banner913
banner932
banner1012

Destek yerine köstek!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 16 Mart 2015, 11:25

KKTC gibi ticari ve ekonomik düzende, her bakımdan olumsuzlukların yaşandığı bir ülkede, iş yapmak, iş düzeni oluşturmak zordur!

Dünya ile bağların çoğunlukla bireysel gayretlere dayalı olarak yapıldığı, dünya tarafından tanınmışlık bir tarafa ambargolara maruz kalan bir ülke olduğundan ekonomik girdilerin pahalıya patladığı, iletişimin ağır, aksak ve dolaylı yollardan yapıldığı bir ülkedir Kuzey Kıbrıs.

Tüm bu nedenlerden dolayı müteşebbis iş insanını korumak, kollamak, devlet tarafından ayrı bir statüde ele almak zorunluluğu vardır ama ne yazık ki,

heyhat !

Yasalar, düzenlemeler, tüzükler, yönetmelikler, iş yapacak kimselerin ayağına dolanması, usandırarak o işi yapmaktan “cayması” için hazırlanmış gibidir.

Yıllar önce yatırım yapmak için, başta İngiltere olmak üzere dış ülkelerden gelen Kıbrıslı Türklerin çoğu hüsrana uğratıldı.

Direnenler büyük zararlara uğratıldı. Sonuç itibarıyla “yandım anam “diyen gitti, bir daha da arkasına bakmadı!

Bunları neden mi yazıyorum ?

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay ticari yaşama ne denli basit gözlerle bakıldığını, ticari ya da üretim yapan müesseselerin, yılların çabalarıyla piyasada isim yapmış iş yerlerinin nasıl bir çırpıda karalandığının bir kez daha şahitliğini yaptık.

Asbom Bakery olarak bilinen ve piyasaya kaliteli ekmek çeşitlerini vermekle ünlenen firmanın ekmek verdiği müesseselerden birinde, metale benzeyen ama metal olup, olmadığı tespit edilmeyen bir madde yüzünden 24 saat kapatma cezası verildi. Kim tarafından? Lefkoşa Belediyesi tarafından!

Ekmeğin üzerinde tespit edilen ve metale benzer olarak değerlendirilen cismin üretim sonrasında, ya da herhangi bir aşamada oluşabileceği hesaplanmadan, ne olduğu saptanmadan basın yoluyla bunun anonsu yapılarak müessese adının karalanması, ticari itibarıyla oynanması kısacası Lefkoşa Belediyesinin rakip firma gibi davranması kabul edilebilecek bir yöntem değildir.

Çeşitli meşakkatlerle varlığını idame savaşı veren kuruluşlara devlet eliyle çıkarılan zorluklar yetmezmiş gibi, müesseselerin doğrudan varlığını çökertmeye yönelik bu tür uygulamalardan belediyelerin vazgeçmesi kaçınılmazdır.

İnsan sağlığı ile oynamayı alışkanlık haline getirir konumda davranan müesseselerin dışındaki kuruluşların ünvanını, ticari itibarlarını zedeleyici yöntemler kimselere fayda getirmez.

 

Bu küçük ülkede destek yerine köstek olma uygulamaları, ancak akrebin kendi kendini zehirlemesine benzer !

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.