banner913
banner932
banner1012

GÜNEY KIBRIS –RUSYA VE ABD, AB İLİŞKİLERİ


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 28 Şubat 2015, 17:57

Rum-Yunan ikilisi tarih boyunca Rusya ile  başta din olmak üzere pek çok açıdan iyi ilişkiler kurmuşlardır.  Rum-Yunan ikilisinin Rusya ile ilişkilileri tarihin derinliklerinden gelen bir ilişkidir.Bu ilişkiler, tarih boyunca gerek Çarlık Rusyası döneminde, gerekse SSCB döneminde ve gerekse bu rejimin dağılmasının ardından   en üst düzeyde sürmüştür.

Böyle bir durumda gerek Yunanistanın ve gerekse GKRYnin Rusyaya rağmen  bir harekette bulunmaları veya Rusyayı karşılarına almaları mümkün mü?

Çok gerilere gidecek olursak Yunanistanın  1830da bağımsızlığını kazanmasında başta Rusya olmak üzere İngiltere ve Fransa önemli rol oynamışlardır.

 Yunanistanın bağımsızlığını ele geçirmesinden sonra  Megali-İdea hayali ile  çalışmaları hız kazanır ve bu mücadele hala daha Rum-Yunan ikilisinin hayallerini süslemeye devam etmektedir

Günümüzde Rum-Yunan  ikilisi doğu ve batı arasında yalpalamaktadır. GKRY açısından bir tarafta ABD ve AB var diğer yanda Rusya vardır.

Rumların ezelden beri Rusya ile özel ilişkileri vardır. GKRYnin , Güney Kıbrısta Rusyaya tanıdığı önemli  ayrıcalıklar vardır.  Rus işadamlarının Güney Kıbrısta yatırımları ve yatırım şirketleri vardır.

Rusya da yıllardan beri GKRYne  ve Yunanistana  siyasi destek vermektedir. BM Güvenlik Konseyinde  Rusyanın önemli desteği her zaman Kıbrıs konusunda Rum – Yunan ikilinin yanında olmuştur.

Rusya, Güney Kıbrısın güçlü ortağıdır. Bu, GKRYnin Doğu Akdenizde başlattığı sondaj çalışmalarında da görüldü. Moskovanın GKRY yanında attığı adımlar, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki olumlu havaya gölge düşürürken  yaşanan gelişmeler Kıbrıs adasının jeoplitik önemini  bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Rusyanın Güney Kıbrıstaki ekonomik çıkarları büyüktür. Rusların Kıbrısta sayılamayacak kadar  Offshore  Şirketleri mevcuttur.Rusyanın Kıbrısta hatırı sayılır  miktarda yatırımları ve nüfusu vardır. Rus iş adamlarının  Güney Kıbrısta  yatırımları ve şirketleri vardır. Bu şirketler üzerinden  milyarlarca dolarlık ticari işlem gerçekleşmektedir. Bugün Rus Nüfusu, Rus parası ve Rus manevi gücü Güney Kıbrısta büyüktür.

Unutmayalım ki BM Genel Sekreteri olarak ilk defa Kofi Annanın , Annan Planı referandumunda Rumların ‘hayır oyu sonrası 28 Mayıs 2004  tarihli  “İyi Niyet Misyonu”na ilişkin Rum tarafını suçlayan   raporu , Rusyanın veto tehdidi ile Güvenlik Konseyi gündemine alınmamıştı.

Rusyanın Kırımı Mart 2014de topraklarına katması ve ardından da Ukraynada  ayrılıkçı ‘sözde özgürlük savaşçılarını desteklemesi  üzerine oluşan kriz nedeniyle  AB ve ABD , Rusyaya karşı bir takım yaptırımlar devreye koymuştu.

Gelinen aşamada Rusyanın ekonomisi sıkıntı içindedir. Petrol fiyatlarının düşmesi, Doların değer kazanması karşısında Rublenin düşmesi  dolayısıyla sıkıntı büyük!... AB ülkelerinin Rusyaya uyguladıkları ticari ambargoların faturası Rusya için ağır olmuştur.

ABnin Rusya aleyhine yeni yaptırımlar peşinde koşması GKRYni ve Yunanistanı Rusya karşısında zor durumlara düşürüyor.

Gelinen aşamada GKRY ve Yunanistan için bir yanda ABD ve AB diğer yanda Rusya var Anastasiadisin dün başlayan ve 27 Şubata kadar devam edecek olan Rusya ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Başbakan Dimitri Medvedev, ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey  Evgenyeviç Narişkin tarafından kabul edilecek .

 Anastasiadis ayrıca  Moskova  Uluslar arası İlişkiler  Devlet Enstitüsünde  Kıbrıs sorununa ilişkin bir de konuşma yapacak. Anatasiadisin bu ziyaretinde önemli anlaşmalara imza atması beklenmektedir...

Diğer yanda ABDnin GKRYne artan bir desteği var. ABDnin bu desteği  ABD Başkan Yardımcısı Bidenın  2014de Güney  Kıbrısa yaptığı ziyarette açıkça görülmüştü. O günde de Joe Biden, Anastasiadise Rusyaya uygulanacak yaptırımlar konusunda GKRYnin AB ve ABDnin yanında olması halinde  Kıbrıs sorununun çözümünde Rum tezlerine destek vereceğini söylemişti.

Gelinen aşamada Rumlar AB ve ABDden almış oldukları destekle Türkiye ve KKTC ile kriz yaratarak  müzakere masasından  kaçmıştır.

 

 ABD, AB bir yanda Rusya diğer yanda  Anastasiadis  ikili oynamaktadır. ABD ve ABnin bunu kabullenmesi mümkün değildir. Anastasiadisin Moskova ziyareti  AB ve ABDni rahatsız edeceği ortadadır….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.