banner913
banner932
banner1012

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 10 Kasım 2018, 16:48

Benim Naçiz Vücudum Elbet Bir Gün Toprak Olacaktır, Ancak Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Yaşayacaktır” diyen  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölümünün  80. Yıl dönümünde saygı ile  anarken; 10 Kasım’ın Cumartesi tatil gününe  gelmesi nedeniyle   KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın  okullarda  Atatürk’ü Anma Törenlerini 9 Kasım Cuma  gününe  almasını şiddetle  kınıyoruz..

10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 09.05’te İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda ölen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı  16 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı Tören Salonu’nda Katafalka konuldu ve 3 gün süreyle yüzbinlerce  İstanbul halkı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün  önünden saygı ile  geçti..

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cenazesi 19 Kasım’da Dolmabahçe’den alınarak Sarayburnu’ndan Yavuz Zırhlısı ile  İzmit’e  uğurlandı. Trenle  götürüldüğü  Ankara’da  21 Kasım’da Meclis önünde yapılan  törenle  Etnografya Müzesi’ne konuldu. Burada 15 yıl   tutulduktan sonra  15 Kasım 1953 tarihinde Anıtkabir’in inşasının  tamamlanmasıyla cenazesi Ankara-Anıtkabir’e nakledilmiştir..

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ile andığımız bu günde Atatürk’ü en güzel ve en iyi  ve en doğru yine  Atatürk’ün kendi sözlerinden öğrenebiliriz..

Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk: “İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben; et ve kemik, geçici Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, onu “Ben” kelimesi ile ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan ve savaşçı bir topluluktur” demişti..

Ulu Önder Atatürk: “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü  görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve  hissediyorsanız bu kafidir” diyordu..

Ulu Önder Atatürk öyle bir  devrim yapmış ki, bütün dünya  ona hayran olmak ve gıpta etmekten başka bir çare bulamamıştır.. Öyle ki , Krallar önünde eğilmiş, dünyanın her yerine  heykelleri dikilmiştir..

Gazi Mustafa Kemal Atatürk: “Milli Hudutlar Dahilinde  Vatan Bir Bütündür, Hiçbir Kayıt ve Şart Altında Ayrılık Kabul Etmez”  demişti..

“Atatürk Modern Türkiye’nin Kurucusu” kitabının yazarı A. Mango şöyle demekte: “…Uygar insanların oluşturacağı evrensel bir toplumu ülkü edindiği için anti-emperyalistti. Her şeyden önce  o bir  kurucuydu, çağımızın en büyük ulus-yaratıcısıydı..”

Atatürk hakkında  sivil ve  askeri kaynaklar tarafından yazılan binlerce eser, açılan özel kütüphaneler, müzeler, arşivler, onun evrensel liderliğini kanıtlayan  tarihi belgelerdir.. Atatürk, tarihin  altın sayfalarında  yer alan  eşsiz bir önder ve örnek alınan bir devlet adamıdır..

Ankara Etnografya Müzesi önündeki Atatürk Anıtı’nı yapan ünlü İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonico şöyle demiştir: “Mustafa Kemal sade ama seçkin bir devlet  adamı.”

Atatürk hakkında sivil ve askeri kaynaklar tarafından yazılan binlerce eser vardır. Atatürk’le ilgili açılan  kütüphaneler, müzeler ve arşivler vardır. Tüm bunlar Atatürk’ün evrensel liderliğini kanıtlayan tarihi belgelerdir.Atatürk, tarihin altın sayfalarında yer alan eşsiz bir önder ve örnek bir  devlet adamıdır .

Atatürk’ün doğumunun 100. Yılında UNESCO şu ifadelerle 1981 yılını “Atatürk Yılı” olarak ilan etmiştir:

“Atatürk, uluslararası anlayış ve barış yolunda çaba harcayan üstün birkişidir. Olağanüstü bir devrimcidir. Sömürgecilik ve  emperyalizme  karşı savaşan ilk önderdir. İnsan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsüdür. İnsanlar arasında , dil, din, ırk ve cinsiyet ayırımı gözetmeyen  eşsiz bir devlet adamıdır”

Sonuç olarak; Mustafa Kemal Atatürk’e karşı şükran borcumuzu ödemenin ve bağlılığımızı göstermenin en iyi yolu, eserlerini, düşüncelerini ve önderliğini, özüne ve sözüne uygun olarak; 10 Kasımlarda, 29 Ekimlerde, 30 Ağustoslarda, 19 Mayıslarda, 23 Nisanlarda  ve  diğer günlerde anmak, anlamak ve de düşüncelerine sahip çıkarak onları uygulamaktır.

Atatürk, meşalesi sonsuza dek yanacak ve Türkiye Cumhuriyeti  büyük Türk milletinin  ellerinde ve omuzlarında ve de gönüllerinde sonsuza dek gelişecek ve yaşayacaktır.

Atatürk’ün  milletine son buyruğu: “Benim Türk milletine, Türk Cumhuriyetine   ve Türklüğün istikbaline  ait görevlerim  bitmemiştir, sizler onları tamamlayacaksınız. Siz de, sizden sonrakilere benim sözümü tekrarlayınız.” Şeklindedir.

Gazi Mustafa KemalAtatürk’ü minnet, şükran rahmet, saygı ve özlemle anıyoruz..Sadece anmak değil amaç. Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak, öğrenmek, yaşamak ve  yaşatmaktır önemli olan..Önemli olan 10 Kasımlarda Atatürk’ü anmak değil; Atatürk’ü  anlamak, öğrenmek, yaşamak ve de yaşatmaktır …

Gazi Mustafa Kemal Atatürk için  ne yazılsa, ne denilse azdır, eksiktir ve de kelimeler yetersiz kalmaktadır.

Bu vesile ile  Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, dava arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla, rahmetle  anıyorum..

Kaynak: Yahya Aksoy, Atatürk’ü Anmak ve Anlamak, Bütün Dünya, s.6-7, Başkent Üniversitesi Kültü Yayını, 1 Kasım 2018

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.