banner913
banner932
banner1012

GERÇEKLER SÖYLENMELİ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 10 Ağustos 2015, 10:47

KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Akıncı, “Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü, eşitliği ve güvenliği literatürümdeki üç önemli konudur.” dedi. Peki,  Cumhurbaşkanı olduğu KKTC bağımsız, egemen devletinin varlığı ve devamı nerde? KKTC Cumuhurbaşkanı  Sn Akıncı, müzakerelerde Rum lideri ve müzakerecilerine artık KKTC halkının KKTC bağımsız, egemen Devletinden vargeçemeyeceğini bir an önce söylemesi gerekir. Yani kısacası, bizim vereceğimiz ödünlere karşılık, Rumların da ödün vermesi kaçınılmazdır. Eğer Rumlara toprak vereceksek, onlarında KKTCyi tanımaları gerekecek. Bunlar müzakerelerde açıkça dile getirilmeli. Ne isterse olsun, ister müzakereler sonlansın, ister Rumlar bu ödünü vermesin.. Önemli olan bizim vazgeçilmezimiz olan KKTC Devletinin yaşamaya, varolmaya devam etmesidir. İşin özü şu: Biz müzakere masasına KKTC Devleti olarak oturmamız gerekirdi.

Rumların amacı “federasyon” çözümü ile KKTCden kurtulmak. Bunu herkes biliyor. Peki, Sn. Akıncı neden KKTC Devletinden hiç söz etmiyor? Söyleyelim. Sn. Akıncı Rumlarla birlikte “federasyon” çözümüne odaklanmış da ondan. Ancak “federasyon çözümünün” neleri alıp götüreceğini iyi hesaplamak gerekir. “Çözüm” içine KKTC Devletini sokmak şart.

Bir kere “federasyon” çözümü Rumlar için en iyi çözüm. Neden mi? Çünkü, iki toplumlu, iki kesimli, iki “kurucu devletli” “federasyon demek, Kıbrıs Türklerinin Devletlerinin ortadan kalkmasından sonra kendi bölgesinde mahalli bir idare ile yaşamaya terkedilmesi demek. “İki toplum için de müthiş bir ekonomik kalkınma  ve “ortak devlet” için inanılmaz bir potansiyel yaratılacak...” sözlerine inanmayın. Bunlar bize sunulan bir pembe tablo. Sn Akıncı bir mahalli idare ile kendi bölgesinde yaşayan bir azınlık toplumu çözümünü kabul ediyor mu? Bilmiyoruz.  Ancak, çözümün iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon ile gerçekleşeceğini söyleyen Sn. Cumhurbaşkanı!nın KKTC gerçeğinden gittikçe uzaklaştığını gösteren işaretler var. Bu da kötü haber.

 

KKTC Devletinin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak Sn. Akıncının artık KKTC gerçeğini Rumlara anlatması gerekir. Sn Akıncı “federal” sistem ile yeniden kurulabilecek bir federal Kıbrıs Cumhuriyetinin KKTCsiz mümkün olamayacağını Rumlara anlatmalı. Bizim halkımızın çözüm istediğini ve bu çözümün de iki kesimli, iki toplumlu, iki “kurucu devletli” olacağını söylemek yenilgiyi kabul etmek anlamına gelir. Sn. Akıncı artık KKTCden söz etmeli ve bu adada bir KKTC Devletinin mutlaka var olacağını anlatmalı. Bunu yaptığı takdirde Sn. Akıncının “çözümsüzlük yanlısı” olduğunu düşünenler büyük bir yanılgı içinde olacaklar...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.