığı 29 Ocak 1993 tarih ve 822 sayılı, 23 Temmuz 1993 tarih ve 853 sayılı, 14 Ekim 1993 tarih ve 874  sayılı , 11 Kasım 1993 tarih ve  884 sayılı kararları almalarına rağmen , Azerbaycanın egemenliği ve toprak bütünlüğünü  savunmalarına rağmen  alınan konu kararları dikkate bile almayan Ermeniler aleyhine uygulanması gereken yaptırımlar bugüne kadar uygulanmamıştır. Maalesef ABD, BM ve AB Ermenistanı sadece kınamışlar ve daha ileri yaptırımlarda bulunmamışlardır.

Sonuç olarak ; Ermeniler Azeri Türk halkına  ; tıpkı Kıbrısta Rumların Kıbrıs Türk halkına Türkelide, Atlılarda, Muratağada, Sandallarda , Taşkentte yapmış oldukları acımasız katliamları yapmışlardır.

Günümüzde de Ermeniler ve Rumlar birlikte hareket etmektedirler. Ermenilerin ve de Rumların Türke karşı düşmanlıkları devam etmektedir.

Hocalı Katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur, bu bir insanlık ayıbıdır. Batılı ülkelerin , işgal altındaki Azerbaycan toprakları  ve Hocalı katliamı konularını  sadece kınamakla  geçiştirmeleri düşündürücüdür.

Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir. Türk dünyasına düşen görev  haklı mücadelesinde Azerbaycanı  yalnız bırakmamaktır….

 

Bu vesileyle 20 Ocak 1990da Baküde  Sovyetler Birliği askerlerince gerçekleştirilen  ve “Kara Ocak”  diye bilinen katliamda ve de  26 Şubat 1992de Ermeniler tarafından gerçekleştirilen “Hocalı Katliamı”nda  hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet dileriz….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.