banner913
banner932
banner1012

Hayali bırak, olabilecekleri yap!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 24 Mayıs 2018, 10:33

 

Hayal aleminden kurtulamadığımız takdirde giderek batağa gömüleceğimiz aşikardır.

Başbakan Erhürman dövizin alıp başını gitmesi karşısında bir takım radikal önlemler alınacağından söz ediyor ve ekliyor.

“ farklı para birimine geçme, kurları sabitleme gibi önlemlere baş vurula bilinir”

Başbakanın bu beyanı karşısında ülkemizdeki önde gelen ekonomistlerin, hesap uzmanlarının  açıklamalarına bakıyorum.

Bir tek Allahın kulu para biriminin değişebileceğine ihtimal vermiyor.

 Üstelik ne gibi zorluklarla karşılaşılabileceğinden, olumsuzluklardan,imkansızlığından,bir anlamda “akıl karı olmadığından “söz ediliyor.

Sayın Başbakan bu doğrultuda bir beyanda bulunurken, böylesine önemli açıklamaya giderken, hükümette görevli ya da hükümete yakın ekonomistlere danışmak hiç mi aklına gelmedi?

Varsayalım ki TL den vaz geçip Euroya geçiş yaptık. En büyük ekonomik bağımız Türkiye ile, nasıl olacak bu iş?

Euro kullanımında AB nin kurallarına uymak durumunda kalınmayacak mı? Paraya eksildiğimizde, tedavüldeki parada sıkıntılara girildiğinde AB KKTC ye takviye Euro aktaracak mı?

Bunların hepsi hayal, söylenmek için aktarılmış dayanaksız laflar!

Kur sabitlemeye gelince, böyle bir önlem, devlet işlemlerinde kuru sabitleme bir miktar rahatlama sağlayabilir ama hepsi bu kadar.

Ekonomi sadece devlete ödenen harçlarla sınırlı değildir.

KKTC de gelenektir, kira dövizle, ev, araba alımı dövizle, ithal mallar haliyle dövizle yapıldığından dövizle yatıp, dövizle kalkıyoruz.

Kısa bir süre önce Türkiye de, İzmir de idim. Tedavülde Türk lirası ama dövizdeki önlenemez yükseliş onları da etkilemiş durumda şu farkla ki Türkiye de Kiraz bizdeki gibi 25-28 TL değil, 10 lira, erik bizdeki gibi 20 TL değil, 5-8  TL, Ramazan pidesi 2.5 TL değil, bir lira ve örnekler uzayıp gidiyor.

Bizde döviz beş yükseliyorsa bunun çarşıya yansıması maalesef 15 oluyor.

Hep yazdım, yazmaya da devam edeceğim, maalesef bizde çarşı murakabe zayıf çalışıyor.

Vatandaş bir tarafta dövizin yükselişine, bir tarafta insafı olmayan tüccarın eline teslim, bire beş katılarak adeta iki taraflı eziliyor.

Devletin akaryakıt gibi temel kullanım maddelerine uyguladığı fonları da hesaba kattığımızda bu günkü manzaralar ortaya çıkıyor!

Ülke yangın yerine dönmüş durumda. 

Para biriminin değişimi gibi olmayacak şeylerle vakit kaybedeceğinize bunları denetleye bilir misiniz sayın Başbakan?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.