banner913
banner932
banner1012

DIŞ İLİŞKİLERİN ÖZÜ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 30 Mart 2015, 20:10

Kuşkusuz, bir devletin diğer devletlerle olan ilişkilerini iyi bir seviyeye ulaştırmak, bu seviyede tutmak ve ilişkilerde sürekli faal olabilmek beceri ister. Dış ilişkileri yüksek ve olumlu seviyede tutabilmek, gerekli bilgilerin yanısıra, yeteneklere de bağlıdır. Örneğin, tüm bilgilerle donanmış bir dış ilişkiler uzmanı eğer insan ilişkilerini canlı tutma yeteneğine sahip değilse, arzu edilen başarıya ulaşamaz. Uluslararası politik arenada işte bu yetenek çok önemlidir. Dış ilişkilerde sadece politik konular değil, turizm, medya, ekonomi ve hatta kütür-sanat ilişkileri önemli yer tutar. Dış ilişkilerde başarının sırrı tüm bu alanlardaki etkin çalışmalar ve uygulamalarda gizlidir.

Tabii ki her devlet kendi çıkarlarını ön planda tutmalıdır. Ancak bu çıkarların sağlıklı bir biçimde kazanılması, uluslararası  alanda diğer devletlerin çıkarlarına zarar vermeden ve bu devletler ile olan ilişkilerin bozulmadan yürütülmesine bağlıdır. Burada ,çok ince bir çizgiden söz ediyoruz.  İşte yetenek bu noktada devreye girer. Hiç kuşkusuz, devletler arasında çıkar çatışmaları iyi ilişkilerin bozulmasına neden olabilir. Bu durumlarda al-ver politikaları ile ilişkileri tekrar iyi seviyelere getirmek olasıdır. Ancak çıkar çatışmalarını ortadan kaldırmak esneklik ve beceri ile gerçekleşebilir.

Dış ilişkilerin özünde ekonomik çıkarların çok büyük önemi vardır. Yine dönüp dolaşıp yetenek ve beceri konularının nasıl  devreye girip ön plana çıkarılacağı  meselesine odaklanıyoruz. Bir devletin güçlü bir ekonomiye sahip olması, kendi öz kaynaklarını geliştirip başarılı bir biçimde yaygınlaştırması ile  gerçekleşecektir. Öz kaynakları az olan ve endüstriel alanda etkin olması mümkün görünmeyen devletler, ekonomilerinin güçlenmesi için dış ticarete ve turizme yönelerek bu açığı kapatabilir. Bir devletin gerçek ekonomi uzmanları, dış ilişkiler uzmanları ile birlikte çalışıp, bir plan program çerçevesi içinde çıkar tablosunun şekillenmesinde önemli roller üstlenerek  işleri  rayına oturtacaktır...

 

Diplomaside  istediğini alabilmek, bir devletin koyduğu hedefleri değiştirmeden ön planda  tutması ile gerçekleşecektir. Esas hedeften sapmamak çok önemlidir. Bu noktada esnekliğin bir kaç stratejik girişimlerle dozu azaltılarak geri plana itilmesi kaçınılmaz olacaktır. Her konuda her türlü baskıyı ortadan kaldırmak  da büyük beceri ister. Kısacası, çok geniş alanlara yayılan dış ilişkilerin özünde süreklilik önemli rol oynayacaktır. Bilgi, beceri, yetenek ve insan ilişkilerini ön planda tutabilmek büyük önem taşır. Dış ilişkilerin özü budur.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.