banner913
banner932
banner1012

GÜNEY KIBRIS –RUSYA ANLAŞMASI AB ve ABD'ni KIZDIRMIŞ OLMALI


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 11 Mart 2015, 11:09

Rusya Devlet Başkanı Putinin  davetlisi olarak 3 günlük resmi ziyaret için 24 Şubat günü  Moskovaya giden Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis,  seyahatinden önce AB-Rusya ilişkilerinin  geriliminde ABni  suçlayan bir açıklama yapmış  ve yaptırımlar yerine yeni iletişim yolları bulunması gerektiğini vurgulamıştı.

Bu ziyaret öncesi merak edilen çok şey vardı. Bu ziyaret, Rum-Yunan ilişkisinin AB ile olan ilişkilerini nasıl etkileyecekti?Güney Kıbrıs Rum lideri Anastasiadisin   bu ziyareti  Kıbrıs Sorununu nasıl etkileyecekti?

Neticede Rusya-AB ilişkileri gerilimli bir dönem yaşarken  25 Şubat günü  Rusya Devlet Başkanı Putinin ikametgahında Anastasiadis ile Putiin himayelerinde  , Rum Dışişleri   Bakanı Kasulidis ve Rusya  Dışişleri Bakanı  Lavrov tarafından 11 anlaşmanın  8i imzalandı Geriye kalan  3 anlaşma ise bürokratlar  düzeyinde imzalandı.

Rus savaş gemilerine  sağlanacak kolaylıklarla  ilgili olarak yapılan anlaşma  , daha önce bu tarz bir anlaşmanın  hiç imzalanmamış  olması nedeniyle  diğerlerinden  ayrılıyor.  Anlaşma iki ülkenin Savunma Bakanlıklarının  işbirliğini ve özellikle de Rusyaya  , Rum Yönetimi denizcilik altyapısı düzeyinde  kolaylıkla sağlanmasını öngörüyor.

Rum basınına yansıyan haberlere göre, Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme öncesinde yapmış olduğu açılamada  , iki ülke arasındaki işbirliğinin   daha da  ileriye götürüleceğini söyledi.

Rum gazetelerinin haberine göre Rum Yönetimi lideri Anastasiadis  ile  Rus  Devlet Başkanı   Vlademir Putin arasındaki görüşmenin  , Putinin , Moskova dışındaki  yazlık evinde gerçekleştirdiğini , bunun da dostane ve sıcak olan bir diğer ilişkiyi ortaya koyduğunu yazdılar.

Görüşme sonrası imzalanan  askeri işbirliği anlaşmasına  ilişkin açıklama yapan Putin, “İki ülke arasındaki askeri işbirliği ve Rus donanmasına  ait gemilerin Kıbrıs limanlarına  girmesi , kimseye karşı  bir hareket değil” dedi.

Anastasiadis ise ziyaretin, Rusyaya duyulan  minnettarlığın  bir ifadesi   olduğunu anlattı ve Putini  Kıbrısa davet etti.  Rus lidere yardımları için teşekkür eden Anastasiadis, Rusyanın Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir rol üstlenebileceğini ileri sürdü.

Anastasiadis, ayrıca Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Evgenyeviç  Narişkin ile de ayrı  ayrı görüşmelerde bulundu.Anastasiadis, Güney Kıbrısın , Rusya Federasyonu ile olan geleneksel ilişkilerin değerini   düşürmeksizin  ABD ile olan ilişkileri  geliştirmeyi arzuladığını  belirtti.

 ABnin Rusyaya karşı uyguladığı yaptırımlardan da söz eden Anastasiadis, bu yaptırımların , ABne ekonomik maliyetler getirdiğini ifade etti.

 Anastasiadis, Rus Basın mensuplarına  yönelik gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin  sorularını yanıtladı.Fileleftheros gazetesinin haberine göre   ;

Anastasiadis yapmış olduğu     açıklamalarda bu kritik dönemde Rusyayı ziyaret eden ilk AB ülkesi olduklarını dile getirdi.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında  karşılıklı anlayışa dayalı  başta Kıbrıs sorunu ,ekonomi ve Ukrayna  krizi konuları olmak üzere 2 ülkenin birbirine destek verdiğini ifade etti.Bir soru üzerine Anastasiadis; Kıbrısın AB içerisinde  kimseyle  çatışma içerisinde olmadığını , aksine bu tezlerinin benimsendiğini söyledi.

Anastasiadis, Rusya ile Güney Kıbrıs arasında  imzalanan askeri  anlaşmanın  yeni bir durum içermediğini  mevcut anlaşma ile  güncellenecek  tek unsurun  Rus Deniz Kuvvetlerine ait  gemilerin  insani ve anti terör  operasyonları çerçevesinde  Güney Kıbrıs  limanlarına  demirlemesi  olduğunu  ifade ettiği kaydedildi.

Güney Kıbrısa  duydukları güven  nedeniyle  de Rus yatırımcılara  teşekkür eden Anastasiadis: sözlerinin devamında ;Müzakerelerin 3. Turunun  başlamasından önce Türkiyenin   Güney Kıbrısın  sözde Münhasır Ekonomik Belgesini ihlal etmesi için Araştırma gemisi Barbarosa göndermesiyle  müzakerelere  katılımın  askıya  alınmasından başka  seçenekleri kalmadığını savundu.

Anastasiadis, Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsünde   Kıbrıs sorununa  ilişkin bir konuşma yaptı.  Habere göre Anastasiadis, Ukraynayı işgal ettiği için Rusyaya yaptırımlar uygulayanları ortaklarının Türkiyenin işgalini ve Güney Kıbrısın egemenlik  haklarının çiğnenmesini”  görmezden gelerek “çifte standart” sayıldığını belirtti.

Anastasiadis, hidrokarbon  konusunun , tehdit ve şantajlardan uzakta , Kıbrıs sorununda  özlü bir  diyaloğu  teşvik etmesi  gerektiğini söyledi. Anastasiadis, Rusyanın Kıbrıs sorununa çözüm bulunması  çabalarında  olumlu bir katkıyla  rol oynayabileceğini söyledi.

 Son olarak AB-Rusya ilişkileri ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına değinen  Anastrasiadis,  Güney Kıbrısın , herkesin çıkarına yönelik olarak köprü kurulması amacıyla her türlü çabaya katkı koyacağını ifade etti.

Anantasiadis , düzenlediği basın toplantısında  Türkiyeye saldırması yanında  üyesi olduğu ABne karşı  kendisini zora sokacak söylenmeyecek sözleri söyledi. Bu arada  kendisini zora sokacak muhtemel soruların gelmesini önlemek için Rum gazetecilere soru  yöneltme hakkı vermedi.

Anastasiadis ayrıca Güney Kıbrıs-Rus ilişkilerinin  başka bir ülkenin  aleyhine  olmadığını  ifade etti.

Rusya Başbakanı Medvedev ile de bir araya gelen Anastasiadis, iki ülke arasındaki tarihi bağların muhafaza edilmesi temennisinde bulundu.

Anastasiadis doğu ve batı arasında ikili oynarken,  ABD, AB ve Rusya gibi büyük güçleri de anavatanımız Türkiyeye karşı  yaptırım uygulamaya davet etmektedir.

 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile  bu tür anlaşmaları  yapan ülkeler    bilmelidirler ki   bu tür faaliyetler  Kıbrıs Rum tarafının  uzlaşmazlığını  arttırmakta  ve onları  Adanın  eşit iki  sahibinden   biri olan  Kıbrıs Türk halkına   karşı daha da  dayatmacı  hegemonyacı  bir tutum  izlemesine neden  olmakta  , uzlaşı çabalarına   zarar vermektedir….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.